Σ. Περδίος: Δύσκολο και το φετινό καλοκαίρι για τουρισμό

Τα μαύρα σύννεφα που εξακολουθούν να πλανώνται πάνω από τον κυπριακό τουρισμό, επιβεβαίωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, παρά το γεγονός ότι εξέφρασε ελπίδα ότι η εικόνα φέτος θα είναι καλύτερη από το «τραγικό», όπως το χαρακτήρισε, 2020.

Μιλώντας στο πλαίσιο διαδικτυακής διάσκεψης τύπου και ερωτηθείς από το InBusinessNews για τις πρόσφατες συστάσεις της ΕΕ προς τους Ευρωπαίους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια που δεν είναι απολύτως απαραίτητα και πόσο αυτές επηρεάζουν τον τουρισμό μας, ο κ. Περδίoς ανέφερε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι «δεν κινείται τίποτα» τους πρώτους μήνες της σεζόν. Αντίθετα, ανέφερε πως ως Κύπρος «κρατάμε μικρό καλάθι», τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Περιγράφοντας τη εικόνα που επικρατεί σήμερα, αναφέρθηκε σε απανωτές ακυρώσεις  από πλευράς των ξένων tour operators, με τους οποίους συνεργάζεται η Κύπρος. «Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι ότι δεν πετάνε πριν τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, και σε αυτό επηρεάζει και η στάση που κρατούν διάφορες κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα η βρετανική που είπε ότι είναι παράνομο το να πας διακοπές, γι αυτό κι εμείς κρατάμε μικρό καλάθι, διότι το πρώτο εξάμηνο θα είναι δύσκολο», τόνισε ο κ. Περδίος.

Καλύτερο αλλά δύσκολο και το φετινό καλοκαίρι

Πάντως, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι σε σχέση με το 2020 που οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 84,1%,  τη φετινή χρονιά αναμένεται πιο αυξημένη τουριστική ροή. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν είναι ασφαλές να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις, λόγω της ρευστής εικόνας που επικρατεί. Μίλησε για ένα ακόμα «δύσκολο καλοκαίρι για τον τουρισμό», ενώ τόνισε, παράλληλα, πως θα μας πάρει τρία με τέσσερα χρόνια να επανέλθουμε στους αριθμούς που ξέραμε το 2019. Σημείωσε, ωστόσο, πως μέχρι τότε, οι πηγές τουρισμού μας θα είναι διαφορετικές. «Αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε, να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως στόχος είναι η προσέλκυση πιο ποιοτικού τουρισμού και από άλλες χώρες.

Βρετανία, Ισραήλ, Ρωσία και οι άλλοι…

Ο κ. Περδίος ανέφερε πως φέτος θα βασιστούμε τόσο σε παραδοσιακές μας χώρες όσο και καινούριες. Τόνισε πως για το 2021 αναμένουμε τουρίστες από Βρετανία, Ρωσία και Ισραήλ, χώρες από τις οποίες προήλθε το 65% του τουρισμού μας το 2019 και οι οποίες είναι προχωρημένες στο κομμάτι του εμβολιασμού. «Όσο πιο πολλοί εμβολιαστούν στις χώρες αυτές, τόσο πιο εύκολα θα θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία στη χώρα τους και θα έχουν λιγότερους περιορισμούς στη διακίνηση των πολιτων τους», διευκρίνισε ο κ. Περδίος.

Εξάλλου, συμπλήρωσε ο Υφυπουργός ανοιχτή αγορά είναι και η Γαλλική, με  τις απευθείας πτήσεις από το Παρίσι. Το ίδιο ισχύει και για τις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ αναμένουμε ροή επίσης από Αυστρία, Τσεχία, Ελβετία, Ντουμπάι, και  Άμπου Ντάμπι. «Λόγω την απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για αλλαγή του τρόπου κατηγοριοποίησης των χωρών από την 1η Μαρτίου, 56 αγορές θα είναι συνέχεια ανοιχτές για την Κύπρο και αυτό θα βοηθήσει πολύ, ώστε τουλάχιστον να μην χάνουμε πτήσεις από τη μια μέρα στην άλλη, όπως γινόταν πέρσι»,  τόνισε.

Προϋπόθεση τα τεστ και όχι ο εμβολιασμός

Ερωτηθείς για το αν αποτελεί για την Κύπρο προϋπόθεση η αποδοχή τουριστών που έχουν εμβολιαστεί, ο κ. Περδίος απάντησε αρνητικά.  «Για μας δεν είναι προϋπόθεση ο εμβολιασμός για να έρθει κάποιος, είναι πιο σημαντικό ο οποιοσδήποτε να μπορεί να έρθει, φτάνει να κάνει τα τεστ που απαιτούνται, η νέα μας κατηγοριοποίηση δεν καθορίζει ως προϋπόθεση τον εμβολιασμό και δεν έχουμε και επίσημη ενημέρωση ότι πχ ο εμβολιαζόμενος δεν μπορεί να μεταφέρει τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

€1,5 εκατ φέτος για στήριξη εγχώριου τουρισμού

Ερωτηθείς αναφορικά με το Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού, που τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Σεπτέμβριο και έκτοτε ανανεώνεται, ο κ. Περδίος τόνισε ότι το 2020 δαπανήθηκαν για το σκοπό αυτό €700.000 ενώ για το 2021 εκτιμάται ότι θα δαπανηθεί, σε πρώτη φάση, ποσό ύψους €1,5 εκατ, που θα προκύψει και μέσα από εξοικονομήσεις.

Γνωστοποίησε επίσης, την πρόθεση για περαιτέρω επέκταση του σχεδίου σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος Μαΐου και για αυτό θα κατατεθεί σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σε παλαιότερη συνέντευξη του στο InBusinessNews, o κ. Περδίος δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο της γενικότερης θεσμοθέτησης του εν λόγω σχεδίου εκτός high season, με στόχο την υποβοήθηση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και της ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού εφαρμόστηκε αρχικά για την  περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2020 και προνοούσε  την κάλυψη του 25% του κόστους διαμονής από το Υφυπουργείο και επεκτάθηκε για την περίοδο Δεκεμβρίου 2020 – Μαρτίου 2021, προνοώντας  κάλυψη του 35%. Για την περίοδο Σεπτεμβρίου -  Νοεμβρίου 2020, έχουν επωφεληθεί από το Σχέδιο και έχουν πραγματοποιήσει διακοπές, σε όλες τις επαρχίες, πέραν των 29.000 ατόμων, με υπολογιζόμενο αριθμό διανυκτερεύσεων πέραν των 63.000, ενώ η δαπάνη για το Υφυπουργείο ανήλθε στις 550.000 ευρώ.

«Γιατί δέχθηκα το Υφυπουργείο Τουρισμού»

Ο Σάββας Περδίος ρωτήθηκε και για το κατά πόσον θεωρεί ότι η πολύχρονη θητεία του σε μεγάλο τουριστικό οργανισμό όπως και το γεγονός ότι συγγενικό του πρόσωπο ηγείται τουριστικού οργανισμού στην Κύπρο, συνιστά σύγκρουση συμφερόντων.

Απαντώντας, ο κ. Περδίος δήλωσε ότι οι δυσχερείς συνθήκες του τουρισμού τα τελευταία δύο χρόνια, με την πτώχευση της Thomas Cook και την επέλαση του κορωνοϊού αποδεικνύουν ότι του συγκεκριμένου υφυπουργείου θα πρέπει να ηγείται άτομο με εξειδικευμένες τουριστικές γνώσεις και προϋπηρεσία στον τομέα, για να μπορεί να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να έχει εξειδικευμένες γνώσεις για ξενοδοχεία, εστιατόρια, αγροτουριστικά καταλύματα, θεματικά πάρκα, μαρίνες κτλ, αν δεν έχει εργαστεί σε αυτό τον τομέα, άρα είναι πολύ σημαντικό αυτό το κομμάτι, σημείωσε. «Αν μου γινόταν πρόταση να γίνω υπουργός σε κάποιο άλλο υπουργείο, η απάντηση θα ήταν όχι γιατί γεννήθηκα στον τουρισμό, αγαπώ τον τομέα, αυτό ξέρω να κάνω, και είπα ναι σε αυτή την πρόταση γιατί θέλω να βοηθήσω τη χώρα μας να στήσει ένα Υφυπουργείο από το μηδέν, να δημιουργήσει μια στρατηγική δεκαετίας και να κάνουμε αυτά που ονειρευόμαστε, δεν είναι όνειρο μου κάποιο άλλο πολιτικό πόστο σε άλλα υπουργείο, είμαι εδώ μόνο για τον τουρισμό», τόνισε.

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας