Ζητούν άδεια για ξένο προσωπικό οι ξενοδόχοι

Αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές του κράτους να επιτραπεί η εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία του τόπου, ελλείψει ντόπιου καταρτισμένου προσωπικού, απευθύνουν ξενοδοχειακοί φορείς. 
 
Επισημαίνουν ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έγιναν για προσέλκυση Κυπρίων ανέργων, προκειμένου να καλυφθούν οι μερικές χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία του τόπου, δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Συνεπώς, και με δεδομένες τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των ξενοδοχείων σε προσωπικό, οι φορείς της ξενοδοχοβιομηχανίας ζητούν από την κυβέρνηση να επιτρέψει την άφιξη προσωπικού από τρίτες χώρες, προκειμένου να εκπαιδευτούν και να εργαστούν στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
 
Όπως τονίζουν υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, για συγκεκριμένες θέσεις, κυρίως βοηθητικά επαγγέλματα όπως καμαριέρες, καθαριστές, βοηθοί/σερβιτόροι, λαντζιέρηδες κ.α., ενώ εκτιμούν ότι οι ανάγκες την επόμενη σεζόν θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.
 
Χ. Μουσκής: «Δεν ψάχνουμε για φθηνό προσωπικό»
Μιλώντας στο InBusinessNews, o ιδιοκτήτης της Muskita Hotels, Χρίστος Μουσκής τόνισε ότι μέχρι στιγμής έγιναν δύο προσπάθειες για προσέλκυση προσωπικού από την Κύπρο, και κυρίως ανέργων, ωστόσο αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον. «Θέλουμε κόσμο για να εξυπηρετήσουμε τους τουρίστες, δεν θέλουμε ούτε να ρίξουμε το εργατικό κόστος, ούτε να δώσουμε μισθούς πείνας, ούτε να εκμεταλλευθούμε αυτή την έλλειψη για να έχουμε οποιοδήποτε οικονομικό όφελος», σημείωσε ο κ. Μουσκής, τονίζοντας πως η όλη προσπάθεια γίνεται προκειμένου να υπάρχει επαρκές προσωπικό για στελέχωση των ξενοδοχείων σε όλη την Κύπρο.
 
Σημείωσε, μάλιστα, πως οι μισθοί που δίνονται σήμερα στα ξενοδοχεία είναι καλοί. Έδωσε ως παράδειγμα το μισθό ενός σερβιτόρου που είναι γνώστης του αντικειμένου, ο οποίος σήμερα ανέρχεται περίπου στα €1.100 μέχρι €1.200 μηνιαίως, συν τα φιλοδωρήματα. «Δεν ψάχνουμε να βρούμε φτηνό εργατικό δυναμικό, μας ενδιαφέρει να έλθει κόσμος, να εκπαιδευτεί σωστά και να εργαστεί, για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με τον καλύτερο τρόπο την επόμενη σεζόν. Φέτος εργαστήκαμε όλοι με μειωμένο προσωπικό, το οποίο μάλιστα πιέσαμε πάρα πολύ», συμπλήρωσε ο κ. Μουσκής.
 
Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα πιο πέρα ο κ. Μουσκής ανέφερε πως δεν έχει αντίρρηση να χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενες κλίμακες στην πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες.
 
ΣΤΕΚ: «Το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί»
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γενική Διευθύντρια Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, η οποία σημείωσε ότι από την επόμενη σεζόν το πρόβλημα θα είναι ακόμα εντονότερο, με δεδομένο το γεγονός ότι θα λειτουργήσουν επιπλέον ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές μονάδες (καζίνο κτλ).
 
Σημείωσε πως υπάρχουν σκέψεις από πλευράς της Υπουργού Εργασίας είναι να εκδώσει διάταγμα επιτρέποντας σε ξένους φοιτητές και αιτητές ασύλου να εργαστούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία του τόπου, ωστόσο, πρόσθεσε, κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει επί της ουσίας, καθώς ειδικά οι φοιτητές δεν θα μπορούν να συνδυάσουν τα ωράρια εργασίας στα ξενοδοχεία με τις σπουδές και τα μαθήματα τους. Τόνισε, πως στόχος είναι το προσωπικό που θα έλθει να εκπαιδευτεί ειδικά για την τουριστική βιομηχανία του τόπου. Οι ξενοδόχοι, πρόσθεσε, θέλουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να επενδύσουν στους εργαζομένους τους, να τους καταρτίσουν και να τους προσφέρουν επαγγελματική εξέλιξη μέσα στους οργανισμούς τους.
 
Προχωρώντας, η κ. Ψηλογένη αναφέρθηκε στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων, σημειώνοντας πως ο ΣΤΕ Κ θα μελετήσει σοβαρά το κατά πόσον θα μπορεί να διαπραγματεύεται με τις συντεχνίες για το θέμα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει προσωπικό στα ξενοδοχεία και οι ίδιες βάζουν προσκόμματα στην προσπάθεια μεταφοράς προσωπικού από τρίτες χώρες.

Δειτε Επισης

Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food