Τουρισμός: Μούδιασμα 5-7% στις προκρατήσεις λόγω Brexit

Αρκετά μουδιασμένες είναι οι προκρατήσεις Βρετανών για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο ενόψει Βrexit. Το ορατό ενδεχόμενο ενός άτακτου διαζυγίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου προκαλεί έντονες ανησυχίες στους τουριστικούς φορείς του τόπου, οι οποίοι κρατούν ήδη μικρό καλάθι για την καλοκαιρινή τουριστική συγκομιδή του 2019, με δεδομένο το γεγονός ότι η Βρετανία αποτελεί μια από τις δύο μεγάλες αγορές, από τις οποίες αντλεί το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού της η Κύπρος κάθε χρόνο (1,3 εκατ κάθε χρόνο). Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις θέλουν τις αφίξεις για το 2019 να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με του 2018, δηλαδή κοντά στα 3,9 εκατομμύρια τουρίστες.

Διαβάστε ακόμα: Consulco: Nέες επενδύσεις £6,8 εκατ. σε τρία ακίνητα στο Λονδίνο
 
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο InBusinessNews ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) Γιάννης Μιχαηλίδης, υπάρχει ένα μούδιασμα στις κρατήσεις της τάξης του 5-7%. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στη Βρετανία σε συνδυασμό με την ισοτιμία μεταξύ στερλίνας και ευρώ στην μετά brexit εποχή, είναι φανερό ότι προκαλούν ανησυχίες στους Βρετανούς που ακόμα δεν σπεύδουν, όπως σε προηγούμενες χρονιές, να κάνουν από τώρα κρατήσεις για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
 
Την ίδια ώρα, η άνοδος ανταγωνιστικών για την Κύπρο προορισμών της Μεσογείου, εκτός ευρωζώνης, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο, χώρες οι οποίες συμβάλλονται με τους ξένους tour operators με δολάριο, αποτελεί έναν ακόμα σκόπελο για τον κυπριακό τουρισμό. «Αν λάβουμε υπόψην και τη σοβαρή υποτίμηση της τουρκικής λίρας πέρσι, που ήταν  της τάξης του 35-40%, αντιλαμβάνεστε ότι η μετατροπή σε τουρκική λίρα κάνει τις out-of-pocket expenses (δαπάνες) των τουριστών πολύ πιο ελκυστικές», ανέφερε μιλώντας στο InBusinessNews o Γενικός Διευθυντής του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Ζαχαρίας Ιωαννίδης.

Διαβάστε ακόμα: Ακίνητα: Θριάμβευσε η Πάφος, ανάσανε η Λευκωσία στους ξένους
 
Τόσο ο κ. Ιωαννίδης όσο και ο κ. Μιχαηλίδης, τόνισαν ότι γίνονται προσπάθειες για μείωση των αρνητικών επιπτώσεων για την Κύπρο, από ένα ενδεχόμενο άτακτου Brexit. Διευκρίνισαν, ωστόσο, πως όσο πιο σύντομα υπάρξει συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, τόσο πιο γρήγορα  θα επανέλθει η ομαλότητα και για την δική μας τουριστική βιομηχανία, η οποία θα εξέλθει από την αβεβαιότητα.

Όμως, και στο ενδεχόμενο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, θα επιχειρηθούν προσπάθειες μέσω των αεροπορικών εταιρειών και των Βρετανών διοργανωτών ταξιδίων, με τους οποίους συνεργαζόμαστε, για να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στον χαμηλότερο δυνατό βαθμό, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ.  

Η όλη κατάσταση προβληματίζει και το Υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο παρακολουθεί την κατάσταση, αναμένοντας και τις εξελίξεις από τη Βρετανία. Ο αρμόδιος Υφυπουργός προγραμματίζει επισκέψεις σύντομα σε Βερολίνο και Μόσχα, στο πλαίσιο τουριστικών εκθέσεων, όπου θα έχει επαφές με ξένους φορείς του τουρισμού. Επίσκεψη, προγραμματίζει επίσης και στο Λονδίνο.
 
Με το βλέμμα σε άλλες αγορές
Την ίδια ώρα, η Κύπρος συνεχίζει να εστιάζει τουριστικά και σε νέες αγορές, επιτυγχάνοντας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων, πολύ καλά αποτελέσματα. Ήδη πέρυσι καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις στις αφίξεις από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, τη Σκανδιναβία, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αλλά και από άλλους προορισμούς όπως το Ισραήλ και Λίβανος. «Από τις χώρες καταγράψαμε τα τελευταία χρόνια ανοδική πορεία, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από τους ρυθμούς αύξησης των δύο μεγάλων αγορών μας, δηλαδή του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.

«Η πρόκληση μας», κατέληξε, «είναι να σταθεροποιήσουμε τους αριθμούς που πετύχαμε πέρυσι κοντά στα 4 εκατ τουριστικών αφίξεων, ώστε να επικεντρωθούμε  στην παροχή αναβαθμισμένων ποιοτικών υπηρεσιών».
 

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024