Τόσο στοιχίζουν τα εμπορικά καταστήματα ανά επαρχία

Αντιμέτωπο με μεγάλες προκλήσεις βρέθηκε κατά τα τελευταία δύο χρόνια το λιανικό εμπόριο, καθότι αποτέλεσε έναν από τους τομείς εκείνους που κλήθηκαν έντονα να λειτουργήσουν υπό το πρίσμα των πρωτοφανών επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία. 

Αδιαμφησβήτητη διαφοροποίηση η οποία επήλθε, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν για τον κλάδο, ήταν η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου, με την παράλληλη ωστόσο αμφισβήτηση της ζωτικότητας της λιανικής αγοράς.  

Διαβάστε ακόμα: 

Limassol Blu Marine: Στα €100 εκατ. έφθασαν οι πωλήσεις

Δέκα ξένες εταιρείες logistics που επένδυσαν στην Κύπρο

Gran Espresso: Η ιταλική τέχνη που έφτασε στη Λευκωσία

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του 2020, τα εθνικά lockdown, ο περιορισμός των μετακινήσεων και οι απαγορεύσεις πτήσεων, μεταξύ άλλων, έθεσαν σε κίνδυνο την επιβίωση των φυσικών καταστημάτων λιανικού εμπορίου, τα οποία σε συνδυασμό με την άνοδο του online shopping, βρίσκονται σήμερα σε μια διαδικασία σταθεροποίησης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα. 

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, πολλές από τις επιχειρήσεις έκλεισαν τα φυσικά τους καταστήματα ή τερμάτισαν εντελώς τις δραστηριότητές τους, αφού δεν ήταν εφικτό να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους για ενοικίαση. Πόσο, όμως, είναι το κόστος για ενοικίαση και αγορά εμπορικών καταστημάτων σήμερα στην Κύπρο;

Σύμφωνα με σχετικά συμπεράσματα έκθεσης της Danos Estates, η Λεμεσός είναι με διαφορά η πιο ακριβή επαρχία, τόσο για ενοικίαση όσο και για αγορά εμπορικών καταστημάτων, ενώ δεύτερη στη σειρά ακολουθεί η Λευκωσία. 

Συγκεκριμένα, το κόστος αγοράς εμπορικού καταστήματος στη Λεμεσό κυμαίνεται από €5,000-€6,000 ανά τ.μ., ενώ για ενοικίαση €20 - €45 ανά τ.μ.

Οι τιμές για αγορά εμπορικού καταστήματος στη Λευκωσία ξεκινούν από €4,000 και ανέρχονται μέχρι €5,000 ανά τ.μ., ενώ για ενοικίαση είναι €15 - €45 ανά τ.μ.

Οι τιμές αγοράς στην Αμμόχωστο, Πάφο και Λάρνακα είναι οι ίδιες, καθώς κυμαίνονται στα €2,000-€2,500 ανά τ.μ. Ωστόσο, όσον αφορά την ενοικίαση καταστημάτων, η Πάφος είναι πιο ακριβή, καθώς οι τιμές ξεκινούν από €10 και φτάνουν μέχρι €25 ανά τ.μ., ενώ στην επαρχία Αμμοχώστου είναι μεταξύ €8 - €20 ανά τ.μ.

Τέλος, η Λάρνακα είναι η πιο φθηνή επαρχία όσον αφορά τις τιμές ενοικίασης εμπορικών καταστημάτων, καθώς ξεκινούν από €6 και ανέρχονται μέχρι €20 ανά τ.μ.

Δειτε Επισης

Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector