Δυσεύρετο το προσωπικό για κέντρα αναψυχής

Προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, κυρίως σε ελεύθερη Αμμόχωστο και Πάφο, αναφορικά με τη δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού για τις επιχειρήσεις τους, εν όψει και την έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν. 

Περίπου1500 είναι οι κενές θέσεις εργασίες σε κέντρα αναψυχής στην επαρχία Αμμοχώστου και Πάφου, με το ενδιαφέρον από εργαζόμενους στην Κύπρο να είναι εξαιρετικά μειωμένο.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο InBusinessNews, εκπρόσωπος του τοπικού Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Επαρχίας Αμμοχώστου, τη στιγμή αυτή καταμετρώνται οι ανάγκες προσωπικού ανά επιχείρηση στις δύο επαρχίες, μετά από σχετικό αίτημα της Υπουργού Εργασίας.Μέχρι στιγμής, έχουν διαπιστωθεί ανάγκες για περίπου 700 θέσεις εργασίας σε κέντρα αναψυχής στην επαρχία Πάφου και 600 στην Αμμόχωστο. Σε ποσοστό 50% πρόκειται για θέσεις βοηθητικού προσωπικού (βοηθοί κουζίνας, καθαριστές και βοηθητικοί σερβιτόροι) ενώ το άλλο μισό ποσοστό αφορά εξειδικευμένο προσωπικό (σερβιτόροι, μάγειρες Α και Β κ.α.).

Στην πλειοψηφία τους, αποτελούν εποχιακές θέσεις εργασίας, αναλόγως και της κάθε επιχείρησης.

Διαβάστε ακόμα: Όμιλος Σιακόλα: Πώλησε “περιουσία” πέραν των €470 εκατ. σε  6 χρόνια

Διαβάστε ακόμα: Chrysomare Beach Hotel & Resort: Έτσι θα γίνει το διαμάντι στο Nissi

Διαβάστε ακόμα: Μισιρλής - Τρόικα: Προοπτικές για πενταετία ανάπτυξης στον τομέα των ακινήτων

Την ίδια ώρα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην Αμμόχωστο δεν ξεπερνούν τους 100, ενώ οι επιχειρηματίες τονίζουν ότι τουλάχιστον το ντόπιο εργατικό δυναμικό δεν φαίνεται να επιδεικνύει ενδιαφέρον για τέτοιου είδος δουλειές, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον για το βοηθητικό προσωπικό οι μισθοί ξεκινούν από τα €900 μηνιαίως.
Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής μετέφεραν το θέμα στην Υπουργό Εργασίας, εισηγούμενοι:

  • Να δοθεί σε πρώτη φάση η δυνατότητα σε φοιτητές τρίτων χωρών που φοιτούν σε πανεπιστήμια του τόπου, να εργαστούν στις επιχειρήσεις εστίασης, για κάλυψη των θέσεων βοηθητικού προσωπικού. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν, θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες, τουλάχιστον των επιχειρήσεων που εργάζονται σε εποχιακή βάση.
  • Αν με το προαναφερόμενο μέτρο δεν καλυφθούν οι συγκεκριμενες θέσεις, τότε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να δοθεί άδεια για να έλθει προσωπικό από τρίτες χώρες στην Κύπρο, ειδικά για το σκοπό αυτό.

Οι επιχειρηματίες σημειώνουν ότι η στελέχωση των επιχειρήσεων τους αποτελεί δύσκολη υπόθεση και ευελπιστούν σε θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Εργασίας.

Από την πλευρά της, η αρμόδια υπουργός, Ζέτα Αιμιλιανίδου, κρατά για την ώρα κλειστά τα χαρτιά της, μέχρι να λάβει και τις αναλυτικές καταστάσεις με τους αριθμούς προσωπικού που απαιτείται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο αίτημα έχουν θέσει, εδώ και καιρό και οι ξενοδόχοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα στελέχωσης των επιχειρήσεων τους.

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ