Κάθε πέρσι και καλύτερα η κατά κεφαλή δαπάνη τουριστών

Αυξημένα παρουσιάζονται τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό κατά τον μήνα Οκτώβριο 2018 λόγω και των αυξημένων αφίξεων που καταγράφηκαν από την έναρξη της περσινής τουριστικής περιόδου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν τον Οκτώβριο του 2018 στα 293,8 εκατ. ευρώ έναντι 277,1 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 6%. Αντίστοιχα θετικά κινήθηκαν και οι αφίξεις κατά την ίδια περίοδο με τον αριθμό των περιηγητών να ανέρχεται στις 433.617 σε σχέση με 406.870 τον Οκτώβριο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 6,6%.

Διαβάστε ακόμα: Ακίνητα: Κολλημένες στο 5% οι πωλήσεις σε ξένους στη Λευκωσία

Παρά την αύξηση που καταγράφουν τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό, οι τουρίστες φαίνεται κατά μέσο όρο να διαμένουν λιγότερο στην Κύπρο, με την κατά κεφαλή δαπάνη να μειώνεται από €681,05 τον Οκτώβριο του 2017 στα €677,60 τον Οκτώβριο του 2018.

Διατηρούν τη δυναμική τους Βρετανοί - Ρώσοι
Παρόλο που η Βρετανία αποτελεί τον κύριο αιμοδότη της τουριστικής βιομηχανίας, καταλαμβάνοντας γύρω στο 34,89% των συνολικών αφίξεων για τον Οκτώβριο του 2018, εντούτοις τα έσοδα που αφήνουν στην Κύπρο οι τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου κατατάσσονται στις χαμηλές θέσεις μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη ημερήσια κατά κεφαλή δαπάνη. Συγκεκριμένα, η ημερήσια δαπάνη των Βρετανών ανήλθε στα €79,16, ενώ σε ό,τι αφορά την μέση διάρκεια παραμονής οι Βρετανοί κατέχουν την δεύτερη θέση μετά τους Αμερικανούς, με τη μέση διάρκεια παραμονής τους να ανέρχεται στις 9,8 ημέρες. 

Σε αντίστοιχα επίπεδα βρίσκονται οι δαπάνες των Ρώσων τουριστών, με την ημερήσια κατά κεφαλή δαπάνη να κυμαίνεται γύρω στα €63,90 τον φετινό Οκτώβριο έναντι €67,33 τον ίδιο μήνα του περσινού έτους.

Διαβάστε ακόμα: Μόνικα Παπαέλληλα: Νέα brands στον τομέα του μακιγιάζ

Πρώτοι οι Βέλγοι, τελευταίοι οι Ουκρανοί
Την πρωτιά μεταξύ των τουριστών με την υψηλότερη ημερήσια κατά κεφαλή δαπάνη για τον Οκτώβριο του 2018 καταλαμβάνουν οι Βέλγοι τουρίστες με €136,34 έναντι €125,33 τον Οκτώβριο του 2017. Η μέση διάρκεια παραμονής τους στη χώρα μας ανήλθε στις 8,2 ημέρες.

Ακολουθούν, οι Λιβανέζοι επισκέπτες με €120,68, αν και με μόλις 2.430 αφίξεις τον φετινό Νοέμβριο, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκονται οι τουρίστες από την Ελβετία με ημερήσια δαπάνη τα €114,63, λίγο πιο πάνω από τα €113,22 που ξόδεψαν τον περσινό Οκτώβριο. 

Στην τέταρτη θέση βρίσκονται, με μόλις 14.461 αφίξεις, οι Ισραηλινοί τουρίστες, η ημερήσια δαπάνη των οποίων τον Οκτώβριο του 2018 ανήλθε στα €100,64, σημειώνοντας μείωση από τον Οκτώβριο της περσινής χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ουκρανοί επισκέπτες ξόδεψαν κατά μέσο όρο €56,12 την ημέρα.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται να μειώνεται ακόμη περαιτέρω η κατά κεφαλή ημερήσια δαπάνη των τουριστών από την Ελλάδα, η οποία τον Οκτώβριο του 2018 ανήλθε στα €43,80 και εξακολουθεί να αποτελεί τη χαμηλότερη δαπάνη, η οποία προέρχεται από τις βασικές τουριστικές αγορές της Κύπρου.

Δειτε Επισης

Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων