Σ. Περδίος: Δράσεις στον τουρισμό παρά την πανδημία

Ως μια τραγική χρονιά για τον τουρισμό χαρακτήρισε το 2020 ο υφυπουργός τουρισμού, Σάββας Περδίος.

Μιλώντας στο πλαίσιο διαδικτυακής διάσκεψης τύπου για παρουσίαση των πεπραγμένων του υφυπουργείου για το 2020,  ο κ. Περδίος, τόνισε πως αν και η χρονιά που πέρασε ήταν τραγική, εντούτοις το Υφυπουργείο υλοποίησε το 95% του πλάνου δράσεων του για το 2020.

«Ελπίζω», πρόσθεσε, «τα πράγματα να είναι καλύτερα φέτος, από πλευράς μας γίνεται ότι μπορεί να γίνει, όμως δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, ούτε το άνοιγμα αεροδρομίων ούτε η επιδημιολογική κατάσταση των χωρών».

 Ο Υφυπουργός  αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις του 2020. Όπως είπε, στα αρχικά στάδια της χρονιάς (Ιανουάριος, Φεβρουάριος) εγκρίθηκε η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030.

Επίσης ψηφίστηκε η νομοθεσία Airbnb. Οι ενδείξεις, σημείωσε ήταν για εξαιρετική χρονιά, με αύξηση αεροπορικών θέσεων κατά +15%, συγκριτικά με το 2019, σε συνέχεια επαφών με Οργανωτές Ταξιδίων και Αεροπορικές Εταιρείες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις τουριστών το 2020 μειώθηκαν κατά 84,1%.

«Συγκεκριμένα, είχαμε πετύχει αύξηση 60% από Γερμανία, 30% από Ισραήλ, ενώ είχε ξεκινήσει και η πώληση κοινών πακέτων, με γειτονικές χώρες, στην αγορά της Αμερικής», ανέφερε.

Μετά την Πανδημία Covid-19 ( Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος ) συστάθηκε ομάδα Κρίσης Covid-19, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για διαχείριση του θέματος του επαναπατρισμού.

Ο Υφυπουργός έκανε αναφορά στην εφαρμογή Έκτακτου Πλάνου δράσεων λειτουργίας του προορισμού και προβολής του στο εξωτερικό.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε διάφορα σχέδια για τα οποία ξεκίνησε η προετοιμασία και θα εξαγγελθούν το 2021

  • Σχέδιο Κινήτρων για την οργάνωση Συνεδρίων/Συναντήσεων και Ταξιδίων Κινήτρων στην Κύπρο.
  • Σχέδιο Επιχορήγησης Πολιτιστικών Φεστιβάλ μεγάλης εμβέλειας που διοργανώνονται στην Κύπρο.
  • Σχέδιο Επιχορήγησης Εκδηλώσεων που αφορούν στην προώθηση της Οινογαστρονομίας και των Τοπικών Προϊόντων που διοργανώνονται στην Κύπρο.
  • Σχέδιο παροχής οικονομικής στήριξης για τη διοργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων στην Κύπρο.
  • Πρόγραμμα παροχής φιλοξενίας σε ξένες αθλητικές ομάδες, ομίλους και συνδέσμους για προπόνηση και προετοιμασία στην Κύπρο.
  • Σχέδιο παροχής οικονομικής στήριξης για την πιστοποίηση παροχών υπηρεσιών καταδύσεων αναψυχής στην Κύπρο, με βάση τις απαιτήσεις του προτύπου CYS EN ISO 24803:2017.
  • Σχέδιο κινήτρων για τη φιλοξενία κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο.
  • Σχέδιο κινήτρων για την οργάνωση ταξιδίων εξοικείωσης για τις ειδικές μορφές τουρισμού.
  • Σχέδιο Κινήτρων για τη δημιουργία, αναβάθμιση υποδομών/ εγκαταστάσεων, που αφορά στις ειδικές μορφές τουρισμού, το οποίο απευθύνεται σε μητροπόλεις, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, κέντρα αναψυχής και νομικά πρόσωπα
  • Σχέδιο Κινήτρων για τη δημιουργία, αναβάθμιση υποδομών/ εγκαταστάσεων, που αφορά στις ειδικές μορφές τουρισμού, το οποίο απευθύνεται στους Δήμους και στις Κοινότητες.
  • Σχέδιο επιχορήγησης, για ενθάρρυνση έργων ποιοτικής και αισθητικής αναβάθμισης παραλιών, στηρίζοντας δαπάνες για τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλώστρων παραλίας, που να συμβαδίζουν με τον περιβάλλοντα χώρο, δαπάνες για κάδους καθαριότητας/ανακύκλωσης, δαπάνες για κατασκευή ή/και ανακαίνιση συγκροτήματος κοινόχρηστων χώρων υγιεινής, όπως και δαπάνες για υποδομές φιλικές για ΑμεΑ.
  • Σχέδιο Κινήτρων για την οικονομική στήριξη πραγματοποίησης βιωματικών εργαστηρίων χειροτεχνίας, οικοτεχνίας, βιοτεχνίας.

Έκανε αναφορά σε διάφορες δράσεις για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος όπως η αναθεώρηση των δρόμων του κρασιού με βάση τα ποιοτικά κριτήρια του προτύπου σε Οινικές Διαδρομές. Αποφασίστηκε η ένταξη των wine bars στις Οινικές Διαδρομές και ετοιμάστηκε προσχέδιο κριτηρίων ένταξης, πλεονεκτημάτων και υποχρεώσεων συμμετοχής.

Επίσης, εμπλουτίστηκε ο κατάλογος των προσφερόμενων αρχαιολογικών χώρων, για πραγματοποίηση εκδηλώσεων συνεδριακού χαρακτήρα, με την αγαστή συνεργασία του Υφυπουργείου με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Ξεκίνησε η αναβάθμιση της Πολιτιστικής Διαδρομής Αφροδίτης, ένα προϊόν ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο.

Υλοποιήθηκε σειρά ενεργειών αναφορικά με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή της UNESCO.

Καταγράφηκαν και δημοσιεύτηκαν πέραν των 60 καταδυτικών σημείων, με όλη τη σχετική πληροφόρηση, σε όλη την Κύπρο, για περαιτέρω προώθηση του τομέα. Τα καταδυτικά σημεία αναθεωρούνται σε τακτά διαστήματα. Προγραμματίζεται εξερεύνηση της περιοχής του Πύργου Τυλληρίας, για να εντοπιστούν νέα καταδυτικά σημεία.

Προωθήθηκαν τα κριτήρια της κατηγοριοποίησης των Ποδηλατικών Κέντρων και των ξενοδοχείων φιλικών προς τους ποδηλάτες και δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου.

Ανανεώθηκε η βάση δεδομένων, με πέραν των 5000 επαφών με εξειδικευμένους οργανωτές ταξιδίων, πράκτορες, clubs, associations, ομοσπονδίες και άλλους decision makers του εξωτερικού, που ασχολούνται με ειδικές μορφές τουρισμού και έχουν σταλεί σε όλους τους αδειούχους ταξιδιωτικούς πράκτορες για αξιοποίηση.

Προχωρά η δημιουργία των Δρόμων του Μελιού και των Δρόμων των Βοτάνων.

Ξεκίνησε η διερεύνηση για νέα ειδικά ενδιαφέροντα που παρουσιάζουν προοπτική ανάπτυξης, όπως η τοξοβολία και ο αλιευτικός τουρισμός σε φράγματα.

Ανάπτυξη Υπαίθρου και Ορεινών Περιοχών

Για την ύπαιθρο, ανέφερε ότι προωθείται η πραγματοποίηση έργων τουριστικού ενδιαφέροντος, σε περιοχές της ενδοχώρας, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, όπως και η πραγματοποίηση έργων τοπικού χαρακτήρα, με τουριστική πτυχή (170 και πλέον επισκέψεις του κ. Υφυπουργού στην ύπαιθρο, τα ορεινά και τις ακριτικές περιοχές), σε στενή συνεργασία με τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων.

Ξεκίνησε ο σχεδιασμός μιας Αυθεντικής Διαδρομής Εμπειριών, 300 χιλιομέτρων, για στήριξη και ανάδειξη της υπαίθρου, των ορεινών και ακριτικών περιοχών.

Ξεκίνησε ο σχεδιασμός για πραγματοποίηση εκδήλωσης μεγάλης εμβέλειας, διάρκειας ενός μηνός, στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, για τα Χριστούγεννα 2021, με στόχο την τόνωση των ορεινών περιοχών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Έγινε ο σχεδιασμός για πραγματοποίηση Street Food Festival, στο χωριό Κάθηκας, με στόχο την τόνωση της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την προώθηση της κυπριακής οινογαστρονομίας.

Δειτε Επισης

Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου