Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Ακίνητα: Θριάμβευσε η Πάφος, ανάσανε η Λευκωσία στους ξένους

Σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά κινήθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς αγοραστές στις αρχές του 2019, με την Πάφο να εξακολουθεί να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς και τη Λευκωσία να ξεκολλά για πρώτη φορά από τον πάτο.

Διαβάστε ακόμα: Consulco: Nέες επενδύσεις £6,8 εκατ. σε τρία ακίνητα στο Λονδίνο

Χαμηλώνει το ποσοστό των ξένων αγοραστών
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ο αριθμός ακινήτων για τα οποία έχουν κατατεθεί πωλητήρια έγγραφα με ξένους αγοραστές ανήλθαν τον Ιανουάριο του 2019 στα 357 από 387 τον περσινό Ιανουάριο, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 7,8%.

Από τα 357 πωλητήρια έγγραφα του φετινού Ιανουαρίου, περίπου επτά στα δέκα ή 250 αφορούσαν αγοραστές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ 107 αφορούσαν αγοραστές εντός ΕΕ (εξαιρουμένων των Κυπρίων).

Οι πωλήσεις ακινήτων από αλλοδαπούς αγοραστές κατέλαβαν το 46,6% της συνολικής αγοράς, η οποία μετρά 766 πωλητήρια έγγραφα για τον Ιανουάριο του 2019. Αντίθετα, το ποσοστό των ξένων αγοραστών τον περσινό Ιανουάριο ξεπερνούσε το 55% των συνολικών πωλήσεων ακινήτων.
 

Διαβάστε ακόμα: Τουρισμός: Μούδιασμα 5-7% στις προκρατήσεις λόγω Brexit

Διευρύνει το προβάδισμα η Πάφος
Στην κορυφή με διαφορά από τις υπόλοιπες πόλεις παραμένει η Πάφος με 157 πωλήσεις (από 146 τον Ιανουάριο του 2018) σε ξένους ή ποσοστό 43,9%, από τις οποίες οι 101 ήταν από αγοραστές εκτός ΕΕ και 56 από αγοραστές εντός ΕΕ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Λεμεσός με 85 πωλήσεις σε αλλοδαπούς αγοραστές τον φετινό Ιανουάριο (από 118 τον περσινό Ιανουάριο) ή περίπου μία στις τέσσερις (ποσοστό 23,8%), εκ των οποίων οι 69 πραγματοποιήθηκαν από αγοραστές εκτός ΕΕ και 16 από Ευρωπαίους αγοραστές (εντός ΕΕ).

Σταθερά στην τρίτη θέση κατατάσσεται η Λάρνακα, με 60 πωλητήρια έγγραφα με ξένους αγοραστές ή ποσοστό 16,8% (από 58 τον περσινό Ιανουάριο), από τα οποία τα 48 κατατέθηκαν για αγοραστές εκτός ΕΕ και 12 από αγοραστές εντός ΕΕ.

Ξεκόλλησε από τον πάτο η Λευκωσία
Από την τελευταία θέση ξεκόλλησε τον φετινό Ιανουάριο η Λευκωσία, με 34 πωλήσεις ακινήτων σε ξένους ή ποσοστό 9,52% (από 20 τον περσινό Ιανουάριο), εκ των οποίων οι 20 ήταν από αγοραστές εκτός ΕΕ και οι 14 από αγοραστές εντός ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η πρωτεύουσα σημείωσε άνοδο πέραν του 4%, ξεφεύγοντας από το 5% που ήταν το ποσοστό που καταλάμβανε στους αλλοδαπούς αγοραστές ακινήτων, με πωλήσεις που μετριούνταν στα δάχτυλα.

Στην τελευταία θέση βρέθηκε η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου με 21 πωλήσεις ακινήτων σε ξένους ή ποσοστό 5,88% (από 51 τον Ιανουάριο του 2018), από τις οποίες 12 έγιναν από αγοραστές εκτός ΕΕ και 9 από αγοραστές εντός ΕΕ.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023