Δέκα χρόνια Airbnb: Από το «ξεχάστε τα ξενοδοχεία» μέχρι σήμερα

«Ξεχάστε τα ξενοδοχεία» ήταν το σύνθημα της Airbnb πριν από δέκα χρόνια όταν μπήκε σε εφαρμογή η ιδέα. Κανείς δεν περίμενε τότε ότι θα εξελισσόταν σε ένα μεγάλο ανταγωνιστή των ξενοδοχείων.

Η επιχείρηση από το Σαν Φραντσίσκο αναπτύχθηκε ραγδαία και εξελίχθηκε σε μια από τις ακριβότερες νεοφυείς εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Η αξία της σήμερα εκτιμάται στα 31 δισεκατομμύρια ευρώ και διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να εξελιχθεί στο χρηματιστήριο σε μια από τις ακριβότερες εταιρείες όλων των εποχών.

Την ιδέα είχαν ο Μπράιαν Τσέσκι και ο Τζο Γκέμπια. Επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ακριβό ενοίκιο του διαμερίσματός τους στο Σαν Φραντσίσκο έβαλαν τρία φουσκωτά στρώματα στο σαλόνι και νοίκιασαν το χώρο στους επισκέπτες μια έκθεσης ντιζάιν στην πόλη τους. Στην τιμή συμπεριλαμβανόταν και πρωινό. Έτσι προέκυψε και το όνομα της εταιρείας Air bed and Breakfast. H επιχείρηση ξεκίνησε να λειτουργεί στις 11 Αυγούτσου 2008. Αργότερα η επωνυμία έγινε Airbnb.

«Ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η επιχείρηση θα γινόταν τόσο μεγάλη» λέει ο Μπράιαν Τσέσκι και συμπληρώνει σκωπτικά πως πρόκειται για «την χειρότερη ιδέα που έγινε ποτέ τόσο επιτυχημένη». Σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια η εταιρεία στη δημοσιότητα πέντε εκατομμύρια κατοικίες σε 191 χώρες του κόσμου και σε περίπου 81.000 πόλεις διατίθενται για προσωρινή ενοικίαση.

Πολυτελείς κατοικίες και όχι πια φουσκωτά στρώματα
Η μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στον κόσμο Mariott διέθεσε το 2017 1,3 εκατομμύρια δωμάτια. Η Airbnb εν τω μεταξύ με τη νέα πλατφόρμα που διαθέτει για την οργάνωση του ταξιδιού που συνοδεύεται από εκδρομές και αξιοθέατα είναι ανταγωνιστική και απέναντι στα ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Η Airbnb εγκατέλειψε πλέον τα φουσκωτά στρώματα και πρωινό πλέον σπάνια προσφέρεται. Εν τω μεταξύ έχουν προκύψει πλούσιοι πελάτες που προσφέρουν πολυτελέστατες κατοικίες. Για το λόγο αυτό δεν είναι περίεργο που το χρηματιστήριο ανυπομονεί να «φιλοξενήσει» την εταιρεία. Ωστόσο οι ιδρυτές της Airbnb δεν βιάζονται. Όπως ήδη ανακοίνωσε ο Μπράιαν Τσέσκι η εταιρεία δεν βιάζεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο και σε κάθε περίπτωση αυτό δεν θα συμβεί το 2018.

Ο Μπράιαν Τσέσκι είναι μόλις 36 χρόνων και πολυεκατομμυριούχος και έχει τους λόγους του που καθυστερεί την εισαγωγή της εταιρείας του στο χρηματιστήριο. Μπορεί να είναι γνωστή και η μεγαλύτερη στο είδος της ωστόσο έχει δεχθεί και πάρα πολλές επικρίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλοί μιλούν για αδίστακτους εν τω μεταξύ κερδοσκόπους που κάνουν σε διάφορες πόλεις σχεδόν αδύνατη την εξεύρεση κανονικής κατοικίας προς ενοικίαση. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις δεν καταβάλλονται οι ανάλογοι φόροι και πολλές διαφημίσεις είναι παράνομες. Η Airbnb προσπαθεί να ακολουθήσει τον δρόμο της διπλωματίας και από το 2016 υπάρχει ειδική πλατφόρμα για δυσαρεστημένους γείτονες. Ο τζίρος της πάντως το 2017 ανήλθε στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 150%.

ΠΗΓΗ: DW
 

Δειτε Επισης

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο business lounge της Aegean στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Ηλίας Κόκκινος: Επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις το Smoothie Factory, σύντομα στη Λάρνακα
Bean Bar: Your All Day Destination σε Λευκωσία και Λεμεσό
Οι προκλήσεις για τον τουρισμό και ο στόχος που θέτει το Υφυπουργείο Τουρισμού για το 2024
Roe and Bone: Το νέο concept που άνοιξε τις πόρτες του στο παλιό λιμάνι Λεμεσού (pics)
Η Orthodoxou Aviation Ltd διορίστηκε γενικός αντιπρόσωπος πωλήσεων της Air India στην Κύπρο
Δυναμική παρουσία στο Βερολίνο για Αγία Νάπα και Πρωταρά
Αποκλειστική συνεργασία του προγράμματος επιβράβευσης Skywards της Emirates με τη Visa