Trend που έχει καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι οι βιώσιμες επενδύσεις

Παρά το γεγονός ότι στην αρχή αποτέλεσε τάση, σήμερα οι βιώσιμες επενδύσεις συνιστά την επικρατέστερη πρακτική και έχει καταστεί αναπόσπαστη πρακτική των χρηματοοικονομικών οργανισμών. Τα βήματα που έγιναν για υιοθέτηση ESG κριτηρίων από τον τομέα επενδυτικών ταμείων αναλύθηκαν ενώπιον του 7ου International Funds Summit με συντονιστή τον Μιχάλη Βασιλείου, Board Member, Audit & Asset Management Services της KPMG Κύπρου.

Ο κ. Βασιλείου επισήμανε πως υπάρχουν αρκετές προοπτικές για τα κριτήρια ESG και αποτελεί την τάση που κυριαρχεί με το συνολικό ενεργητικό που έχει επενδυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο να ανέρχεται στα 35,3 τρις δολάρια, με την Ευρώπη να κατέχει το 50% των συνολικών επενδύσεων σε ESG. Πρόσθεσε πως η νέα αύξηση επενδύσεων ESG αναμένεται να καταγραφεί στην Ασία και κυρίως από την Ιαπωνία.

Παράλληλα,  ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε και στους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, με την Ευρώπη να καθορίζει συγκεκριμένο εποπτικό πλαίσιο, ενώ ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις και ιδρύματα να δεσμεύονται για μηδενικές εκπομπές.

Τόνισε επίσης πως ο ρόλος των εποπτικών αρχών είναι καθοριστικός για βιώσιμες επενδύσεις. Επενδυτές και διαχειριστές, πρόσθεσε, είναι υπό πίεση για την υιοθέτηση ESG κριτηρίων, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν προκλήσεις και προβλήματα, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για το τι εστί ESG κριτήρια.

Για τον ρόλο των εποπτικών αρχών στη βιώσιμη χρηματοδότηση αναφέρθηκε η Laura Wadding, Partner, Risk Advisory της Deloitte Ireland, υπογραμμίζοντας πως όχι μόνο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα παρέχοντας προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με  ESG κριτήρια, αλλά και μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να προσαρμόζουν τις ετήσιες εκθέσεις τους ενσωματώνοντας αναφορές σε ESG.

Αναφερόμενη στην νομοθεσία που υπάρχει για βιώσιμες πρακτικές και προστασία του περιβάλλοντος και κατά πόσον οι αρμόδιες εποπτικές αρχές θα επιβάλουν τη νομοθεσία, η κ. Wadding υπογράμμισε πως οι επενδυτές είναι αυτοί με τις επιλογές τους που θα επιβάλουν τη νομοθεσία. Από πλευράς πλαισίου όπου λειτουργούν οι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων, υπογράμμισε πως στην ΕΕ παρά το γεγονός που υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο για ESG, στην αγορά δραστηριοποιούνται και διαχειριστές από την Ασία και από την Μεγάλη Βρετανία και η πρόκληση έγκειται στην ευθυγράμμιση των πλαισίων όπου δραστηριοποιούνται οι διαχειριστές επενδυτικών ταμείων.

Παράλληλα έκανε λόγο για τον καθοριστικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι εποπτικές αρχές για θέματα διαφάνειας και ιδιαίτερα για αντιμετώπιση φαινομένων greenwashing.

H Sarah Teacher, Executive Director του Impact Investing Institute- UK σημείωσε πως η impact investment market ανέρχεται στα $715 δις υπογραμμίζοντας πως το Ινστιτούτο έχει δημιουργήσει εργαλεία για επενδύσεις που δημιουργούν αντίκτυπο στην κοινωνία, επενδύσεις που γίνονται για να δημιουργήσουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, στο περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη πέραν των όποιων αποδόσεων που μπορούν να προκύψουν μέσα από τις κεφαλαιακές επενδύσεις. Πρόσθεσε πως η εν λόγω αγορά impact investing market μεγαλώνει με τους θεσμικούς επενδυτές να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για βιώσιμες επενδύσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται από την γενιά των millennials.

Το οικοσύστημα ESG έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς οι συμμετέχουσες ομάδες που εισέρχονται στο σύστημα έχουν αυξηθεί τόσο σε ποικιλομορφία όσο και σε αριθμό με την κάθε ομάδα έχει συγκεκριμένο ρόλο στον ορισμό της και στην εξέλιξη της βιομηχανίας. Αυτό ανέφερε ο Όμηρος Νησιώτης MSTA, MCSI, Chief Executive Officer & Chief Investment Officer της Fortified Capital Ltd, υπογραμμίζοντας πως το αυξανόμενο ενδιαφέρον για ESG επενδυτικές πρακτικές οδήγησε σε μια αγορά που μετρά δεκάδες τρις δολάρια. Ο κ. Νησιώτης πρόσθεσε πως σε μια προσπάθεια ποσοτικοποίησης και αξιολόγησης της σημασίας των παραγόντων ESG στην επενδυτική διαδικασία, ο κλάδος έχει αναπτύξει μετρήσεις και αξιολογήσεις ESG, οι οποίες παρόλο που προσπαθούν να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων και την απόδοση, το αποτέλεσμά τους γίνεται αντικείμενο ανοικτής ερμηνείας λόγω της έλλειψης ομοιομορφίας μεταξύ των διαφόρων παρόχων των μετρήσεων και των αξιολογήσεων. Κατά συνέπεια, οι επενδυτικές τεχνικές που ενσωματώνονται στην επενδυτική διαδικασία καθίστανται κάπως υποκειμενικές και έτσι εγείρουν το ζήτημα της οικονομικής σημαντικότητας των μετρήσεων. Υπογράμμισε πως σε κάθε βιομηχανία θα πρέπει να υιοθετεί τη δική της μέτρηση.

Για τις επενδυτικές ευκαιρίες σε ESG που παρουσιάζει η Κύπρος αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus Γιώργος Καμπανέλλας επισημαίνοντας πως έχουν αρκετά να γίνουν μέχρι το 2026 σε ό,τι αφορά την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μεταμόρφωση και βιώσιμη ανάπτυξη. Τα ESG έχουν γίνει όλο και πιο σημαντικά για τους επενδυτές, με τις επιχειρήσεις να αγκαλιάζουν τη θετική αλλαγή και να επιτύχουν ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον. Η αυξανόμενη τάση προς την περιβαλλοντική και ηθική συνείδηση οδηγεί τους επενδυτές να αναζητήσουν ευκαιρίες που λαμβάνουν υπόψη αυτές τις αξίες. Ο κ. Καμπανέλλας αναφέρθηκε στο Project Bank που συστάθηκε πρόσφατα από τον Invest Cyprus στο οποίο περιλαμβάνονται έργα υποδομής και αναπτυξιακά έργα που ενσωματώνουν κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και ανταποκρίνονται στη ζήτηση των επενδυτών ως μέρος των επενδυτικών κριτηρίων τους.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»