Κλειώ Παπαδοπούλου: Οι διάφοροι ρόλοι στην PwC και η σωστή υποστήριξη

«Ως οργανισμός είχαμε και έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε ομαδικά με τους συνεταίρους μου», αναφέρει η Κλειώ Παπαδοπούλου, συνέταιρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της PwC, επισημαίνοντας πως η μεγαλύτερη πρόκληση που η ίδια είχε ήταν η αρμονική συνύπαρξη καριέρας, οικογένειας και προσωπικού χρόνου.

Διαβάστε ακόμα: 

Βασίλης Δημητριάδης: Αυτά τα παράπονα ακούω για την ακτοπλοϊκή

Τρ. Κύπρου: Οι τρεις προτάσεις για εξαγορά από Lone Star που απέρριψε

Στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού GOLD: In the Name of the Law

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, μέρος της οποίας δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business στο πλαίσιο του αφιερώματος «The Women Issue», η κ. Παπαδοπούλου σημειώνει πως έχοντας διάφορους ρόλους στην PwC, κανένας δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολος για την ίδια, γιατί είχε πάντα την σωστή υποστήριξη.

Η Κλειώ Παπαδοπούλου, κληθείσα να πει πού φαντάζεται τον εαυτό της τα επόμενα πέντε χρόνια, απαντά: «Να ετοιμάζομαι να κλείσω το κεφάλαιο PwC φτάνοντας στην ηλικία αφυπηρέτησης για να ανοίξω το επόμενο κεφάλαιο της ζωής μου».

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχετε μάθει μέσω της καριέρας σας;

Η επιλογή της καριέρας προϋποθέτει κάποιους συμβιβασμούς για μια γυναίκα, ιδιαίτερα για μια μητέρα. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, οι συμβιβασμοί είναι διαχειρίσιμοι. Αν όχι, είναι επίπονοι και με πολλές ενοχές. Η δική μου επιλογή καριέρας ήταν πολύ συνειδητοποιημένη, λατρεύω αυτό που κάνω και δεν μετανιώνω λεπτό για τις επιλογές μου.

Ναι, είχα τις ενοχές μου ως μητέρα, αλλά ήταν πολύ σύντομες σε διάρκεια. Θεωρώ ότι ήταν πολύ πιο υγιές για τα παιδιά μου να έχουν μια κουρασμένη μεν, ευτυχισμένη δε μητέρα, παρά μια μητέρα που θα έβλεπαν πιο πολύ αλλά πιθανότατα να ήταν μετανιωμένη ίσως και μίζερη για την επιλογή της να θυσιάσει την καριέρα της για να τα μεγαλώσει. 

Ποιος ο δυσκολότερος ρόλος που κληθήκατε να διαδραματίσετε μέχρι στιγμής και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση στον χώρο σας;

Είχα και έχω διάφορους ρόλους στην PwC. Κανένας δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολος για μένα γιατί είχα πάντα την σωστή υποστήριξη. Σαν οργανισμός είχαμε και έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε ομαδικά με τους συνεταίρους μου. Η μεγαλύτερη πρόκληση που είχα ήταν η αρμονική συνύπαρξη καριέρας, οικογένειας και προσωπικού χρόνου.

Πώς συγκρίνετε την σημερινή εποχή και το ρόλο της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα (επιχειρηματία, σύζυγος, μητέρα, κτλ) σε σχέση με πριν μια δεκαετία;

Ο ρόλος της γυναίκας ήταν διαχρονικά σημαντικός, αλλά η αναγνώριση του ήταν υποβαθμισμένη. Ωστόσο, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην ισότητα των φύλων. Όλο και περισσότερες γυναίκες εισέρχονται στο χώρο εργασίας και αναλαμβάνουν διοικητικές θέσεις, ενώ παράλληλα όλο και περισσότεροι σύντροφοι αναλαμβάνουν ευθύνες στο σπίτι. Έχουμε όμως, πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε, ειδικά στην Κύπρο.

Υπάρχει κάποιος ανεκπλήρωτος στόχος σας;

Επαγγελματικά όχι. Έχω, όμως, κάνει πάρα πολλές θυσίες για να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα και υπάρχουν κάποια πράγματα που θα ήθελα να κάνω πριν να αφυπηρετήσω, όπως το να γυρίσω τον κόσμο. Παρόλο που έχω ταξιδέψει αρκετά τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά, έχω μια λίστα από μέρη που θα ήθελα να επισκεφτώ στα επόμενα χρόνια.

Μπορεί τελικά μια γυναίκα να αλλάξει τον κόσμο και πώς;

Όλοι μας, ανεξαρτήτως φύλου, μπορούμε να προσπαθήσουμε και να βάλουμε το λιθαράκι μας για μια καλύτερη κοινωνία για εμάς και τα παιδιά μας. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο νιώθουμε την ανάγκη να δίνουμε παρά να παίρνουμε. Τα τελευταία χρόνια συνειδητοποίησα την ικανοποίηση που νιώθω όταν βοηθώ άτομα να εξελίσσονται και να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Πραγματικά πιστεύω στο ρητό ότι δεν αφήνουμε τίποτα πίσω εκτός από τις ζωές των ανθρώπων που επηρεάσαμε θετικά.

Πού φαντάζεστε τον εαυτό σας τα επόμενα πέντε χρόνια;

Να ετοιμάζομαι να κλείσω το κεφάλαιο PwC φτάνοντας στην ηλικία αφυπηρέτησης για να ανοίξω το επόμενο κεφάλαιο της ζωής μου. Λατρεύω τον χορό και δεν θα μπορούσα να φανταστώ την ζωή μου χωρίς αυτόν. Τώρα που τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει και έχω περισσότερο χρόνο, χορογραφώ και διδάσκω ζούμπα σε συναδέλφους, συνεργάτες και πελάτες, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία Be well work well της PwC.

Who is who

  • Η πρώτη της δουλειά ήταν βοηθός νηπιαγωγός στο Λονδίνο, ενώ σπούδαζε για να καλύψει μέρος των εξόδων της.
  • Πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει χορό και κατέληξε να γίνει λογίστρια.
  • Ακολουθεί ως σλόγκαν «we leave nothing behind other than the lives of the people we touched positively».

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands