Α. Ιακώβου: Χάκερς για 48ώρες προσπαθούσαν να ρίξουν την Πύλη Εμβολιασμού

Κυβερνοεπιθέσεις και κυβερνοαπειλές καταγράφονται σε καθημερινή βάση. Αυτό που προέχει είναι να αντιληφθεί κάποιος ότι πέφτει θύμα επίθεσης, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Μιλώντας ενώπιον του Information Security & Data Privacy Conference που διοργάνωσε η BDO, ο Ανδρέας Ιακώβου, Team Coordinator, Incident Management Supervisor, National CSIRT-CY, υπογράμμισε πως σύμφωνα με έρευνα κάποιος αντιλαμβάνεται ότι δέχεται επίθεση μετά από 101 μέρες.

Ο κ. Ιακώβου επισήμανε πως CSIRT-CY, που συστάθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, προβλέπει την αύξηση της στάσης ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας ενισχύοντας την προστασία του κυβερνοχώρου των Εθνικών Υποδομών Κρίσιμων Πληροφοριών (CII), των τραπεζών και των παρόχων υπηρεσιών διαδιχτύου.

Παράλληλα, συντονίζει και βοηθά τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές, τους τραπεζικούς οργανισμούς και τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να εξασφαλίσουν (τουλάχιστον) ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας, εφαρμόζοντας υπηρεσίες προληπτικής και αντιδραστικής ασφάλειας για τη μείωση των κινδύνων από το εσωτερικό τους δίκτυο και περιστατικά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς και να ανταποκρίνεται σε τέτοια είδη περιστατικών όταν αυτά συμβαίνουν.

Το Εθνικό CSIRT-CY αναλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης προκειμένου να εκπαιδεύσει τον τοπικό πληθυσμό και τους εθνικούς ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις των απειλών στον κυβερνοχώρο.

Σκιαγραφώντας τον κυβερνοχώρο της Κύπρου, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως από το 2018 άρχισαν να γίνονται αναφορές προς τον CSIRT CY για περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων, με τον αριθμό των περιστατικών να καταγράφει ανοδική πορεία κάτι που εκλαμβάνεται ως θετικό στοιχεί καθώς αυτό σημαίνει πως οι χρήστες άρχισαν να αντιλαμβάνονται πότε πέφτουν θύματα επιθέσεων. Παράλληλα, οι ειδοποιήσεις vulnerability καταγράφουν πτωτική πορεία που αυτό σημαίνει ότι ο κυβερνοχώρος της Κύπρου είναι πιο ασφαλές.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημείωσε ο κ. Ιακώβου, δεν υπήρξαν γεωγραφικοί περιορισμοί στην πραγματοποίηση κυβερνοεπιθέσεων, προσθέτοντας πως στην Κύπρο κατά το 2020 σημειώθηκαν 33 περιστατικά επιθέσεων με τα 15 από αυτά να είναι συνυφασμένα με την πανδημία.

Ο κ. Ιακώβου απεκάλυψε πως η Πύλη Εμβολιασμού δέχθηκε ανεπιτυχείς επιθέσεις από επιτήδειους του εξωτερικού, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να καταγράφεται αργή πλοήγηση. Σημείωσε πως η Πύλη ήταν σχεδιασμένη να δέχεται 70.000 συνδέσεις, με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να μην καταφέρουν να επιτεθούν στην Πύλη. Πρόσθεσε πως για 48 ώρες οι επιτήδειοι προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να εισβάλουν στην Πύλη Εμβολιασμού κάνοντας χρήση 5 εκατ. ΙPs από όλες τις χώρες του κόσμου.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»