Κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος οι ψηφιακές πληρωμές στην Κύπρο

Η αυξανόμενη προτίμηση για ψηφιακές πληρωμές, έναντι των μετρητών, αλλάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα χρήματα, με σημαντική επίδραση στις επιχειρήσεις, ζήτημα, που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά το 10ο Banking Forum & FinTech Expo.

Ειδικότερα, για το θέμα μίλησαν κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας με εστίαση στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Κύπρο. Στο πάνελ βρέθηκαν οι Μιχάλης Χαραλαμπίδης, CEO/MD, ECOMMBX, Δροσούλα Χατζησάββα, Chief Marketing Officer, Orbex, Θεόδωρος Χατζηστυλλής, Head of Acquiring & Cyprus Country Manager, Payabl, Πάνος Κυριακίδης, Senior Commercial Manager, eBOS, Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο, και Μάλτα. 

O Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager της Mastercard σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα ανέφερε πως το γεγονός ότι οι Κύπριοι κάνουν όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές, ακόμη και για πολύ μικρά ποσά, είναι ένα αποτύπωμα της σημερινής εικόνας. «Η κυβέρνηση στην Κύπρο ενθαρρύνει τις ψηφιακές πληρωμές», παρατήρησε στη συνέχεια, για να προσθέσει πως η χώρα μας, όχι μόνο έχει τις υποδομές, αλλά και τις δυνατότητες για εξέλιξη των ψηφιακών πληρωμών. «Το όραμά μας είναι να ενισχύσουμε τη μετάβαση της Κύπρου στη ψηφιακή και βιώσιμη οικονομία», σημείωσε. 

Διαβάστε ακόμα: 

Ο Θεόδωρος Χατζηστυλλής αναφέρθηκε εκτενώς στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια (e-wallets), σχολιάζοντας με τη σειρά του την ανοδική πορεία που αυτά παρουσιάζουν ως προς τη χρήση τους. «Είναι μία μεγάλη πρόκληση. Γύρω στα 90% των συναλλαγών γίνεται πλέον διαδικτυακά και σχεδόν όλες αλληλοεπιδρούν», είπε. Αποκάλεσε επίσης ένα σπουδαίο εργαλείο το πρωτόκολλο e-commerce στο οποίο επεκτάθηκε κατά την τοποθέτησή του. Ο Head of Acquiring & Cyprus Country Manager της Payabl, επισήμανε εξάλλου τη νέα τάση που θέλει τους πρωταγωνιστές του κλάδου να προχωρούν σε συνέργειες.

Ο Πάνος Κυριακίδης έδωσε μεγάλη έμφαση στους κινδύνους που προκύπτουν για τους τραπεζοοικονομικούς οργανισμούς με την ραγδαία εξέλιξη που σημειώνεται στις online πληρωμές. Όπως υπέδειξε, η αλλαγή στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι αναπόφευκτη και πρέπει να το αποδεχθούμε. «Είναι μονόδρομος και έχει επιφέρει ρίσκα και ζητήματα συμμόρφωσης, ειδικά στη ψηφιακή τραπεζική», τόνισε. Ειδικότερα, εξήγησε στο κοινό του Συνεδρίου ότι η άνοδος των ηλεκτρονικών πληρωμών επέφερε μεγαλύτερη έκθεση των τραπεζών σε κινδύνους που είναι κρίσιμοι για τις λειτουργίες τους.

Η Chief Marketing Officer της Orbex Δροσούλα Χατζησάββα σχολίασε το γεγονός πως η εγχώρια βιομηχανία έχει κάνει μεγάλη στροφή προς τις ψηφιακές πληρωμές. Σε σημείο που καλύπτει το χάσμα μεταξύ της παραδοσιακής τραπεζικής και των επιχειρήσεων. Ακολούθως, η κ. Χατζησάββα τόνισε τη σημασία που έχει για τις επιχειρήσεις να αντιληφθούν τον μεγάλο όγκο συναλλαγών, όπως ακριβώς έκαναν και στην εταιρεία της. Σχολιάζοντας τον πελάτη του σήμερα, είπε: «Οι πελάτες είναι πολύ εξελιγμένοι, υψηλής τεχνολογίας. Το να έχουμε εναλλακτικές πληρωμές είναι πολύ κρίσιμο για εμάς ως εταιρεία».

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, CEO/MD, ECOMMBX, εστίασε στη δυναμική που έχει η τοπική αγορά για δοκιμές. «Στην Κύπρο μπορούν να γίνουν πολλά σε ό,τι αφορά τα testing υπηρεσιών προτού καταλήξουν στο κοινό». Επ’ αυτού, είπε πως το να επιχειρείται η εισαγωγή τόσο μεγάλου αριθμού τεχνολογιών στην εν λόγω αγορά δεν πρόκειται να οδηγήσει στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων. Οι fintech εταιρείες, πρόσθεσε, έφτασαν σε μια ευρεία αγορά. Εκτίμησε ακολούθως ότι η αγορά θα σμικρυνθεί σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, με πολλούς από τους οργανισμούς να επιλέγουν μια ενωτική και συλλογική στάση.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett