powered by

Χ. Χατζηκυπριανού: Στροφή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου

Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου με αγγλόφωνα προγράμματα στρέφονται σιγά-σιγά οι Κύπριοι μαθητές, κυρίως ιδιωτικών αγγλόφωνων σχολείων, λόγω του Brexit και των αλλαγών στο σύστημα των διδάκτρων στη Βρετανία.

Παράλληλα, και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη του στο InBusinessNews ο CEO & Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, εντονότερο είναι και το ενδιαφέρον από πλευράς Ευρωπαίων.

Ο ίδιος εστιάζει, επίσης, στις τεράστιες επενδύσεις των κυπριακών πανεπιστημίων, λέγοντας ότι η προσαρμοστικότητά τους στην πανδημία πρέπει να αποτελεί παράδειγμα και για τους υπολοίπους τομείς της οικονομίας.

Μιλά, ακόμη, για τα πολύ μεγάλα βήματα που έγιναν στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο όσον αφορά την έρευνα και τα χαρακτηρίζει ως ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που έφερε η επένδυση της Galileo, ύψους €150 εκ.

Πόσο ικανοποιημένο είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από την πορεία του των τελευταίων χρόνων;

Την τελευταία δεκαετία το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει αναγνωρισθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα της Νότιας Ανατολικής Ευρώπης. Οι ρυθμοί ανάπτυξής του είναι εντυπωσιακοί, το ίδιο και οι αμέτρητες ακαδημαϊκές και επιστημονικές του διακρίσεις. Επομένως, για να είμαι ευθύς η απάντηση είναι ότι είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και πολύ περήφανοι για την πορεία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Επειδή όμως αναφέρεστε στα τελευταία χρόνια, να υπενθυμίσω ότι το 2017 το Πανεπιστήμιο έγινε μέλος της Galileo Global Education, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού οργανισμού με δίκτυο 45 ιδρυμάτων σε περισσότερες από 85 πανεπιστημιουπόλεις σε 13 χώρες και με πάνω από 120.000 εγγεγραμμένους φοιτητές.

Από τότε η Galileo επένδυσε €150 εκ. στο πανεπιστήμιό μας, προσελκύοντας ακαδημαϊκούς και ερευνητές υψηλής πανεπιστημιακής στάθμης, διευκόλυνε την μετεξέλιξη της πανεπιστημιούπολης σε smart campus και βοήθησε στην εδραίωση διεθνών συνεργασιών στην εισαγωγή κοινών ακαδημαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προγραμμάτων. Γι’ αυτό και το Times Higher Education (THE) University Impact Rankings του 2021, μας κατέταξε ως Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μεταξύ των κορυφαίων 201+ πανεπιστημίων του κόσμου στους τομείς Ιnnovation, Ιndustry and Ιnfrastructure, Decent Work and Economic Growth και Climate Action.

Να επισημάνω επίσης ότι τα βήματα που έχουν γίνει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην έρευνα θα τα χαρακτήριζα ραγδαία και είναι ένα από τα σημαντικά οφέλη που έφερε η επένδυση της Galileo στο Πανεπιστήμιο. Έχουμε επενδύσει στην έρευνα, έχουμε δώσει μεγάλα κίνητρα στους ακαδημαϊκούς συναδέλφους, έχουμε υποβοηθήσει με υποδομές για την έρευνα, έχουμε τετραπλασιάσει τις δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά τα τελευταία χρόνια και έχουμε εξασφαλίσει μεγάλα επενδυτικά προγράμματα από την Ευρώπη. Συνεχώς επίσης αναβαθμίζουμε τα κέντρα έρευνας που έχουμε στο Πανεπιστήμιο όπως για παράδειγμα το Κέντρο Αριστείας CERIDES το οποίο έχει διευρύνει σημαντικά τις προοπτικές στα ερευνητικά μας προγράμματα. 

Η πανδημία και οι επιπτώσεις της

Η εμφάνιση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της σε ποιες λύσεις σας έχουν στρέψει και πόσο σας επηρέασαν;

Η κρίση επηρέασε όλους και τα πάντα. Για μας επηρέασε την λειτουργία της «κανονικότητάς» μας, της κανονικότητας που αναμένει ο φοιτητής. Όμως απέδειξε πως η ικανότητα προσαρμοστικότητας είναι τελικά το δυνατότερο προσόν κάθε οργανισμού. Σε αυτό φάνηκε ότι είμαστε προετοιμασμένοι, έχοντας καλλιεργήσει την ψηφιακή ακαδημαϊκή κουλτούρα από το 2015. Γι’ αυτό όλα τα μαθήματα μεταφέρθηκαν σε έναν διαδικτυακό κόσμο άμεσα.

Η τεχνολογική υπεροχή μας αναδείχθηκε με δυναμικό και αδιαμφησβήτητο τρόπο. Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή απόλυτα προετοιμασμένοι για την «εξαναγκαστική» τότε μετάβαση της δια ζώσης/συμβατικής διδασκαλίας με διαδικτυακές εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας, οικοδομώντας στην εμπειρογνωμοσύνη και την τεχνογνωσία του παιδαγωγικού μοντέλου των συμβατικών του προγραμμάτων σπουδών.

Το 2015 είχαμε αναπτύξει ένα μοντέλο εισαγωγής μαθήματων Μεικτής Μάθησης (Blended Learning) και εφαρμόσαμε από το 2018 την πολιτική του Digital Enhanced Learning σε όλα τα συμβατικά του προγράμματα σπουδών. Κάναμε συστηματική χρήση υβριδικής εκπαίδευσης (ο συνδυασμός δια ζώσης μαθημάτων με εξ αποστάσεως διαδικτυακή μάθηση) πράγμα που μας επέτρεψε να προσαρμοστούμε εύκολα, απρόσκοπτα και γρήγορα στη διαδικτυακή φοίτηση διατηρώντας το υψηλό επίπεδο σπουδών που μας χαρακτηρίζει.

Ο πανεπιστημιακός τομέας 

Ποια είναι τα περιθώρια εξέλιξης του πανεπιστημιακού τομέα στην Κύπρο;

Ο πανεπιστημιακός τομέας στην Κύπρο στην ολότητα του αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του ΑΕΠ και είναι ένας οικονομικός τομέας γνώσης με καλές προοπτικές ανάπτυξης, που δεν σχετίζονται με τους παραδοσιακούς πυλώνες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Στη δεκαετία που πέρασε τα πανεπιστήμια κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια και προχώρησαν σε τεράστιες επενδύσεις για να φτάσουν σε ένα ποιοτικό ακαδημαϊκό επίπεδο.  Αυτή η δυναμική δεν επηρεάστηκε από την κρίση διότι τα θεμέλια ήταν γερά. Θεωρώ ότι ο τομέας θα ανακάμψει γρήγορα και μάλιστα η προσαρμοστικότητα μας πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για τους υπολοίπους τομείς της οικονομίας. 

Η πανδημία έριξε φως στην αναγκαιότητα και την σημασία των πανεπιστημίων και της επιστημονικής έρευνας, ακόμα και για την καθημερινότητά μας, αφού οι συστάσεις και οι γνώμες των επιστημόνων αποτελούν κριτήρια για τις κυβερνητικές και κοινωνικές πολιτικές και αποφάσεις. Θα πρέπει να αλλάξουμε συνολικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την επιστημονική έρευνα γιατί είδαμε πως κατέχει το κλειδί τόσο στην προετοιμασία μας για τυχόν κρίσεις, όσο και για την ικανότητά μας να τις αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά και γρήγορα.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι μεγαλύτερες ίσως προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι η επένδυση σε νέες τεχνολογίες, η εκπαίδευση του προσωπικού, η κοινωνική αποδοχή των εναλλακτικών μεθόδων εργασίας, θέματα διαχείρισης προσωπικών δεδομένων και η εισαγωγή καινοτόμων προγραμμάτων για να απαντήσουν στις νέες προκλήσεις αλλά και η διασύνδεση των πανεπιστημίων με την πραγματική οικονομία και κοινωνία.

Σε  μια περίοδο όπου αναζητούνται νέα κοινωνικά και εκπαιδευτικά πρότυπα, όχι μόνο λόγω της πανδημίας αλλά και επειδή τα κατεστημένα έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή και μη βιώσιμα, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση επιστρέφει σε πρώτο πλάνο. Όλα αυτά, κατά τη γνώμη μου, αποτελούν ευκαιρία για να υιοθετήσουμε ένα νέο τρόπο σκέψης και λειτουργίας και να στοχαστούμε το πώς η εκπαίδευση – και δη η Οικονομία της Γνώσης – αυτός ο συνδυασμός έρευνας, ανάπτυξης, ψηφιακής εκμάθησης, και καινοτομίας, θα μας βοηθήσει να ανακάμψουμε, να προχωρήσουμε, και να δημιουργήσουμε βιώσιμες και ποιοτικές συνθήκες που θα κάνουν τον τόπο και τη ζωή μας καλύτερες. Η μεγάλη πρόκληση, πέραν από το να διατηρήσουμε τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι να βάλουμε τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη, με μία πιο διαφοροποιημένη οικονομία – και τα πανεπιστήμια είναι ο κρίσιμος κρίκος - που θα ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες αυτού που αποκαλούμε τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Διαβάστε ακόμη: 

Κτύπησαν ξανά την πόρτα του Απολλώνειου για εξαγορά  

Τα κατεχόμενα ξενοδοχεία, η σημερινή τους εικόνα και το μεγάλο πρόβλημα

Στο πιο πάνω πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου πού στοχεύει;

Η θεμελιώδης αρχή της εκπαίδευσης είναι ότι ποτέ δεν τελειώνει. Έτσι και εμείς ως ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν παύουμε ποτέ να εξελισσόμαστε, να βελτιωνόμαστε και να στοχεύουμε ψηλότερα. 

Στοχεύουμε στην ισχυροποίηση των δεσμών της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη. Στα πανεπιστήμια της χώρας αναπτύσσεται σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, με αποτελέσματα υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ των φορέων που παράγουν τη γνώση και των φορέων που την εφαρμόζουν παραμένει περιορισμένη. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα  της βασικής και επιστημονικής έρευνας για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, μεθόδων και υπηρεσιών.  

Οι συνέπειες του Brexit  

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. πώς επηρεάζει το Πανεπιστήμιο σας και τις εγγραφές φοιτητών για την ερχόμενη χρονιά;

Λόγω Brexit και των αλλαγών στο σύστημα των διδάκτρων στη Βρετανία η προσοχή των Κυπρίων μαθητών, κυρίως από ιδιωτικά αγγλόφωνα σχολεία, έχει ως ένα βαθμό, αρχίσει να στρέφεται προς άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Αυτή η στροφή είναι κυρίως προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου που προσφέρουν αγγλόφωνα προγράμματα. Πιο έντονα, μαθητές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης αρχίσει να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα προγράμματά μας. Αυτό φυσικά γινόταν και πριν το Brexit. Για παράδειγμα, η Ιατρική Σχολή μας έχει φοιτητές από δέκα και πλέον ευρωπαϊκές χώρες κι αυτό λόγω του επιπέδου και της ποιότητας της εκπαίδευσης που προσφέρουμε.

Το Brexit έχει και μια άλλη θετική διάσταση για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση της Κύπρου και αυτό είναι η ίδια η ανάγκη από Βρετανικούς φορείς να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τις συνεργασίες τους με πανεπιστήμια και κέντρα ερευνών στην Ε.Ε. Να αναφέρω ότι το 2020 η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων μας και το Κέντρο Εναλλακτικής Χρηματοδότησης του Cambridge (Cambridge Centre for Alternative Finance – CCAF) που εδρεύει στο Cambridge Judge Business School υπέγραψαν συμφωνία ερευνητικής συνεργασίας για την επιτάχυνση της τεχνολογικής χρηματοοικονομικής καινοτομίας και της ανταλλαγής γνώσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Έχουμε ήδη ξεκινήσει της δημιουργία εδώ ενός πρωτοποριακού ερευνητικού κέντρου με εξειδικευμένους επιστήμονες και ερευνητές,  για να διευκολύνει τη έρευνα σχετικά με τον τομέα του FinTech και τις ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες Digital Financial Services.

Επομένως, βλέπετε, μέσα σε αυτό το νέο τοπίο μετά την πανδημία και το Brexit επαναπροσδιορίζουμε τις προοπτικές ανάπτυξής μας, εντοπίζοντας νέες ευκαιρίες, υιοθετώντας ένα νέο τρόπο σκέψης και επενδύουμε με νέες μεθόδους στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην καινοτομία.

Το Δίκτυο της Ουτρέχτης

Το 2020 το Πανεπιστήμιο έγινε δεκτό ως πλήρες μέλος του «Δικτύου Ουτρέχτης» (Utrecht Network). Μπορείτε να μας πείτε για την πρακτική αξία αυτής της ακαδημαϊκής επιτυχίας;  

Το Δίκτυο της Ουτρέχτης δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου όπως είναι η περίπτωση της Galileo. Έχει να κάνει όμως με την ακαδημαϊκή αριστεία και τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο. Στο Δίκτυο συμμετέχουν 30 πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη τα οποία είναι κορυφαία στη χώρα που εδρεύουν. Από τον ελλαδικό και κυπριακό χώρο μόνο εμείς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη είμαστε στο Δίκτυο.

Όλα τα πανεπιστήμια στο Δίκτυο της Ουτρέχτης προάγουν την αριστεία στην εκπαίδευση και στην έρευνα. Η συμμετοχή μας στο Δίκτυο μας παρέχει τη δυνατότητα να μπούμε σε περισσότερα πανεπιστημιακά ευρωπαϊκά δίκτυα, σε περισσότερα ερευνητικά προγράμματα και σε ακαδημαϊκές συνεργασίες. Έχουμε επίσης την ευκαιρία να συγκριθούμε αλλά και να μάθουμε πράγματα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη τόσο σε πρακτικές και κουλτούρα, όσο και σε ότι αφορά στην εμπέδωση της ακαδημαϊκής αριστείας.

Τα πλεονεκτήματα και τα σχέδια 

Ποια πλεονεκτήματα θα προτάξετε ως Πανεπιστήμιο όσον αφορά την προσέλκυση φοιτητών, σε σχέση με τους ανταγωνιστές σας, από Κύπρο και εξωτερικό;

Τα πλεονεκτήματα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η εδραίωση της φήμης των Σχολών μας, το επίπεδο των αποφοίτων μας, και η συνεχής ανανέωση των προγραμμάτων μας συμβαδίζοντας με τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς εργασίας. Είμαι πεπεισμένος όμως ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα και αυτό είναι οι 850 ακαδημαϊκοί, ερευνητές και διοικητικό προσωπικό που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο. Τους χαρακτηρίζει ο επαγγελματισμός, η άριστη τεχνογνωσία και το πάθος για ένα πρότυπο Πανεπιστήμιο. Και φυσικά αυτό που εντοπίζουν άλλοι ανεξάρτητοι θεσμοί για μας.

Όπως το Times Higher Education Impact Rankings το οποίο κατέταξε φέτος το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανάμεσα στα 201+ καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στους τομείς της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, των υποδομών, οικονομικής ανάπτυξης και κλιματικής δράσης. Και όπως ο Διεθνής Οργανισμός Αξιολόγησης QS TOP UNIVERSITIES που τοποθετεί το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην ίδια κατηγορία με τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου αξιολογώντας το με τον υψηλότερο δείκτη 5 αστέρων, στους τομείς  της διδασκαλίας, των εγκαταστάσεων, της διεθνοποίησης της κοινωνικής ευθύνης, της απασχολησιμότητας και της στήριξης των φοιτητών.

Ποια τα μελλοντικά σχέδια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου;

Τα τελευταία χρόνια εδραιώσαμε τη φήμη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο ποιοτικών πανεπιστημιακών σπουδών και έρευνας με επενδύσεις σε καινοτομία υψηλής τεχνολογίας και ενδυνάμωση της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την οικονομία αλλά και την κοινωνία γενικότερα.  

Η σημαντική επένδυση της Galileo Global Education μας επιτρέπει να αναπτύξουμε φιλόδοξους στρατηγικούς σχεδιασμούς που θα ενισχύσουν την πετυχημένη πορεία μας, καθώς και να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, όπως είναι η ενίσχυση της συνεχούς αναβάθμισης του προσωπικού, η διοχέτευση μεγαλύτερων κονδυλίων στην έρευνα, η επέκταση των προγραμμάτων μας στην Ευρώπη. Στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι η προσέλκυση ακαδημαϊκών και ερευνητών υψηλής ακαδημαϊκής στάθμης, η αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών με την εισαγωγή του e-governance, η πλήρης μετεξέλιξη της πανεπιστημιούπολης σε smart campus, οι διεθνείς συνεργασίες στην εισαγωγή κοινών ακαδημαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων και η εισαγωγή νέων καινοτόμων προγραμμάτων.

Θα συνεχίσουμε επίσης να δίνουμε τεράστια σημασία, αλλά και να επενδύουμε στην έρευνα, γιατί είναι η έρευνα που θα προσδώσει μεγαλύτερη αίγλη στο Πανεπιστήμιο, που θα το βάλει σε καλύτερες αξιολογήσεις, που θα δώσει περισσότερη ποιότητα, που θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και περισσότερα κεφάλαια για έρευνα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από άλλα ερευνητικά προγράμματα και οργανισμούς. 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Ιανουρίου του περιοδικού GOLD: Παρουσιάζουμε τους εννέα βραβευθέντες των CBN Young Dragon Awards
Κοινωνική προσφορά από το ΕΒΕ Λεμεσού-Εισφορές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της πόλης και επαρχίας
Ο Δήμος Λεμεσού θεσμικός χορηγός του FIBA EuroBasket 2025
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Συμβολή της Νομικής Κλινικής για την υπόθεση Ιωαννίδου στη νεκρή ζώνη
Σύμβαση της Α. & Α.Κ. Αιμιλιανίδης, Κ. Κατσαρός & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. με το Γενικό Λογιστήριο για τις διαδικασίες προσφυγής
Η Freedom Holding Corp. χρηματοδότησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα Blitz της FIDE το 2024
Στο Κυπριακό Συμβούλιο Αμυντικής Βιομηχανίας με τον πρόεδρό της Αντώνη Αντωνίου η ΟΕΒ
Μεγάλη επιτυχία για το 12ο Banking Forum & FinTech EXPO (pics)
Συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής έργων για τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής, Aρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου και Ανάπτυξης Γης
Αρχιτεκτονική και τουρισμός: Ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον