Η Κύπρος μετατρέπεται σε μεσογειακό κέντρο τεχνολογίας

Tην προοπτική η Κύπρος να καταστεί ένα tech hub συζήτησαν καταξιωμένοι ομιλητές στο πλαίσιο του 5ου Cyprus International Tax Conference.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης αναλύθηκαν διεξοδικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χώρας για τεχνολογικές εταιρείες που βρίσκονται ή προτίθενται να εγκατασταθούν στο νησί μας.

Κάνοντας την αρχή, ο Αλέξης Αλιχανίδης, Global Head of Finance and Accounting του Exness Group, τόνισε ότι η Κύπρος είναι σε θέση να γίνει μεσογειακό κέντρο τεχνολογίας, επισημαίνοντας πως η συμβολή του τομέα τεχνολογίας και καινοτομίας στην χώρα κατά το 2020 έφτασε το 7% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας. Την επόμενη δεκαετία αναμένεται να υπάρξει σημαντική άνοδος.

Στο πλαίσιο σύγκρισης με την Σιγκαπούρη, ο κ. Αλιχανίδης εξέφρασε την ανάγκη μιας ισχυρής IT υποδομής και ενός ανταγωνιστικού φορολογικού περιβάλλοντος. «Εκεί που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι στο να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ταλαντούχους και ευφυείς ανθρώπους για να εργαστούν στην Κύπρο», τόνισε.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο CEO του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας,  λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να δούμε, μακροπρόθεσμα, βιώσιμους τρόπους μέσα από τους οποίους να εφαρμόζουμε θεμελιώδεις αλλαγές. Έφερε ως παράδειγμα την κυπριακή ναυτιλία, η οποία είδε ραγδαία άνοδο μετά από τρεις δεκαετίες. Σήμερα, είπε, έχουμε επικεντρωθεί στον τομέα της τεχνολογίας γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε τα πλεονεκτήματα που κάνουν τη χώρα ιδανικό tech προορισμό, σχολίασε.

Aξιοσημείωτα ήταν τα όσα παρέθεσε και ο CEO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Chairman του Tech Island, Αντώνης Πολεµίτης. Όπως ανέφερε, η Κύπρος έχει τη βάση για να κτίσει πάνω της, παρέχοντας όσα απαιτούν οι τεχνολογικές επιχειρήσεις.

Ακολούθησε σύγκριση ανάμεσα στην Κύπρο και τη Σιγκαπούρη μιας και έχουν πολλά κοινά στο εν λόγω πεδίο με βασική διαφορά, βέβαια, τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη της δεύτερης. «Τίποτα δεν μας σταματά από το να το κάνουμε κι εμείς», ήταν το αισιόδοξο μήνυμα του CEO. «Βασική προϋπόθεση», συμπλήρωσε, «είναι η προσέλκυση ικανού προσωπικού για να τις στελεχώσει».

Σε ανασκόπηση των κύριων διεθνών εξελίξεων προέβη η πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Επιχειρήσεων και Ξένων Επενδύσεων του ΣΕΛΚ, Μαρία Ζαβρού. Συζητώντας στο πάνελ για το εν λόγω ζήτημα, η κ. Ζαβρού τόνισε όπως λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα τεκταινόμενα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος. Η στρατηγική τοποθεσία του νησιού, η ασφάλεια και το νομικό πλαίσιο είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η χώρα προσελκύει τέτοιου είδους εταιρείες, συμπλήρωσε.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης