Οκτώ τα υπό κατασκευή ξενοδοχεία
07:01 - 18 Φεβρουαρίου 2019
Μπορεί η έκρηξη στις τουριστικές αφίξεις των τελευταίων χρόνων να έφερε τεράστιες επενδύσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ωστόσο σταδιακά ο ρυθμός κατασκευής νέων ξενοδοχείων φαίνεται να επιβραδύνεται από τούδε και στο εξής. Αν και αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, τα δεδομένα δείχνουν ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του ξενοδοχειακού κλάδου καταγράφει πλέον μια πιο συγκρατημένη πορεία.
Διαβάστε ακόμα: “Χρυσά” φιλέτα προς πώληση στα χέρια τραπεζών
Συνολικά οκτώ ξενοδοχεία τελούν υπό κατασκευή αυτό το διάστημα, κάποια εκ των οποίων ολοκληρώνονται σύντομα. Εξ αυτών, μόλις τα τρία ανήκουν στην κατηγορία των πέντε αστέρων.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το InBusinessNews από το Υφυπουργείο Τουρισμού, αυτό το διάστημα τελούν υπό κατασκευή τα ξενοδοχεία:
- SOLARIS, 3 αστέρων στην Πόλη Χρυσοχούς
- AMAVI, 4 αστέρων στην Κάτω Πάφο, το οποίο όπως πληροφορείται το InBusinessNews θα ανοίξει τις πύλες περί τα μέσα Μαρτίου
- HALCYON/ AMARA, 5 αστέρων, στον Άγιο Τύχωνα Λεμεσού, το οποίον αναμένεται να λειτουργήσει την περίοδο Απριλίου - Μάιο του 2019
- SUN CITY, 5 αστέρων, στη Σωτήρα, το οποίο υπολογίζεται να ανοίξει τις πύλες του στα τέλη του 2019.
- NISSIBLU, 4 αστέρων στην Αγία Νάπα
- IVI MARE BEACH, 4 αστέρων, στη Γεροσκήπου. Το ξενοδοχείο θα εγκαινιαστεί τον Μάιο του 2019
- Ξενοδοχείο KOKKINOS, 2 αστέρων στον Πρωταρά
- CHRYSOMARE, 5 αστέρων στην Αγία Νάπα. Το ξενοδοχείο της Tsokkos Hotels αναμένεται να δοθεί στο κοινό εντός το 2019.
Διαβάστε ακόμα: Δυναμώνει την παρουσία της στην Κύπρο η Alf Mizzi & Sons
Τα «φρέσκα» ξενοδοχεία
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υφυπουργείου Τουρισμού, μετά την 1η Απριλίου 2018, λειτούργησαν τέσσερα ξενοδοχεία. Πρόκειται για μικρότερης εμβέλειας μονάδες, τριών και δύο αστέρων:
- SUNPRIME PROTARAS BEACH, τριών αστέρων στον Πρωταρά
- THE BLUE IVY, τριών αστέρων στον Πρωταρά,
- FRANGIORGIO, δύο αστέρων στη Λέρνακα
- AKTI BEACH, δύο αστέων στη Χλώρακα
Αναβαθμισμένο το τουριστικό προϊόν της Κύπρου
Μιλώντας στο InBusinessNews, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης παραδέχθηκε πως παρατηρείται μια πιο συγκρατημένη ανάπτυξη στη δημιουργία νέων ξενοδοχείων. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, στην ξενοδοχειακή βιομηχανία του τόπου. Δαπανήθηκαν, πρόσθεσε, περίπου €500 εκατ, είτε για ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων, είτε για αναβάθμιση/εκσυγχρονισμό/επέκταση υφιστάμενων,
Τόνισε πως παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρισμός μας σήμερα λόγω εξωγενών παραγόντων, οι προοπτικές του τομέα μακροπρόθεσμα είναι ευοίωνες, λόγω και της σημαντικής αναβάθμισης του ξενοδοχειακού μας προϊόντος.
Ανησυχίες για τη φετινή τουριστική συγκομιδή
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι ανησυχίες φορέων της τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας του τόπου, για την εξέλιξη του τουριστικού ρεύματος κατά τη φετινή χρονιά. Η αβεβαιότητα λόγω Brexit, το εισόδημα που θα είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν τελικά οι Βρετανοί φέτος για τις διακοπές τους, η επιλογή του προορισμού σε συνδυασμό με τον σκληρό ανταγωνισμό που αναμένεται να δεχθούμε από την επάνοδο ανταγωνιστικών και φθηνότερων προορισμών της Μεσογείου όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος , η Τυνησία και το Μαρόκο αποτελούν τους βασικούς παράγοντες, για τους οποίους η Κύπρος κρατά φέτος μικρό καλάθι για την τουριστική της συγκομιδή. Ενδεικτικό της εικόνας, το μούδιασμα που παρατηρείται στις προκρατήσεις Βρετανών τουριστών.
«Επέρχεται μια δικαιολογημένη ανησυχία όσον αφορά την ικανότητα μας να πετύχουμε ψηλές πληρότητες μέσα σε μια σημαντικά αυξημένη προσφορά κλινών», ανέφερε, o Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ.
Υπάρχει, πρόσθεσε, έντονος ανταγωνισμός λόγω των προαναφερόμενων εξωγενών παραγόντων, κάτι το οποίο είχε διαφανεί από πέρυσι «όπου για πρώτη φορά παρατηρήθηκε το φαινόμενο ακόμη και στην κατ’ εξοχήν περίοδο τουριστικής αιχμής να αναγκαζόμαστε να κάνουμε ειδικές προσφορές για να πετύχουμε την ύψιστη πληρότητα που παλαιότερα απολαμβάναμε με τις κανονικές τιμές των πακέτων».