Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Οικογενειακός πλούτος στα χέρια των family offices

Αύξηση κατά 40% κατέγραψε τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων με τις οικογένειες τους να βρίσκονται συχνά ενώπιον σημαντικών προκλήσεων που σχετίζονται με την διαχείριση και την προστασία του πλούτου που έχει δημιουργηθεί, η διαφύλαξη του κύρους και του ονόματος της οικογένειας, καθώς και η επικοινωνία της οικογένειας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Εδώ είναι που έρχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση και διαφύλαξη των πιο πάνω, η δημιουργία και ύπαρξη family office, σύμφωνα με τον Τόνυ Χατζηλούκα, Partner In charge of Private Wealth Services της PwC Κύπρου, ο οποίος υπογράμμισε πως η Κύπρος διαχρονικά υπήρξε ελκυστικός προορισμός για business,  τόσο για επιχειρήσεις όσο και για family offices.

Διαβάστε ακόμη: 

Κύπρος: Ιδανικό business location για family offices

Μιλώντας ενώπιον του συνεδρίου με τίτλο «Cyprus: An Attractive Location For Setting Up A Family Office», ο κ. Χατζηλούκας σημείωσε πως η Κύπρος προσφέρει σωρεία πλεονεκτημάτων για την δημιουργία family offices στην χώρα μας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα φορολογικά πλεονεκτήματα.

Σε ό,τι αφορά την δομή των family offices ο κ. Χατζηλούκα υπογράμμισε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις, υπογραμμίζοντας πως το ειδικό όχημα αποτελείται από τρία μέρη: Τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας, τα περιουσιακά στοιχεία και τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας.

Ο κ. Χατζηλούκα τόνισε πως τμήμα των δραστηριοτήτων ενός family office μπορεί να εγκατασταθεί και να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο αξιοποιώντας τα φορολογικά κίνητρα και την προστασία των περιουσιακών στοιχείων που προσφέρει το κυπριακό νομικό σύστημα. Παράλληλα, σημείωσε το υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης που υπάρχει στην Κύπρο λόγω των ευρωπαϊκών νομοθεσιών και εποπτείας, ενώ στάθηκε στον μηδενικό συντελεστή φορολόγησης για θέματα κληρονομιάς και τις φορολογικές ελαφρύνσεις για υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη από το εξωτερικό που εργάζονται στην Κύπρο.

Από την πλευρά της, η Φρύνη Γιακουμέττη Μηνά, Director, Advisory, Private Wealth Services της PwC Κύπρου τόνισε πως δεν υπάρχει one size fits all για την δημιουργία family office, υπογραμμίζοντας πως η κάθε οικογένεια θα πρέπει να προσαρμόσει την μορφή, οργάνωση και διαχείριση του family office ανάλογα με το όραμα της οικογένειας, τις ανάγκες της, καθώς και ανάλογα με το πως διαμορφώνεται η οικογένειας μέσα στο χρόνο καθώς προκύπτουν και θέματα διαδοχής.

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στη δομή του family office το οποίο θα αντικατοπτρίζει το γενικό όραμα και στόχο των μελών της οικογένειας, θα εμπλέκει όλα τα μέλη της οικογένειας σε ό,τι αφορά θέματα διαχείρισης αξιοποιώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά, ταλέντα και ενδιαφέροντα του κάθε μέλους της οικογένειας με απώτερο στόχο να μην νιώθουν αποξενωμένοι από την διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας.

Πρόσθεσε πως τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να εμπλέκονται στα θέματα διαχείρισης από νεαρή ηλικία ώστε να είναι εξοικειωμένοι με την οικογενειακή περιουσία, να λαμβάνεται υπόψη το όραμά τους και τα ενδιαφέροντα τους με απώτερο στόχο να κατανέμονται οι ρόλοι μεταξύ των μελών της επόμενης γενιάς και να γίνεται ομαλή η μετάβαση της διαχείρισης στην επόμενη γενιά.

Παράλληλα, η κ. Γιακουμέττη Μηνά στάθηκε στην χρήση της τεχνολογίας και στην ψηφιακή μεταμόρφωση των family offices κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα εργαλεία που διαθέτει η PwC Κύπρου.

Δειτε Επισης

Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Freedom24 Super Grand Χορηγός για τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου Παύλο Κοντίδη