Δειλή επανεκκίνηση στα αεροδρόμια, προσδοκίες για Απρίλιο

Σε σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα εισέρχονται τη Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021 τα αεροδρόμια της Κύπρου, με το σχέδιο δράσης σταδιακής επανέναρξης των πτήσεων και επαναλειτουργίας των αερολιμένων να τίθεται σε λειτουργία.

Με τις ευρωπαϊκές χώρες να επιτρέπουν δειλά δειλά τα ταξίδια στο εξωτερικό, τον Μάρτιο επιδιώκεται να τεθούν οι βάσεις για προσέλκυση τουριστών, ενώ η οποιαδήποτε ουσιαστική αύξηση στην τουριστική ροή αναμένεται από τον Απρίλιο.  

Διαβάστε ακόμα:
Τεράστιο ιατρικό κέντρο σε γη της Αρχιεπισκοπής

Μεγάλο deal GAP Vassilopoulos με DSV PANALPINA A/S

Τι αλλάζει στην κατάταξη των ξενοδοχείων βάσει νέου νομοσχεδίου

Παράταση εννέα μηνών για το καζίνο-θέρετρο

GoGordian: Πουλά γνωστό πύργο στον Στρόβολο

Σε δηλώσεις της στο InBusinessNews η Μαρία Κουρούπη, Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της Hermes Airports διευκρίνισε ότι τα αεροδρόμια της Κύπρου εξακολουθούν να λειτουργούν, τονίζοντας ότι τον Μάρτιο αναμένεται διπλασιασμός των πτήσεων σε σχέση με τον Φεβρουάριο, παρόλο που ακόμα εξακολουθουμε να κινούμαστε σε πολύ χαμηλούς αριθμούς.

Με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, ουσιαστική αύξηση στην τουριστική κίνηση αναμένεται να υπάρξει από τον Απρίλιο από χώρες, όπως Ισραήλ, Γερμανία, Πολωνία, Ελβετία, Δανία, Φιλανδία, Βαλτικές χώρες, Ιορδανία και Λίβανο κ,α.

Παίρνει μπρος η μηχανή του τουρισμού
Αν και σχετικός προγραμματισμός υπάρχει επίσης όσον αφορά πτήσεις από τη ρωσική και ουκρανική αγορά, εντούτοις αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα και την κατηγοριοποίηση των εν λόγω χωρών.

Σημειώνεται επίσης ότι η επιστροφή των Βρετανών στις πτήσεις χωρίς περιορισμούς τοποθετείται, βάσει των μέχρι τώρα ενδείξεων, στα μέσα Μαΐου.

Από την πλευρά της η Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η μηχανή του τουρισμού μπορεί να πάρει μπροστά μέσω άλλων χωρών, ακόμα και στην περίπτωση που σημειωθεί καθυστέρηση όσον αφορά το άνοιγμα των παραδοσιακών αγορών της Βρετανίας και της Ρωσίας.

Προσδοκίες για Βρετανία
Ερωτηθείσα αν το παράδειγμα της εμβολιαστικής κάλυψης του Ισραήλ δημιουργεί προσδοκίες για την προσέλκυση άλλων αγορών, η κ. Κουρούπη σχολίασε: «Το Ισραήλ διαφοροποιείται έναντι των υπολοίπων χωρών, καθώς έχει προχωρήσει σημαντικά το εμβολιαστικό του πρόγραμμα, δίνοντας ώθηση και σιγουριά στους πολίτες του να ταξιδέψουν. Ωστόσο, ακόμα μία χώρα, στην οποία προχωρά με ταχείς ρυθμούς η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα δύναται να αναβαθμιστεί στην κατάταξη (κατηγοριοποίηση) των χωρών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)».

Αποκατάσταση συνδεσιμότητας
Περίπου 50 αεροπορικές εταιρείες έχουν τοποθετήσει φέτος στον προγραμματισμό τους την Κύπρο, κάποιες εκ των οποίων έχουν τοποθετήσει νέα δρομολόγια από και προς το νησί.

Το στοίχημα, ωστόσο, είναι αφενός η αποκατάσταση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και αφετέρου να επιτευχθούν καλά αποτελέσματα για τα νέα δρομολόγια, με στόχο να διατηρηθούν τόσο κατά την καλοκαιρινή όσο και κατά τη χειμερινή τουριστική σεζόν.

«Ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι να επανέλθει η αεροπορική συνδεσιμότητα και να διατηρηθεί, αλλά και να συνεχιστούν κανονικά τα προγράμματα των αερομεταφορέων», σημείωσε η κ. Κουρούπη, εξηγώντας ότι καταβάλλονται διάφορες προσπάθειες, μέσω καμπανιών με αεροπορικές εταιρείες και προωθητικών ενεργειών σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού, ούτως ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι η Κύπρος αποτελεί προορισμό επιλογής για τους επισκέπτες άλλων χωρών.

Όχι σε νέο πισωγύρισμα
Από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου διαφοροποιείται ο τρόπος κατηγοριοποίησης των χωρών από το ECDC, διευκολύνοντας την πρόσβαση τουριστών στην Κύπρο.

Η ταξινόμηση των χωρών σε πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα και τα ταξίδια στην Κύπρο με εργαστηριακή ανάλυση PCR είτε πριν την αναχώρηση είτε κατά την άφιξη στο νησί επιδιώκει να επιφέρει σταθερότητα στην προσέλκυση τουριστών.

Χαιρετίζοντας την εξέλιξη αυτή η Hermes Airports ευελπιστεί ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πισωγύρισμα στο μέλλον ή ανατροπή των σχεδιασμών εξαιτίας της επιδημιολογικής εικόνας που θα προκύψει τους επόμενους μήνες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες