Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Στ. Βιολάρης: Τεράστια έσοδα για το κράτος από το intellectual properties

Ουσιαστικής σημασίας για τις επιχειρήσεις αποτελεί η διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς αποφέρει κέρδη και μειώνει τους χρόνους των διαδικασιών. Η Κύπρος αποτελεί ένα πολύ ανταγωνιστικό κέντρο στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων και μπορεί να προσελκύσει πολυεθνικές εταιρείες ιδιοκτητών πνευματικής ιδιοκτησίας, φέρνοντας αρκετά έσοδα στο κράτος.

Μιλώντας στο InBusinessNews, o Στέλιος Βιολάρης, Συνέταιρος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Φορολογίας στην PwC Κύπρου, αναφέρεται στο ισχυρό πλαίσιο που διαθέτει η Κύπρος γύρω από τον τομέα του intellectual properties, τις προκλήσεις και φυσικά το ρόλο της PwC και τις υπηρεσίες που προσφέρει προς τις επιχειρήσεις.

Είναι η Κύπρος ιδανική χώρα για intellectual properties και γιατί;

Η Κύπρος αποτελεί πλέον ένα ευυπόληπτο και πολύ ανταγωνιστικό κέντρο στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων κυρίως για τις πολυεθνικές εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως για παράδειγμα οι τηλεπικοινωνίες, η φαρμακευτική βιομηχανία, η τεχνολογία κλπ. Οι λόγοι που καθιστούν την Κύπρο ελκυστικό προορισμό για τέτοιες επενδύσεις περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα:

  1. Το ευνοϊκό νομικό πλαίσιο που βασίζεται στις αρχές του κοινού δικαίου και ευθυγραμμίζεται με τους νόμους και τους κανονισμούς της Ε.Ε.
  2. Την πολυπολιτισμική κοινωνία της χώρας και το γεγονός ότι Κύπρος κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αποφοίτων πανεπιστημίου στην Ευρώπη.
  3. Την πολιτική σταθερότητα.
  4. Την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των λογιστικών, ελεγκτικών, φορολογικών και νομικών υπηρεσιών αλλά των υπηρεσιών που αφορούν τη διοίκηση επιχειρήσεων, τις επενδύσεις και τη διαχείριση κεφαλαίων.
  5. Το ελκυστικό, απλοποιημένο, αποτελεσματικό και διάφανο φορολογικό σύστημα, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους νόμους και τους κανονισμούς της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ
  6. Ένα εκτεταμένο δίκτυο συμφωνιών Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που καλύπτει περισσότερες από 60 χώρες.
  7. Το γεγονός ότι η Κύπρος συμμετέχει σε όλες τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, πρωτόκολλα και συμφωνίες που επιτρέπουν την εγγραφή πνευματικών δικαιωμάτων σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του γραφείου πνευματικής ιδιοκτησίας της Ε.Ε. και του παγκόσμιου οργανισμού πνευματικών δικαιωμάτων.

Ποιος ο ρόλος της φορολογίας στο πλαίσιο της πνευματικής ιδιοκτησίας;

Η πνευματική ιδιοκτησία αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά στοιχεία ενεργητικού ιδιαίτερα για μια πολυεθνική επιχείρηση. Πολλές φορές μάλιστα αποτελεί το πιο πολύτιμο «κοινό μυστικό» μιας επιχείρησης, το οποίο ωστόσο παραδοσιακά, είτε δεν λάμβανε τη πρέπουσα σημασία είτε δεν αξιοποιείτο αποτελεσματικά. Η επιλογή της δικαιοδοσίας στην οποία θα γίνεται η συγκέντρωση και η διαχείρισή της αποτελεί μια απόφαση στρατηγικής σημασίας, καθώς μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης και να συμβάλλει στη μείωση των εξόδων της.

Διαβάστε ακόμα: 

Τα προβλήματα… βουνό και οι «ήρωες» ξενοδόχοι των ορεινών 

Μοντέρνα σπίτια κάτω των €260.000, ιδανικά για πρώτη κατοικία

Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος από το 2012 είχε εισαγάγει πρόνοιες στη φορολογική της νομοθεσία για την παροχή κινήτρων σε εταιρείες που αναγνωρίζουν και αξιοποιούν την πνευματική ιδιοκτησία τους. Ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, σήμερα έχουμε ένα πολύ ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας (‘IP Box’), πλήρως εναρμονισμένο με τις οδηγίες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

Πώς διαφοροποιούνται οι κανονισμοί με τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Το νέο IP box σέβεται και ακολουθεί την αρχή της πραγματικής υπόστασης (nexus approach), έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα φορολογικά κίνητρα αποδίδονται στις εταιρείες που όχι μόνο επενδύουν, αλλά ασχολούνται ουσιαστικά με την έρευνα και την ανάπτυξη των άυλων περιουσιακών τους στοιχείων, αποκλείοντας έτσι εταιρείες που αναθέτουν την ανάπτυξη τους σε συνδεδεμένα μέρη είτε στην ίδια είτε σε άλλη δικαιοδοσία.

Πώς μπορούν να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις από ένα ισχυρό πλαίσιο της πνευματικής ιδιοκτησίας;

Μέσω ενός ισχυρού πλαισίου πνευματικής ιδιοκτησίας, οι επιχειρήσεις μπορούν να επικεντρωθούν στις βασικές τους δραστηριότητες χωρίς να αναλώνουν πολύτιμο χρόνο και ενέργεια για τη διασφάλιση των πνευματικών τους δικαιωμάτων. Ένα τέτοιο πλαίσιο διασφαλίζει ότι η πνευματική τους ιδιοκτησία προστατεύεται πλέον σε μια δικαιοδοσία η οποία προσφέρει την απαιτούμενη νομική προστασία μέσα σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας.

Ποια τα πλεονεκτήματα του intellectual properties και ποια τα οφέλη για την οικονομία;

Με την κατοχύρωση και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων παρέχονται κίνητρα για ενίσχυση της δημιουργίας και της ευρηματικότητας, προστατεύονται οι δημιουργοί από τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση των δικαιωμάτων τους, παρέχεται κάθετη εξειδίκευση στις τεχνολογικές αγορές, δημιουργείται πλατφόρμα για επενδύσεις στην καινοτομία, στην έρευνα και στην ανάπτυξη και υποστηρίζεται η ανάπτυξη των startups ενώ παράλληλα δημιουργείται μια πιο αποδοτική αγορά για ιδέες και νέες τεχνολογίες.

Την ίδια στιγμή, για την Κύπρο, η προσέλκυση πολυεθνικών εταιρειών ιδιοκτητών πνευματικής ιδιοκτησίας αποφέρει τεράστια έσοδα για το κράτος υπό μορφή φόρων, ίσως τα μεγαλύτερα από οποιοδήποτε άλλο κλάδο εταιρειών που δραστηριοποιείται σήμερα στη χώρα μας.

Ποιες οι προκλήσεις γύρω από την πνευματική ιδιοκτησία σήμερα και πώς μπορούν να ξεπεραστούν;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ευρεία χρήση του διαδικτύου επέφεραν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που ορίζεται και ρυθμίζεται η πνευματική ιδιοκτησία. Η διανομή και η εκμετάλλευση της πνευματικής ιδιοκτησίας έχει γίνει ευκολότερη και με ελάχιστο κόστος. Παράλληλα όμως, η ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας γίνεται επιτακτικότερη, καθώς πολλές φορές δεν υπάρχουν τα τεχνικά μέσα που μπορούν να αναχαιτίσουν τέτοιες παραβιάσεις. Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας επιβάλλει τη συνεχή διαμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας στα πνευματικά δικαιώματα;

Η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων ιδιαίτερα των έργων σε ψηφιακή μορφή. Με τα κατάλληλα μέτρα μπορεί να διασφαλίσει την εξουσιοδοτημένη χρήση των πνευματικών δικαιωμάτων όπως και την ασφαλή διάδοση των ίδιων των έργων.

Είναι το blockchain και τα non-fungible tokens (NFTs) το μέλλον των πνευματικών δικαιωμάτων;

Αναμφίβολα, η τεχνολογία blockchain δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες. Αναμένουμε, ωστόσο, να δούμε πώς η συμβολή της θα μετουσιωθεί σε ουσιαστικές βελτιώσεις στο πεδίο της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ένας από τους σημαντικότερους τομείς στον οποίο αναμένεται να συνδράμει αφορά τον εντοπισμό των δημιουργών και των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και την αντιμετώπιση του προβλήματος των ορφανών ή των φαινομενικά ορφανών έργων. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται, το σημαντικότερο στοιχείο, που δεν είναι άλλο από την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

Με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει η PwC και τι μπορούμε να αναμένουμε στο μέλλον;

Η PwC Κύπρου αξιοποιώντας τη δύναμη του παγκόσμιου δικτύου της και τη μακροχρόνια εμπειρία της στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων διαμορφώνοντας και εμπλουτίζοντας τις υπηρεσίες της, ώστε να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι τεχνολογικές εξελίξεις αναμένεται να επιφέρουν νέες ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις. Η πανδημία έχει επιταχύνει αυτές τις εξελίξεις, ενώ αναμένονται περισσότερες αλλαγές στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων.

Δειτε Επισης

Κόβει κάθε κουβέντα για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών ο Χριστοδουλίδης
Κ. Ηροδότου: Η ανησυχητική πραγματικότητα και η ανάγκη ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Altius Insurance: Ανανέωσε για 18η συνεχή χρονιά τη συνεργασία της με την ΠΟΕΔ
Διάλεξη για την τεχνητή νοημοσύνη από ΤΕΠΑΚ και ΕΒΕ Αμμοχώστου
Μέχρι 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών
PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας