Αιθουσάρχες: Βλέπουν ν’ αλλάζει το σενάριο για τους κινηματογράφους

Ικανοποιητικά και καλοδεχούμενα, αλλά θα καθυστερήσουν να αποδώσουν, τα νέα μέτρα χαλάρωσης που αφορούν τους κινηματογράφους και τις αίθουσες θεαμάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιθουσαρχών Κινηματογράφου, Μάριο Ηροδότου. 

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των νέων χαλαρώσεων που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, από την περασμένη Δευτέρα 11 Απριλίου, η πληρότητα σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων αυξήθηκε στο 100% της χωρητικότητας, ενώ η επίδειξη του safepass παραμένει ως προϋπόθεση για την είσοδο.

Διαβάστε ακόμα: 

Ιερά Μονή Κύκκου: Ετοιμάζει τεράστια πολλαπλή επένδυση στην Έγκωμη

Money Matters: Πόσο καλές γνώσεις έχετε στα χρηματοοικονομικά;

Προς πώληση βιομηχανική ανάπτυξη €1,36 εκατ. (photos)

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι οι κινηματογράφοι βίωσαν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, αφού η πανδημία τους έφερε στα όρια της επιβίωσής τους. Συγκεκριμένα, για αρκετούς μήνες η μεγάλη οθόνη ήταν εντελώς κλειστή και στη συνέχεια υπολειτουργούσε. Από την άλλη, πολλά στούντιο ανέβαλαν τις παραγωγές τους λόγω της πανδημίας, κάτι που επηρεάζει άμεσα το περιεχόμενο του κινηματογράφου και κατ’ επέκταση την επισκεψιμότητα από πλευράς κοινού.

Ταυτόχρονα, όπως εξήγησε ο κ. Ηροδότου, τα έσοδα των δύο τελευταίων χρόνων σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουν τα έξοδα συντήρησης και δεν μπορούν να καλύψουν τη διαφορά.

«Είναι απαραίτητο για τον κλάδο μας να συμβαδίζει με την τεχνολογία. Κάθε περίπου πέντε χρόνια πρέπει να προβαίνουμε σε αναβαθμίσεις και ανανέωση των μηχανημάτων και εκσυγχρονισμό του ήχου και της εικόνας. Αν αναλογιστούμε ότι τα δύο χρόνια υπολειτουργούσαμε και κάποιους μήνες είμασταν εντελώς κλειστοί, η ζημιά αυτή είναι δυσβάστακτη», υπέδειξε.

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η πανδημία άλλαξε τις συνήθειες, και κυρίως την ψυχολογία των πολιτών, κάτι που αποτελεί επίσης πλήγμα για τον τομέα.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε αναμένει την βιομηχανία του κινηματογράφου να ανακάμψει, ο κ. Ηροδότου εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί  ίσως το 2023, και εφόσον επανέλθουν οι παραγωγές από τα στούντιο σε κανονικά επίπεδα και δεν εμφανιστεί κάποιο πισωγύρισμα από πλευράς πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, η λειτουργία του εξαερισμού και των ειδικών κλιματιστικών στους κινηματογράφους, διασφαλίζει ότι οι αίθουσες παραμένουν ένα ασφαλές περιβάλλον από μολύνσεις, κάτι που έχει αποδειχθεί και μέσω του επιστημονικού πειράματος «CineCov» που έγινε στη Γερμανία, εν μέσω της πανδημίας.

Σκιαγραφώντας γενικότερα την κατάσταση, ο Μάριος Ηροδότου τόνισε ότι οι κινηματογράφοι, μετά την οικονομική κρίση του 2013, ανέκαμψαν το 2019, ενώ μετέπειτα ήρθε η πανδημία που αποτέλεσε ένα μεγαλύτερο πισωγύρισμα.

Τέλος, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιθουσαρχών Κινηματογράφου, έστειλε το μήνυμα ότι αν και ο τομέας «κουτσουρεύτηκε» υπάρχουν στιγμές αισιόδοξες. Για παράδειγμα, όπως είπε, τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν στις οθόνες μεγάλες παραγωγές, όπως η νέα ταινία του Spiderman, που η επιδημιολογική εικόνα επέτρεψε στον τομέα να δουλέψει.

«Αν και υπήρχαν πολλοί μήνες που υπολειτουργούσαμε, ελπίζω ότι αυτό θα αποτελεί πλέον παρελθόν και θα επανέλθουμε σε επίπεδα 2019», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά