Η Βουλή αποφασίζει για το νέο καθεστώς στα ξενοδοχεία

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί που ρυθμίζουν τη λειτουργία ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, με στόχο την αντικατάσταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση και κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων με νέο απλοποιημένο πλαίσιο.

Τι αλλάζει
Με το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο προωθείται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση αχρείαστων διαδικασιών και επιτροπών, αφού κάθε θέμα θα τυγχάνει χειρισμού από την καθ’ ύλην αρμόδια αρχή για αποφυγή επικαλύψεων, ο χαρακτηρισμός ξενοδοχειακών μονάδων ως αστικών ξενοδοχείων, boutique hotels και suite hotels, αλλά και η έκδοση άδειας λειτουργίας τριετούς διάρκειας από το Υφυπουργείο Τουρισμού με την προσκόμιση μόνο των απαραίτητων πιστοποιητικών τα οποία διασφαλίζουν την ασφάλεια του υποστατικού. 

Διαβάστε ακόμα: Οι νικητές των 5ων KEBE Business Leader Awards

Εξάλλου, στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση του mystery shopping, δηλαδή υποχρεωτικής επιθεώρησης των ξενοδοχειακών μονάδων από εξωτερικούς φορείς, έτσι ώστε να αξιολογείται το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρονται, η θεσμοθέτηση νέου συστήματος κατηγοριοποίησης των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων με έμφαση στην ποιότητα, στην εξυπηρέτηση και την ποικιλομορφία, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη και το προφίλ του ξενοδοχείου, το οποίο περιλαμβάνει υποχρεωτικά κριτήρια-μέσα, με τα οποία διασφαλίζεται η συμμόρφωση με κανόνες ασφάλειας και υγείας και προαιρετικά κριτήρια-μέσα, με τα οποία δίνεται η ευελιξία και η ευχέρεια στον επενδυτή να επιλέξει τον τύπο της ανάπτυξής του.

Τέλος, επιτυγχάνεται η κατάργηση αναχρονιστικών υποχρεωτικών προνοιών, καθώς και σωρείας τεχνικών κριτηρίων και ο καθορισμός κριτηρίων που διασφαλίζουν την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, καθώς και του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών.

Διαβάστε ακόμα: ΚΟΑ: Σε αναζήτηση συμβούλων για επισκευή του «Γλαύκος Κληρίδης» στον Αγρό

Οι προσθήκες
Στο πλαίσιο της περαιτέρω μελέτης του νέου νομοθετικού πλαισίου από την επιτροπή και προς ικανοποίηση των εισηγήσεων που έγιναν τόσο από τους εμπλεκόμενους φορείς όσο και από βουλευτές μέλη της επιτροπής, κατατέθηκε στην επιτροπή από την εκτελεστική εξουσία, με τη σύμφωνο γνώμη της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, αριθμός αναθεωρημένων κειμένων, ούτως ώστε να περιληφθούν σε αυτά όσες εισηγήσεις έγιναν αποδεκτές από τους κυβερνητικούς αρμοδίους.

Συγκεκριμένα, στα τελικά κείμενα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
1. Η συμπερίληψη στις παραδοσιακές οικοδομές των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαία μνημεία σύμφωνα με τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο.
2. Η προσκόμιση κατά την ανανέωση της άδειας λειτουργίας, πέραν από την καταβολή του καθορισμένου τέλους, και αριθμού εν ισχύ πιστοποιητικών.
3. Η υποχρέωση του Υφυπουργείου Τουρισμού να δίνει προκαταρτική κατάταξη στη βάση της άδειας οικοδομής μέχρι την έκδοση της τελικής κατάταξης.
4. Η ενημέρωση του Υφυπουργείου Τουρισμού από τις αρμόδιες αρχές που επιλαμβάνονται παραπόνων πελατών για καταγγελίες που γίνονται από πελάτες οποιασδήποτε ξενοδοχειακής επιχείρησης.
5. Η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου και των κανονισμών στην ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ ο περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Τουρισμού παρά τω Προέδρω και Συναφών Θεμάτων Νόμος.
6. Η διαφοροποίηση των προδιαγραφών των τουριστικών κατασκηνώσεων, των τουριστικών επαύλεων και των τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών οικοδομών.
7. Η διαφοροποίηση των κριτηρίων οργανωμένων διαμερισμάτων και τουριστικών χωριών.
8. Η διαφοροποίηση των απαραίτητων πιστοποιητικών και εγγράφων για εξασφάλιση άδειας λειτουργίας ξενοδοχείου, ξενοδοχείου εντός παραδοσιακής οικοδομής και τουριστικών καταλυμάτων.
9. Τα προβλεπόμενα για τους χώρους στάθμευσης, ούτως ώστε να συμμορφώνονται με τα εκάστοτε διατάγματα που εκδίδει ο Υπουργός Εσωτερικών για το θέμα.
10. Η μίσθωση ή υπεκμίσθωση εστιατορίων ή άλλων κατηγοριών κέντρων σε πρόσωπα ξένα προς την επιχείρηση.
11. Η υποχρεωτική τήρηση στατιστικών στοιχείων για τους πελάτες του ξενοδοχείου συνολικά, αλλά και ξεχωριστά για τα άτομα με αναπηρίες.
12. Η διαφοροποίηση κριτηρίων κατάταξης ξενοδοχείων, οργανωμένων διαμερισμάτων και τουριστικών χωριών.

Δειτε Επισης

Minthis: Το κορυφαίο lifestyle θέρετρο της Κύπρου και προορισμός απόδρασης για κάθε περίσταση
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην επαρχία Πάφου... Μισά-μισά διαμερίσματα και σπίτια ή επαύλεις
Emirates: Βραβείο «Best Inflight Entertainment Award» στα Airline Excellence Awards 2024
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»