Νέος πονοκέφαλος για τη Κύπρο το λουκέτο «Germania»

Πέραν από το σκόπελο του Brexit και την επάνοδο ανταγωνιστικών φθηνότερων τουριστικών προορισμών, οι φορείς του κυπριακού τουρισμού έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν έναν ακόμα πονοκέφαλο. 
 
Πρόκειται για την πτώχευση του γερμανικού αερομεταφορέα Germania, η οποία προκάλεσε έντονες ανησυχίες σε τουριστικούς φορείς στην Κύπρο. Και αυτό γιατί, παρά τον μικρότερο, σε σύγκριση με άλλες τουριστικές αγορές αριθμό τουριστών που μετέφερε στο νησί μας, η Γερμανία θεωρείται μια αναδυόμενη τουριστική αγορά, η ο οποία χρόνο με το χρόνο παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερη δυναμική. Μπορεί οι Γερμανοί τουρίστες να ξοδεύουν κοντά στον μέσο όρο, ωστόσο ταξιδεύουν αρκετά και κατά τους χειμερινούς μήνες, ενισχύοντας αρκετά τον κυπριακό χειμερινό τουρισμό που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του τα τελευταία χρόνια.   
 
Η Germania την παρούσα χειμερινή περίοδο εκτελούσε τέσσερα  δρομολόγια από γερμανικά αεροδρόμια (Βερολίνο, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Νυρεμβέργη) προς την Πάφο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία το 2018 μετέφερε στην Κύπρο περίπου 50.000 τουρίστες, ενώ αναμενόταν να μεταφέρει αντίστοιχο περίπου αριθμό περιηγητών και το 2019. 
 
Διαβάστε ακόμα: Noufaro Take Away Pastry: Νέα γλυκιά άφιξη στον Στρόβολο
 
Κατά τη χειμερινή περίοδο, περίπου 700 ταξιδιώτες έφταναν κάθε εβδομάδα στην Κύπρο μέσω της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας.  
 
Τονίζεται ότι το 80% των προσώπων που επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Κύπρο με τη Germania, είχαν κλείσει τα εισιτήρια του μέσω tour operators. Γι αυτούς ήδη η αερογραμμή ανακοίνωσε ότι θα εξευρεθούν εναλλακτικές πτήσεις για διενέργεια των ταξιδιών τους. Ποσοστό 20% των τουριστών που έκλεισαν μόνοι τα εισιτήρια τους, καλούνται να κάνουν τις δικές τους διευθετήσεις για εξεύρεση άλλων πτήσεων, ή για να αποζημιωθούν κάνοντας σχετική αίτηση στον παροχέα της πιστωτικής τους κάρτας.  
 
Διαβάστε ακόμα: Ellinas Finance: Θέλουν πρωτιές στο fintech
 
Ανησυχίες από τουριστικούς φορείς
Έντονες είναι οι ανησυχίες τουριστικών φορέων για το θέμα. Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA), Γιάννης Μιχαηλίδης, μιλώντας στο InBusinessNews έκανε λόγο για σημαντικό κενό και τόνισε πως ήδη από τη Δευτέρα που έγινε γνωστή η πτώχευση της εταιρείας καταβάλλονται προσπάθειες από τα μέλη του ACTA σε συνεργασία με ξένους tour operators για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργείται.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, ο οποίος κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς σε εγρήγορση προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις και να καλυφθεί το κενό. Πρέπει, πρόσθεσε, να βρεθούν λύσεις για τους τουρίστες που είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους στην Κύπρο μέσω της Germania.
 
ΕΤΑΠ: «Πληγή για τον τουρισμό της Πάφου»
Έντονες ανησυχίες και από πλευράς της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξη και Προβολής  Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ), η οποία σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για μεγάλο κενό ιδιαιτέρα για το 2019 στην Πάφο. «Η εν λόγω εταιρεία τα τελευταία χρόνια έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού από την Γερμανική αγορά και ιδιαίτερα την περίοδο μη αιχμής με καλά αποτελέσματα στην απάβλυνση της εποχικότητας», τονίζει η ΕΤΑΠ. Προσθέτει πως παρόλο που δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση του κενού,  ευελπιστεί όπως έστω για το 2019, καλυφθούν μερικώς οι απώλειες από υφιστάμενες αεροπορικές που δραστηριοποιούνται σε διάφορα δρομολόγια όπως Βερολίνο. «Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά αρνητική και επιβάλλεται όπως οι αρμόδιοι φορείς και το Yφυπουργείο Τουρισμού αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες αναπλήρωσης του μεγάλου αυτού κενού», καταλήγει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Πάφου.
 
Καθησυχάζει το Υφυπουργείο Τουρισμού
Την ίδια ώρα, πηγές από το υφυπουργείο τουρισμού ανέφεραν ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι σε μεγάλο βαθμό ανησυχητική για τον κυπριακό τουρισμό, τονίζοντας πως το κενό που αφήνει πίσω της η Germania θα καλυφθεί σιγά σιγά από άλλες, ανταγωνιστικές της. Σημείωσαν δε πως υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι το καλοκαίρι, προκειμένου το κενό να καλυφθεί αυτόματα από τον ανταγωνισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα θα τεθεί και στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υφυπουργού Τουρισμού στη Γερμανία τον Μάρτιο, στο πλαίσιο της  Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης του Βερολίνου.
 
Το προφίλ του Γερμανού τουρίστα
Η Γερμανία διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό ταξιδιωτών απ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ο Γερμανός ταξιδεύει συχνά και το χειμώνα, ενώ του αρέσει να κάνει διακοπές τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα μηνιαία στοιχεία τουριστικών αφίξεων της στατιστικής υπηρεσίας. Αν και ξοδεύει συνήθως κοντά στο μέσο όρο, το γεγονός ότι ταξιδεύει και τον Χειμώνα τον καθιστά ως σημαντικής κατηγορίας τουρίστα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2018 επισκέφθηκαν την Κύπρο 192.200 Γερμανοί τουρίστες,  188.826 το 2017 και 124.030 το 2016.
 
Λουκέτο λόγω έλλειψης ρευστότητας
Ο γερμανικός αερομεταφορέας Germania ανακοίνωσε την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου, μέσω του ιστοτόπου του ότι κηρύσσει πτώχευση και ακυρώνει όλες τις πτήσεις που προβλεπόταν να εκτελέσουν τα αεροσκάφη του. Η εταιρεία χαμηλού κόστους, με 37 αεροσκάφη στον στόλο της και έδρα το Βερολίνο, εξυπηρετούσε κυρίως επιβάτες από τη Γερμανία και την Ελβετία οι οποίοι ταξίδευαν προς τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
 
Έκανε επίσης δρομολόγια από τη Γαλλία, με αναχωρήσεις από την Τουλούζη, καθώς και από τα αεροδρόμια Arlanda της Στοκχόλμης και Gatwick του Λονδίνου. Μετέφερε πάνω από 4 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.
 
Η διεύθυνση της γερμανικής εταιρείας εξήγησε ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της σε ρευστότητα. «Παράγοντες όπως οι μεγάλες αυξήσεις της τιμής της κηροζίνης το περασμένο καλοκαίρι και η ταυτόχρονη υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, οι μεγάλες καθυστερήσεις της ένταξης αεροσκαφών στον στόλο της εταιρείας και ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός συντηρήσεων που χρειάστηκαν τα αεροσκάφη αποτέλεσαν βαρύ φορτίο για την επιχείρηση», ανέφερε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος της εταιρείας.
 

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ