Οι καλοί οιωνοί, τ’ αγκάθια και το βαρόμετρο για τη νέα τουριστική σεζόν

Λίγο πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν και η τουριστική βιομηχανία φουλάρει μηχανές για να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί επαρκώς στις απαιτήσεις που θα προκύψουν.
 
Σημαντική ροή τουριστών που δίνει και το έναυσμα για φέτος, αναμένεται κατά την τελευταία εβδομάδα του μήνα Μαρτίου ή και αρχές του επόμενου, Γι' αυτό και στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ξενοδοχειακές μονάδες και κέντρα αναψυχής ανεβάζουν μανίκια, ώστε να ανοίξουν τις πύλες τους και να υποδεχθούν τις πρώτες μαζικές ροές τουριστών.
 
Μεγαλύτερος σύμμαχος φυσικά όπως πάντοτε, ο καιρός στην Κύπρο, ο οποίος τις τελευταίες μέρες βελτιώθηκε αρκετά, καθώς πέραν από την καλοκαιρία, ανέβηκε αισθητά και η θερμοκρασία.

Διαβάστε ακόμα: Tower 66: Νέο οικιστικό κτήριο 81 μέτρων στη Λεμεσό

Διαβάστε ακόμα: Wine & Business Club: Στην Κύπρο από την French Depot

Διαβάστε ακόμα: Τετράστερο ξενοδοχείο κοντά στο καζίνο της Έγκωμης
 
Μιλώντας στον InBusinessNews, εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΞΕ της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και της Πάφου, προέβησαν στη δική τους εκτίμηση για το που αναμένεται να κυμανθεί φέτος ο αριθμός των τουριστικών αφίξεων και επιχείρησαν να κάνουν μια πρώτη σύγκριση στη βάση των παρόντων δεδομένων.
 
Απαρίθμησαν επίσης τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η τουριστική βιομηχανία αυτή τη στιγμή.
 
Στα πλην της τουριστικής περιόδου περιλαμβάνονται η αβεβαιότητα που προκαλεί το BREXIT, το κλείσιμο της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας που εκτελούσε απευθείας πτήσεις από και προς την Κύπρο, οι φόβοι των Ρώσων για περαιτέρω υποτίμηση του εθνικού τους νομίσματος, οι ανταγωνιστικοί προορισμοί, ενώ δεν απουσιάζουν και τα υπόλοιπα προβλήματα, όπως είναι οι ελλείψεις ή ακόμη και το μειωμένο ενδιαφέρον για εργοδότηση στην τουριστική βιομηχανία.
 
Τα προγνωστικά και τα δεδομένα της Πάφου 
Μιλώντας στο InBusinessNews, ο Θάνος Μιχαηλίδης, πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, ανέφερε ότι η Πάφος είναι η επαρχία με τα περισσότερα ξενοδοχεία που μένουν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Όμως σημείωσε, η σημαντική ροή τουριστών αρχίζει τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου όπως και φέτος.

Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φετινή σεζόν θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι, «διότι υπάρχει μια μείωση στη ροή των κρατήσεων κυρίως από την αγγλική αγορά, που είναι και η μεγαλύτερη από πλευράς αφίξεων στην Κύπρο».
 
Και αυτό φυσικά αποδίδεται στην αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit, με τους Βρετανούς να τηρούν στάση αναμονής για τις περαιτέρω εξελίξεις γύρω από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., τον τρόπο φυγής και τον χρόνο που αυτό θα συμβεί τελικά.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μείωση στις κρατήσεις από την αγγλική αγορά της τάξεως τους 4%.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας άλλος παράγοντας που περιορίζει ελαφρώς τη ροή των κρατήσεων φέτος, είναι ότι πέρσι επικράτησαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες στη βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, με αποτέλεσμα πολλοί από τους κατοίκους των χωρών αυτών, να αναμένουν έως και την τελευταία στιγμή για την πραγματοποίηση ή όχι των διακοπών τους στο εξωτερικό ή αν θα παραμείνουν εντός. Λόγω του γεγονότος αυτού, σημαντικός αριθμός τουριστών εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, ανέδειξε εξάλλου και τους ανταγωνιστικούς προς την Κύπρο προορισμούς, όπως είναι η Τουρκία, η οποία όπως είπε, προσφέρει πολλές επιλογές και μάλιστα σε πολύ χαμηλό κόστος.
 
Σ’ ότι αφορά στις αφίξεις από τη γερμανική αγορά, ο κ. Μιχαηλίδης επισήμανε το πρόβλημα που γεννήθηκε λόγω του κλεισίματος αεροπορικής εταιρείας που πραγματοποιούσε πτήσεις από και προς την Κύπρο.
 
Επισήμανε με έμφαση ότι, «αν δεν αναλάβει άλλη αεροπορική εταιρεία το κενό που μένει, δεν θα αναπληρωθούν οι θέσεις και θα υπάρξει μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Γερμανία στην Κύπρο.
 
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ως Πάφος, αναμένουν και φέτος θετική ροή τουριστικών αφίξεων από το Ισραήλ.
 
Παρά το γεγονός όπως είπε, ότι πρόκειται για μικρή αγορά, εντούτοις οι αφίξεις είναι σημαντικές, λόγω κυρίως της μικρής απόστασης ανάμεσα σε Κύπρο και Ισραήλ, που σημαίνει και φθηνότερα ναύλα και λιγότερη ταλαιπωρία.
 
Σ’ ότι αφορά στο θέμα της πληρότητας των ξενοδοχείων, ο κ. Μιχαηλίδης εκτίμησε ότι και φέτος θα υπάρξει κάποια μείωση. «Διότι και πέρσι είχαμε αύξηση αφίξεων, όχι όμως αύξηση στην πληρότητα των κλινών και ο λόγος είναι ο αριθμός των τουριστών που μεταβαίνουν για διακοπές στα κατεχόμενα, ενώ άλλοι επιλέγουν διαμονή σε μη αδειούχα καταλύματα».
 
Είναι γι’ αυτό τον λόγο, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου που πρέπει οι αρμόδιοι να πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους, ώστε να διασφαλίζεται και η ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος.
 
Η ελεύθερη Αμμόχωστος και το φετινό στοίχημα
Αν πιάσουμε τα περσινά νούμερα θα είμαστε ευτυχείς. Αυτή ήταν μια από τις χαρακτηριστικές τοποθετήσει του προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρου Τάκκα, που ανέλυσε με τη σειρά του τα ζητήματα που προκύπτουν κατά τη φετινή τουριστική σεζόν.

Πρώτα, αναφέρθηκε στις συλλογικές προσπάθειες που γίνονται μέσω της συμμετοχής της Κύπρου και των φορέων της σε διεθνείς εκθέσεις μεγάλων χωρών, για προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος.

Το τελευταίο διάστημα η Κύπρος έλαβε μέρος σε δυο εκθέσεις που έγιναν στις αγορές της Μόσχας και του Βερολίνου.
 
Όπως είπε ο κ. Τάκκας, «στη Γερμανία τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περιμέναμε και έτσι αναμένεται να έχουμε μια μείωση του τουριστικού ρεύματος. Αυτό οφείλεται κυρίως στο θέμα των πτήσεων που προκύπτει μετά το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας και του γεγονότος ότι δεν έχει αναπληρωθεί το κενό μετά το κλείσιμο για δρομολόγηση νέων πτήσεων από άλλη αεροπορική εταιρεία».
 
Σ’ ό,τι αφορά τη ρωσική αγορά, ο κ. Τάκκας επισήμανε ότι ειδικότερα για την περιοχή της Αμμοχώστου, τα πράγματα αναμένεται να κινηθούν σε πολύ καλά επίπεδα, καλύτερα και από πέρσι.
 
Όπως είπε, «κάποιοι πράκτορες έχουν μεγαλώσει το πρόγραμμά τους και πρόσθεσαν θέσεις για την Κύπρο».
 
Μοναδικός βραχνάς παραμένει ο φόβος για περαιτέρω υποτίμηση στο ρωσικό ρούβλι, θέμα το οποίο, εξήγησε, επηρεάζει άμεσα την Κύπρο.
 
Σ’ ό,τι αφορά την αγγλική αγορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση παραμένει στάσιμη λόγω του BREXIT.
 
«Θα διαφανεί από τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε σχέση με την αγγλική αγορά», τόνισε ο κ. Τάκκας, ο οποίος σημείωσε πάντως ότι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους πράκτορες από το Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένουν το καλύτερο.
 
Για να επισημάνει πως «αν η τουριστική σεζόν κλείσει με τα περσινά νούμερα θα είμαστε ευτυχισμένοι».
 
Ο κ. Τάκκας ανέφερε ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην τουστική βιομηχανία είναι η έλλειψη προσωπικού.
 
«Έχουμε προβεί σε σειρά εισηγήσεων προς τους αρμόδιους και ειδικότερα προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας, για θέματα που σχετίζονται με τις αδειοδοτήσεις προσώπων από τρίτες χώρες, ακόμη και και αιτητών ασύλου, κατά την έκφρασή του.

Δειτε Επισης

Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food