Δέκα ξένες εταιρείες logistics που επένδυσαν στην Κύπρο

Τα logistics και τα δίκτυα εφοδιασμού αποτελούν σημαντικό πυλώνα για την επιτυχία μιας επιχείρησης, ειδικότερα στην περίοδο που διανύουμε η οποία χαρακτηρίζεται από ταχύτητα και ψηφιοποίηση. Ανάμεσα στις ξένες επενδύσεις που προσέλκυσε η Κύπρος τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβάνονται και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το περιοδικό GOLD, μετά από ενδελεχή έρευνα που πραγματοποίησε, παρουσίασε στο τεύχος Δεκεμβρίου τη λίστα με τις 500+ ξένες εταιρείες στην Κύπρο.

Η λίστα λειτουργεί ως ένας οδηγός ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, αφού περιλαμβάνει πολυεθνικές που επένδυσαν στη χώρα μας (FDI), εταιρείες που δημιούργησαν εδώ τα κεντρικά τους γραφεία (headquartering), αλλά και κυπριακές εταιρείες οι οποίες προσέλκυσαν ξένο επενδυτικό κεφάλαιο που ανέρχεται σε πέραν του 50% του συνολικού μετοχικού τους κεφαλαίου.

Διαβάστε ακόμα: 

Limassol Blu Marine: Στα €100 εκατ. έφθασαν οι πωλήσεις

Τόσο στοιχίζουν τα εμπορικά καταστήματα ανά επαρχία

Gran Espresso: Η ιταλική τέχνη που έφτασε στη Λευκωσία

Όσον αφορά συγκεκριμένα τον τομέα των logistics, της εφοδιαστικής αλυσίδας, των υπηρεσιών courier, 3PL (Third-party logistics), της αποθήκευσης (storage) καθώς και υπηρεσιών διανομής (distributors), οι ξένες εταιρείες που επέλεξαν την Κύπρο για να επενδύσουν, είναι οι πιο κάτω:  

  • Aker Solutions

Η Aker Solutions ξεκίνησε από ένα μικρό μηχανολογικό εργαστήριο δίπλα στον ποταμό Aker στο Όσλο της Νορβηγίας. Σήμερα, σχεδόν δύο αιώνες αργότερα από την ίδρυσή της, η εταιρεία έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο ηγέτη στην παράδοση υπεράκτιων και χερσαίων εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας. Με την υποστήριξη της ψηφιακής τεχνολογίας, των στρατηγικών συνεργασιών και της ισχυρής κουλτούρας επίλυσης προβλημάτων, η Aker παρέχει σύνθετα ενεργειακά έργα με ασφαλή, προβλέψιμο και βιώσιμο τρόπο.

Η εταιρεία απασχολεί περίπου 15.000 άτομα σε περισσότερες από 20 χώρες και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Όσλο (AKSO).

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Kjetel Digre.     

  • Aramex Cyprus Ltd

Η Aramex είναι παγκόσμιος πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων μεταφοράς. Ιδρύθηκε το 1982 ως εταιρεία express, και μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο brand, ευρέως αναγνωρισμένο για την ποιότητα των υπηρεσιών της.  

Η γκάμα των υπηρεσιών που προσφέρει, περιλαμβάνει διεθνή και εγχώρια ταχεία παράδοση, αποστολή εμπορευμάτων, logistics και αποθήκευση, καθώς και άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Η εταιρεία εργοδοτεί 55 υπαλλήλους.

CEO: Moustapha Kaddouh

CFO: Annie Kaddouh

Senior Accountant: Δόμνα Ρούσου

Warehouse Manager: Άντρος Μιχαήλ

Business Development Manager: Σάββας Ευαγόρου

  • Brink’s Cyprus (Private Security Services)

Αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στη συνολική διαχείριση μετρητών, σε ασφαλείς λύσεις logistics και πληρωμών βάσει διαδρομής, όπως μετρητά κατά τη μεταφορά, υπηρεσίες ATM, υπηρεσίες διαχείρισης μετρητών (συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής ανάθεσης θυρίδων, επεξεργασίας χρημάτων και έξυπνων ασφαλών υπηρεσιών), καθώς και διεθνών μεταφορών πολύτιμων αντικειμένων.

Η εταιρεία ξεκίνησε τις δραστηριότητες της το 1983 και πλέον διαθέτει παγκόσμιο δίκτυο δραστηριοτήτων σε 53 χώρες και εξυπηρετεί πελάτες σε περισσότερες από 100 χώρες.

President & CEO, Global: Douglas A. Pertz 

ICT Manager Κύπρου: Ανδρέας Χατζήπαπας

Financial Controller Κύπρου: Παντελής Παντελή

  • DHL Express Cyprus

Ένα κορυφαίο brand στον τομέα των logistics που προσφέρει ένα ασυναγώνιστο χαρτοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει από παράδοση δεμάτων, διεθνή ταχεία μεταφορά, οδικές, αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές έως τη διαχείριση της βιομηχανικής εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αποτελεί μέλος του παγκόσμιου δικτύου της DHL Express, τμήμα του ομίλου της DP DHL.

Η DHL Express ήταν η πρώτη ξένη εταιρεία ταχυμεταφορών που λειτούργησε στην Κύπρο το 1980. Κατέχει περίπου το μισό μερίδιο αγοράς express courier στο νησί.

Γενικός διευθυντής: Βαλεντίνος Πιριπίτσης

 

  • Diplomat Distributors (D.D) Cyprus

Αποτελεί μέρος του Diplomat Group, που ιδρύθηκε στο Ισραήλ το 1968. Πρόκειται για μια κορυφαία εταιρεία πωλήσεων και διανομής στην αγορά της Κύπρου, παρέχοντας υποδομές και υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας end-to-end και logistics.

Ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Κύπρο το 2011, χτίζοντας γρήγορα μια φήμη για ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, FMCG και εμπορικά σήματα τροφίμων από κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες.

Λειτουργεί μέσω ενός κέντρου διανομής, που βρίσκεται στη Λευκωσία και απαριθμεί 1.500 σημεία πώλησης.

Γενικός διευθυντής: Μικελλής Χρήστου

National sales & trade marketing manager: Γιώργος Στρατής

Chief accountant: Γιάννος Γιουσελλή

  • Global Ports Investment PLC

Κύρια δραστηριότητα του ομίλου είναι η διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων στην ελκυστική ρωσική αγορά. Λειτουργεί ένα μοναδικό δίκτυο 7 τερματικών σταθμών θαλάσσιων εμπορευματοκιβωτίων και πολλαπλών χρήσεων. Επιπλέον, ο όμιλος διαχειρίζεται μια σειρά άλλων τύπων φορτίων, συμπεριλαμβανομένων χύδην (bulk), αυτοκινήτων και άλλων τύπων roll-on roll-off.

CEO (Global Ports Management LLC): Albert Likholet

  • Sodexo (Cyprus) Ltd

Παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες υποστήριξης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, η Sodexo (Cyprus) Ltd παρέχει υπηρεσίες εστίασης, καθαρισμού, απορριμμάτων, υλικοτεχνική και άλλη υποστήριξη σε έξι βάσεις όπου αναπτύσσονται στρατεύματα και οι οικογένειές τους.

Η εταιρεία εργοδοτεί 780 άτομα προσωπικό.

Contract Director: Τόνυ Ελευθερίου  

Finance Director: Αγγελίνα Μάρκαρη

Head of Service Offer: Karen Kirkbright

Head of IS&T: Άλκης Γεωργίου

HR Business Partner: Σοφία Χαραλάμπους

  • Svelta

Ιδρύθηκε το 2020 και είναι μια πλατφόρμα συγκέντρωσης προσφορών σε ό,τι αφορά την αγορά της Κύπρου.

Η πλατφόρμα startup του ηλεκτρονικού εμπορίου και των υπηρεσιών ταχυμεταφορών προσφέρει προϊόντα όπως άνθη, είδη γραφείου, αλκοολούχα ποτά, είδη άσκησης και άλλα, επιτρέποντας έτσι στους καταναλωτές να έχουν μια πλήρη εικόνα, ώστε να προχωρήσουν στην πιο συμφέρουσα επιλογή με βάση την ποιότητα και την τιμή.

Το 2021, μια λιβανέζικη startup ηλεκτρονικού εμπορίου και logistics απέκτησε μερίδιο στη Svelta.

CEO: Κρίστης Πλαστήρας

CTO: Φώτης Καρκαμπούλιας

  • Tiger Offshore East Med

Είναι κορυφαίος πάροχος εξοπλισμού ενοικίασης πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός και γύρω από τις ακτές της Μεσογείου.

Προσφέρει μονάδες υπεράκτιων μεταφορών φορτίου, δεξαμενές υγρών, FRAC, δεξαμενές ανάμειξης, περιστρεφόμενο εξοπλισμό, καθώς και εξοπλισμό δοκιμών φρέατος.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στην Κύπρο, καθιστώντας έτσι την παράδοση στη Μεσόγειο γρήγορη και οικονομική.

Επίσης, η Tiger διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο εξοπλισμού ενοικίασης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, που της επιτρέπει να υποστηρίζει τις ανάγκες των πελατών της όπου και όποτε χρειάζεται σε όλη τη Μεσόγειο.

Country manager & International operations lead: Marco Bettencourt

 

  • TNT Express Cyprus Ltd

Παρέχει υπηρεσίες ταχείας παράδοσης στον κόσμο. Με πλούσια ιστορία, ξεκινώντας από το 1946 στην Αυστραλία, η εταιρεία είναι πλέον θυγατρική της FedEx Express.

Στην Κύπρο η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 και σήμερα απαριθμεί 82 εργαζόμενους.

Τον Ιούνιο του 2018, η TNT στην Κύπρο έγινε η επίσημη υπηρεσία παροχής υπηρεσιών της FedEx Express στη χώρα. Η TNT Express Cyprus είναι πιστοποιημένη για τα ποιοτικά της πρότυπα, με πολυάριθμες αναγνωρίσεις και διαπιστεύσεις για τους ανθρώπους, τα συστήματα και την επιχειρηματική της αριστεία.

Regional President, FedEx Express EU/CEO TNT Express: Karen Reddington

Regional President of Europe & CEO of TNT: Στέλιος Στυλιανάκης

 

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή του επιχειρείν
Με επικρίσεις και τροπολογίες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
Το πρώτο Nissan X-Trail e-POWER από το MyPetrolina app στον μεγάλο νικητή
Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο