Αιθουσάρχες σε απόγνωση βλέπουν την αυλαία των σινεμά να πέφτει
Μαρία Καραΐσκου 06:35 - 22 Δεκεμβρίου 2021
Μια παρατεταμένη εξαιρετικά δύσκολη περίοδο βιώνει η βιομηχανία του κινηματογράφου στη χώρα μας, με τους αιθουσάρχες να βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση και να διαμηνύουν πως τα σινεμά κινούνται στα όρια της επιβίωσής τους.
Οι κινηματογράφοι πληρώνουν βαρύ τίμημα λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται εδώ και περίπου δύο χρόνια προς αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ο πρόσφατος αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τις κινηματογραφικές αίθουσες ήρθε να επιδεινώσει την ήδη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται και να ξεχειλίσει το ποτήρι της απογοήτευσης των αιθουσαρχών, που βλέπουν την αυλαία για τις επιχειρήσεις τους να... πέφτει.
«Διανύουμε 22 μήνες πανδημίας, εκ των οποίων τους 12 είμασταν κλειστοί. Μέσα στο 2020 είχαμε μερική στήριξη από πλευράς κυβέρνησης, ωστόσο, μέσα στο 2021 η στήριξη ήταν μηδενική με αποτέλεσμα τα σινεμά να καταγράφουν συνέχεια ζημιές και να βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης», ανέφερε μιλώντας στο InBusinessNews ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιθουσαρχών, Μάριος Ηροδότου.
Διαβάστε ακόμα:
Δείτε πώς προχωρούν οι κατασκευαστικές εργασίες του Blu Marine
Σ. Καραμοντάνης: Hot spot της Κύπρου τo 2022 η Μαρίνα Αγίας Νάπας
«Η μεταχείρισή μας είναι άνιση και αυτή η θυματοποίηση των κινηματογράφων θέλουμε να σταματήσει», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι άλλες χώρες με περισσότερα κρούσματα, εξασφάλισαν κονδύλια για στήριξη των κινηματογράφων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να πράξει και η Κύπρος.
Επί τούτου, έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, εξηγώντας πως τα μέτρα στήριξης που εφάρμοσαν αφορούν τους κινηματογράφους που έχουν τουλάχιστον 20% μείωση στην προσέλευση(σ.σ. που όλοι οι χώροι έχουν περισσότερη). Οι χώροι που έχουν ενταχθεί, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, την περίοδο που είναι εντελώς κλειστοί εισπράττουν το 10% των καθισμάτων και την περίοδο που λειτουργούν εισπράττουν μέσω των κονδυλίων το 20% των καθισμάτων.
Χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για αντιμετώπιση της πανδημίας ως άδικα για τους κινηματογράφους και ως «δόλωμα» για να εμβολιαστούν οι πιο μικρές ηλικίες, ο κ. Ηροδότου έκανε λόγο για θυματοποίησή τους, επαναλαμβάνοντας ότι βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, μιας και για μήνες τώρα υπολειτουργούν την ώρα που ταυτόχρονα τα χρέη τρέχουν.
Περαιτέρω, τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κανένα κρούσμα μέσα στις αίθουσες των σινεμά, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και ανά το παγκόσμιο, κάτι που όπως επισήμανε αποδείχθηκε και μέσω πρόσφατης γερμανικής έρευνας που αφορά την μετάδοση του κορωνοϊού μέσα στις αίθουσες.
Σύμφωνα με τον Μάριο Ηροδότου, τα νέα μέτρα-που επιτρέπουν την είσοδο μόνο στους εμβολιασμένους-, ήταν ακόμη ένα μεγάλο πλήγμα, με την επισκεψιμότητα τον τελευταίο ενάμιση μήνα να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και χωρίς κέρδη.
Η πανδημία τροφοδότησε την πειρατεία
Αξίζει να σημειωθεί πως η πανδημία επέφερε και επιμέρους προβλήματα για τους κινηματογράφους, καθότι τροφοδότησε την πειρατεία. Όπως συναφώς υποστήριξε ο κ. Ηροδότου, αυτό συμβαίνει με τον ανοχή του κράτους, καθότι δεν λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισής της, όπως συμβαίνει σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Ουσιαστικά, το κράτος κλείνει τις πόρτες των κινηματογράφων και ανοίγει τις πύλες στην πειρατεία», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιθουσαρχών έστειλε το μήνυμα ότι «εμείς σίγουρα δεν είμαστε ειδικοί για τα θέματα υγείας, αυτό που ζητούμε όμως, είναι ίση μεταχείριση και στήριξη από το κράτος».
Εξέφρασε τέλος την ελπίδα την περίοδο των εορτών, αλλά και με τις νέες ταινίες που θα προβάλλονται και οι οποίες θα βρίσκονται στις οθόνες για τις επόμενες 13 εβδομάδες, να υπάρξει ανταπόκριση από το κοινό.