Άγγελος Λοΐζου: Ορθώς καταργείται τώρα ο ΚΟΤ, αλλά…

Την ικανοποίηση του για την ψήφιση, έστω και καθυστερημένα, του νομοσχεδίου για το Υφυπουργείου Τουρισμού, εκφράζει ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ, Άγγελος Λοΐζου. Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, ο κ. Λοΐζου εξηγεί ότι το Υφυπουργείο ψηφίστηκε σε μια χρονική περίοδο που είχαν αρχίσει να εκφράζονται έντονες ανησυχίες από ξένους επενδυτές και tour operators αναφορικά με το μέλλον των εξαγγελθεισών μεταρρυθμίσεων στο κομμάτι του τουρισμού.

Διαβάστε ακόμα: Millenials: Τι ζητούν από τους εργοδότες

 Εκφράζει τη θέση ότι στο μέλλον θα διαφανεί η ανάγκη δημιουργίας ενός οργανισμού που θα αναλάβει το μάρκετινγκ του τουρισμού, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Αναφέρεται στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τον ΚΟΤ μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο, καθώς επίσης και στις ανάγκες προσωπικού που θα προκύψουν για την ορθή λειτουργία του Υφυπουργείου. Δεν αποκλείει, μάλιστα, το ενδεχόμενο δημιουργίας κάποιου σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης, κάτι το οποίο έχει ζητηθεί από άτομα του οργανισμού. Περιγράφει, τέλος, τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο Υφυπουργός Τουρισμού, ερωτηθείς για το κατά πόσον θα τον ενδιέφερε να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση. 

Μετά από πολλές περιπέτειες και καθυστερήσεις , ψηφίστηκε τελικά το νομοσχέδιο για τη δημιουργία  Υφυπουργείο Τουρισμού. Η εξέλιξη αυτή σας καθησυχάζει; 
Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την έκβαση αυτή. Υπήρχε μια μεγάλη αγωνία για το κατά πόσο το νομοσχέδιο θα ψηφιζόταν πριν τις θερινές διακοπές. Εμείς λέγαμε ότι ήταν αναγκαία η ίδρυση του Υφυπουργείου, για τρείς λόγους. Πρώτον, για την αναγνώριση της σημασίας της δουλειάς που γινόταν από πλευράς ΚΟΤ για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας και δεύτερον για την αναβάθμιση του ΚΟΤ σε ένα ανώτερο σώμα. Επίσης, τον τελευταίο καιρό μας ανησυχούσε και το γεγονός ότι αρχίσαμε να παίρνουμε μηνύματα αγωνίας από τους εταίρους μας ότι εκείνα που τους λέγαμε ότι θα κάναμε, δεν θα τα υλοποιούσαμε, όπως τη στρατηγική, το κανονιστικό πλαίσιο και όλα όσα ήταν αναγκαία για να τους κάνουν να αισθάνονται σιγουριά για τις επενδύσεις τους στην Κύπρο. Ευχόμαστε ότι η εξέλιξη αυτή θα τους καθησυχάσει. 

Διαβάστε ακόμα: 70-75% λιγότερες πλαστικές σακούλες

Είστε υπέρ της κατάργησης του ΚΟΤ ή όχι; Ορθώς η νομοθεσία ψηφίστηκε με τη μορφή της κατάργησης του ΚΟΤ; 
Είμαστε υπέρ της νομοθεσίας όπως ψηφίστηκε για ένα λόγο. Υπήρχε ο κίνδυνος να μην ψηφιζόταν καθόλου το Υφυπουργείο, γι αυτό είχαμε πε ότι είναι καλύτερο να μείνει στην απλή του μορφή, γιατί η παραμονή του ΚΟΤ δημιουργούσε ίσως κάποιες άλλες περιπλοκές, που διαβλέπαμε ότι θα προκαλούσαν είτε συγκρούσεις, είτε διαρχίες κτλ.  Πάντοτε, θα πρέπει το υφυπουργείο να είναι ευέλικτο και ανοιχτό για τη δημιουργία οποιονδήποτε στρατηγικών συνεργασιών και σχέσεων είτε με άλλους οργανισμούς, στους οποίους θα συμμετέχει το Υφυπουργείο, είτε με εντελών ανεξάρτητους οργανισμούς, με τους οποίους το Υφυπουργείο θα έχει συναλλαγές. Θεωρώ ότι η μορφή που ψηφίστηκε το υφυπουργείο είναι η καλύτερη δυνατή λύση, αλλά επιμένουμε ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και να βλέπουμε τις όποιες πιθανές ανάγκες. Αν λάβουμε υπόψη τι γίνεται σε άλλες χώρες που ο τουρισμός έχει ωριμάσει , οι χώρες αυτές διαθέτουν ανεξάρτητους οργανισμούς που ασχολούνται με επί μέρους θέματα του τουρισμού, όπως το μάρκετινγκ και η προώθηση. Και είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι το μέλλον θα απαιτηθεί κάτι αντίστοιχο και για την Κύπρο. 

Ο νέος νόμος προβλέπει την έναρξη λειτουργίας του νέου Υφυπουργείου στις 2 Ιανουαρίου 2019. Προλαβαίνουμε τα χρονοδιαγράμματα;
Στις 2 Ιανουαρίου, το Υφυπουργείο θα πρέπει να είναι έτοιμο να αναλάβει καθήκοντα. Είναι ένα πολύ πιεστικό χρονοδιάγραμμα. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα (πλέον θα έχουμε να κάνουμε με το Γενικό Εισαγγελέα και όχι με εξωτερικούς νομικούς, με το λογιστήριο του κράτους και όχι με δικό μας λογιστήριο κτλ). Τώρα θα αρχίσει η δουλειά, τώρα θα αρχίσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις, η αναδιοργάνωση του οργανισμού. Θα χρησιμοποιηθεί η τεχνογνωσία που υπάρχει στον ανώτατο δυνατό βαθμό και θα εμπλουτιστεί με το υπόλοιπο προσωπικό, ώστε να μπορούν να διεκπεραιωθούν όλες οι εργασίες του Υφυπουργείου. Εμείς, από την πλευρά μας, μέχρι τη λήξη της θητείας μας (τέλος του 2018) έχουμε την ευθύνη να ηγηθούμε όλων αυτών των αλλαγών προς την κατεύθυνση της μετεξέλιξης σε Υφυπουργείο. 

Θα είμαστε έτοιμοι να εκπονήσουμε την εθνική στρατηγική τουρισμού και να τη θέσουμε σε εφαρμογή, χωρίς να χάσουμε κομμάτι από την τουριστική πίτα, τη στιγμή που ανταγωνιστικές χώρες όπως πχ η Τουρκία έχουν αρχίσει να απορροφούν πλέον μεγάλο αριθμό τουριστών; 
Οι ανταγωνιστικές χώρες δουλεύουν να κερδίσουν έδαφος ή να εκμεταλλευθούν τις νέες τάσεις στον τουρισμό. Εμείς πρέπει να επαγρυπνούμε, να μελετούμε τα δεδομένα και να λαμβάνουμε μέτρα. Το ευχάριστο είναι ότι ο οργανισμός που χειρίζεται αυτά τα θέματα υπάρχει, απλά παράλληλα θα πρέπει να βλέπουμε επί μέρους θέματα για το πώς οι διάφορες υπηρεσίες και εργασίες του ΚΤ θα μεταφερθούν στο Υφυπουργείου.

Οι εργαζόμενοι ανησυχούν για την αλλαγή;
Οι εργαζόμενοι στον ΚΟΤ έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι τίποτα δεν θα αλλάξει αναφορικά με τα ωφελήματα τους. Ωστόσο, το προσωπικό του Υφυπουργείου θα πρέπει να εργαστεί σκληρά γιατί οι ανάγκες είναι πιεστικές, πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση, πρέπει να μπουν τα καλύτερα άτομα στις καλύτερες θέσεις, θα πρέπει να πλαισιώνονται από υποστηρικτικούς μηχανισμούς για να μπορούν να ασκούν τα αναβαθμισμένα καθήκοντα τους, και είναι μια ευκαιρία για μια αναζωογόνηση του κόσμου, αναδιοργάνωση, με καινούριες σκέψεις και σχεδιασμούς. 
Θα πρέπει να μετακινηθεί και προσωπικό προς το Υφυπουργείο και από άλλες υπηρεσίες; Υπάρχει υποστελέχωση στον ΚΟΤ, όπως είχατε δηλώσει στο παρελθόν. 
Ίσως σε κάποια πόστα να γίνουν μετατάξεις, να ενδυναμωθούν κάποια τμήματα. Ίσως κάποιοι να θελήσουν να πάνε σε άλλα υπουργεία, αντιλαμβάνομαι ότι γίνονται διάφορες σκέψεις. Ίσως, πάλι, να υπάρξει και κάποιοι σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης, ζητήθηκε αυτό από άτομα του οργανισμού. 

Εσάς κ. Λοϊζου σας ενδιαφέρει η θέση του Υφυπουργού τουρισμού;
Εμένα με ενδιαφέρει να προσφέρω στα κοινά, με τον τρόπο που βοηθούσαμε όλοι στο ΔΣ του ΚΟΤ. Εκείνο που λέμε όλοι στο ΔΣ, είναι πως το άτομο που θα αναλάβει τα ηνία του Υφυπουργείου, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να είναι κάποιος που θα είναι γνώστης της τουριστικής βιομηχανίας τόσο στην Κύπρο όσο και παγκόσμια, να μπορεί να αντεπεξέλθει, να είναι άνθρωπος αξιόπιστος, να δημιουργεί ένα πρεστίζ στους συνομιλητές του  στο εξωτερικό, να μην είναι κομματικοποιημένος, να βλέπει τα πράγματα καθαρά τεχνοκρατικά και να έχει οικονομικές γνώσεις, να μπορεί να βλέπει το όφελος του τουρισμού στην οικονομία του τόπου.  

Δειτε Επισης

Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food