Powered by

Α. Λοΐζου: “Εγκληματική καθυστέρηση για δημιουργία υφυπουργείου Τουρισμού”

Για εγκληματική καθυστέρηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), Άγγελος Λοΐζου.

Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, o κ. Λοΐζου αφήνει να εννοηθεί ότι η είσοδος σε μια νέα προεκλογική περίοδο, εν όψει των Προεδρικών είναι δυνατόν να βάλει οριστικά φρένο στη δημιουργία του Υφυπουργείου, το οποίο όπως τονίζει είναι ουσιαστικής σημασίας για την προώθηση της εθνικής στρατηγικής τουρισμού. Η όποια καθυστέρηση, υποδεικνύει, θα έχει αρνητική επίδραση στο τουρισμό, ο οποίος αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές εσόδων στον τόπο μας, γι αυτό και καλεί τα κόμματα να προωθήσουν το θέμα, πέρα από «κομματικές παρεμβάσεις και συμφέροντα». Την ίδια ώρα, μεταφέρει τις εκτιμήσεις του για αύξηση της τάξης του 7% στο τουριστικό ρεύμα κατά τη φετινή χρονιά, ξεπερνώντας το περσινό ρεκόρ αφίξεων. 


Πως σχολιάζετε τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο Τουρισμού;

Το μεγάλο λάθος που έγινε ήταν το γεγονός ότι το νομοσχέδιο έπρεπε να είχε προωθηθεί για ψήφιση πριν τις βουλευτικές εκλογές. Σήμερα έχουμε μια νέα Βουλή και επερχόμενες προεδρικές εκλογές και υπό αυτά τα δεδομένα διαβλέπω ότι δυστυχώς θα την πληρώσει ο τουρισμός και η ανάπτυξη μας. Ο τουρισμός είναι μια βασικότατη πηγή για την οικονομία μας, Γίνονται αρκετά, αλλά όχι με τον τρόπο, με τον οποίο θα έπρεπε να γίνονται. Ευελπιστούμε ότι η δημιουργία του Υφυπουργείου θα λύσει αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΚΟΤ, στην προσπάθεια να υλοποιήσει το έργο του. Ο Οργανισμός βρίσκεται σήμερα σε μια θέση που αδυνατεί να κάνει αυτά που πρέπει. 

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Οργανισμός;

Τα διάφορα προβλήματα δημιουργήθηκαν από την οικονομική κρίση του 2013 κι έπειτα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν παγοποιημένες κενές θέσεις, ο προϋπολογισμός του ΚΟΤ είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας του τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο εγκρίνεται ο προϋπολογισμός. Ένας οργανισμός που ασχολείται με την αγορά και έχει να ανταγωνιστεί άλλες χώρες πρέπει να είναι ευέλικτος και να δουλεύει σαν μια εκμοντερνισμένη επιχείρηση. Δεν μπορεί να εργάζεται σαν κράτος ή σαν οποιοδήποτε άλλη Αρχή που περιμένει να εγκριθεί ο προϋπολογισμός της στο έτος που βρίσκεται. Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού -και στο μέλλον του Υφυπουργείου- θα πρέπει να εγκρίνεται για τουλάχιστον τρία χρόνια, δεν μπορεί να δουλέψει διαφορετικά.

Τι θα άλλαζε με έναν τριετή προϋπολογισμό;

Σήμερα κάνουμε ότι είναι δυνατό με τους πόρους που έχουμε, θα μπορούσαμε όμως να κάναμε περισσότερα. Αν είχαμε τους πόρους, θα θέταμε τις βάσεις και την υποδομή για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια, θα δημιουργούσαμε σχέσεις με άλλους εταίρους και αεροπορικές εταιρείες, οι οποίοι θέλουν να γνωρίζουν δύο με τρία χρόνια πριν πως θα είναι τα δεδομένα μιας χώρας, έτσι ώστε να μπορούν να επενδύσουν.

Πόσο βλέπετε να καθυστερεί το Υφυπουργείο;

Δεν ξέρω αν πρόκειται να δημιουργηθεί και πότε. Πάντως, η όποια καθυστέρηση υπάρχει είναι εγκληματική για τον τόπο μας. Θα έπρεπε να παρθεί μια απόφαση. Ας υπάρχουν οι μηχανισμοί ελέγχου του Υφυπουργείου και αν δεν αποδώσει, να κάνουμε αλλαγές, αλλά πρέπει να προχωρήσει, να επανδρωθούν οι κενές θέσεις και να γίνουν όσα χρειάζεται, ούτως ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε για το μέλλον. Ο οποιοσδήποτε λογικά σκεπτόμενος που γνωρίζει τις θα πει ανάπτυξη και οικονομικός προγραμματισμός, είναι ευνόητο να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιου μηχανισμού, είτε αυτός λέγεται Υφυπουργείο είτε οτιδήποτε άλλο, θα έχει αρνητική επίδραση στο μέλλον της χώρας. Και το θέμα δεν πρέπει να αντικρίζεται ως πολιτικό, αλλά ως εθνικό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η πηγή σημαντικών εισοδημάτων στην Κύπρο είναι η παραγωγή τουρισμού και υπηρεσιών. Γι αυτό πρέπει να έχουμε το σωστό εργαλείο, τη σωστή Αρχή, η οποία θα βάλει τον τουρισμό σε μια εθνική βάση, χωρίς κομματικές παρεμβάσεις και συμφέροντα.

ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΡΕΚΟΡ
 
Δώστε μας τις εκτιμήσεις σας για τις τουριστικές αφίξεις το 2017. Θα ξεπεράσουμε την περσινή χρονιά ρεκόρ;

Φαίνεται ότι και το 2017 θα είναι μια καλή χρονιά, αναμένουμε μια αύξηση της τάξης του 6 – 7% πάνω στους μεγάλους αριθμούς που ήδη είχαμε το 2016. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 είχαμε αύξηση 20% σε σύγκριση με το 2015. Ο λόγος είναι ότι από τη μια συνεχίζει να υπάρχει η δυναμική από τις τρεις πρώτες χώρες προσέλευσης τουριστών, αλλά από την άλλη υπάρχει μια ακόμα πιο μεγάλη δυναμική από τις άλλες χώρες, οι οποίες μας δίνουν μικρότερους αριθμούς τουριστών μεν, αλλά παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Πολωνία κ.α. Μπορεί αυτές οι χώρες να μας δίνουν πιο μικρό αριθμό τουριστών, αλλά στο μέλλον είναι δυνατό να μας δώσουν ένα σεβαστό ποσοστό επί του συνολικού αριθμού του τουρισμού που έχουμε. Πάντως, για το 2017 ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε γύρω στα 3,4 εκατομμύρια τουρίστες.

Διάφοροι φορείς εκφράζουν ανησυχίες για το γεγονός ότι το μεγαλύτερό ποσοστό τουριστών μας προέρχεται μόνο από δύο χώρες, τη Ρωσία και τη Μ. Βρετανία. Πιστεύετε ότι πρέπει να απεγκλωβιστούμε;

Σίγουρα θέλουμε να διατηρήσουμε τους αριθμούς που έχουμε από τις δύο αυτές μεγάλες αγορές, όμως παράλληλα θέλουμε να ενδυναμωθεί το τουριστικό μας ρεύμα και από άλλες χώρες, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μειωθεί το ποσοστό των δύο μεγάλων αυτών χωρών στο σύνολο. Και η Αγγλία παρουσιάζει μια αυξητική τάση, όπως και η Ρωσία. Θα θέλαμε να κρατήσουμε αυτούς τους αριθμούς, ακόμα και να τους μεγαλώσουμε. Το πρόβλημα που υπάρχει όμως είναι το εξής: για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες το χρόνο, η δυνατότητα φιλοξενίας τουριστών είναι συγκεκριμένη και επειδή οι κλίνες αυτές κλειδώνονται κυρίως από Ρώσους και Βρετανούς, δεν αφήνονται περιθώρια εισδοχής τουριστών από άλλες χώρες εκείνη την περίοδο. Είναι λογικό για έναν tour operator που δεν θα βρει κλίνες την περίοδο που υπάρχει ψηλή ζήτηση, να στραφεί σε αγορές όπου μπορεί να βρει κλίνες. Και επομένως, δεν είναι δυνατό να κλείνει συμφωνίες για το καλοκαίρι σε ένα προορισμό και για τους υπόλοιπους μήνες σε άλλο. Αυτό είναι λοιπόν ένα μεγάλο πρόβλημα και δίλημμα που έχουμε, γι αυτό θα πάρει πολύ καιρό να αλλάξει το μείγμα της αγοράς. Οι ίδιοι οι ξενοδόχοι πρέπει να αποφασίσουν σε ποιους θα δίδουν κλίνες, έτσι που να τους προσφέρει και μια αειφόρο ανάπτυξη, στο μέλλον. Πρέπει να σκεφτούν σοβαρά στο μέλλον να δώσουν κάποιες κλίνες και σε άλλες χώρες, οι οποίες μπορεί να μην τους γεμίζουν την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά τους δίδουν την ευχέρεια να προγραμματιστούν στο μέλλον και να έχουν τουρίστες και για τους υπόλοιπους μήνες. 

Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι οι ντόπιοι δυσκολεύονται να βρουν στη χώρα τους, καταλύματα σε καλές τιμές για διακοπές το καλοκαίρι;

Είναι δεδομένο ότι θα είναι ακριβά γιατί οι περίοδοι εκείνοι είναι κλειστές και αν υπάρχει κάποιο δωμάτιο διαθέσιμο, οι νόμοι της οικονομίας επιβάλλουν ότι οι ξενοδόχοι θα ζητούν ακριβό τίμημα για να το δώσουν. Είναι προσφορά και ζήτηση. Δεν πιστεύω όμως ότι για την ίδια περίοδο, το ίδιο προϊόν θα μπορούσε να ήταν πολύ φθηνότερο οπουδήποτε αλλού. Θεωρώ ότι οι τιμές για την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου είναι λογικές .

Πρόσφατα πραγματοποιήσατε ταξίδι στο Ισραήλ. Προγραμματίζεται κάτι σε ότι αφορά τουλάχιστον το τουριστικό κομμάτι;

Είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Συζητάμε το πώς θα συνεργαστούμε για να βγούμε από κοινού σε κάποιες αγορές, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς , Ιαπωνία, Ρωσία κτλ. Μελετάμε το ενδεχόμενο να ετοιμάσουμε πακέτα από κοινού για να προσφέρουμε το λεγόμενο «διπλό πακέτο», ειδικά στον τομέα του θρησκευτικού/προσκυνηματικού τουρισμού. Αισθανόμαστε ότι σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης, καθώς Ευαγγελιστές από διάφορες χώρες ενδιαφέρονται να δουν αξιοθέατα που καταδεικνύουν την εξέλιξη του Χριστιανισμού, τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κύπρο. Υπάρχει ομάδα εργασίας, η οποία εργάζεται επάνω στα θέματα αυτά και θα δούμε πως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα.

Δειτε Επισης

Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης