Κύπρος: Ιδανικό business location για family offices

Ελκυστικός προορισμός για δημιουργία family offices αποτελεί τα τελευταία χρόνια η Κύπρος. Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος, διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία, την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021, διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «Cyprus: An Attractive Location For Setting Up A Family Office» για το οποίο επέδειξαν ενδιαφέρον πέραν των 200 συνέδρων από όλο τον κόσμο.

Τι είναι τα family offices; Πρόκειται για εταιρείες ειδικού σκοπού οι οποίες μπορούν να ιδρυθούν υπό οποιαδήποτε από τις νομικές μορφές που προβλέπονται από την κυπριακή νομοθεσία και οι οποίες έχουν ως αποκλειστικό σκοπό να παρέχουν υποστήριξη σε φυσικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία στην Κύπρο και στα μέλη των οικογενειών τους κατά τη διοίκηση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεών τους, που κατέχουν είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω νομικών οντοτήτων.

Θετικές οικονομικές προοπτικές
Στη δυναμική ανάπτυξη της κυπριακής Οικονομίας αναφέρθηκε ο CEO του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας υπογραμμίζοντας πως λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και η εύκολη πρόσβαση που προσφέρει τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στις αγορές της Μέσης Ανατολής και Ασίας, όπως επίσης και το ανθρώπινο ταλέντο που διαθέτει Κύπρος καθιστά την Κύπρο ως ιδανικό προορισμό για δημιουργία family offices. Αναφέρθηκε, επίσης,  και στις θετικές προοπτικές της κυπριακής Οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, καθώς η πανδημία κατέδειξε πως η Κύπρος είναι κάτι περισσότερο από ένας τουριστικός προορισμός με την μείωση του ΑΕΠ το 2020 να είναι μικρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2021 - 2023  η ανάπτυξη αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 3,5 – 4% με τους διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να χαρακτηρίζουν ως σταθερές τις προοπτικές της Κύπρου.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της Κύπρου, ο κ. Καμπανέλλας σημείωσε πως η χώρα μας αποτελεί ιδανικός προορισμός για πολυεθνικές εταιρείες που επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα τους και προσφέρει αρκετές λύσεις σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω της αδειοδότησης και πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πρόσθεσε, αποτελεί ο τομέας της πλοιοδιαχείρισης, που αποτελεί και το success story της Κύπρου, τομές ο οποίος κατέγραψε μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια με πέραν των 250 εταιρειών να δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

Την ίδια ώρα, ο κ. Καμπανέλλας ανέφερε πως ο τομέας της τεχνολογίας αποτελεί ένα τομέα με μεγάλες προοπτικές στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως μεγάλες εταιρίες τεχνολογίες μετέφεραν την έδρα τους στην Κύπρο όπως Wargaming, 3CX, ETORO και ASBIS.

Hot spot για funds η Κύπρος
Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης επενδυτικών ταμείων καταγράφει η Κύπρος ανέφερε ο πρόεδρος του CIFA Ανδρέας Γιασεμίδης επισημαίνοντας πως η χώρα μας καταγράφει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στον τομέα επενδυτικών ταμείων σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αποτελεί την 4η χώρα της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό (47%) των εγγεγραμμένων επενδυτικών ταμείων που αφορούν cross-border funds.

Μάλιστα, ο κ. Γιασεμίδης τόνισε πως αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η Κύπρος εξακολουθεί να είναι μια σχετικά νέα δικαιοδοσία για τη βιομηχανία των Ταμείων και πως οι προσπάθειές μας για την ενίσχυση του τομέα θα πρέπει να είναι συνεχείς. Ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος επωφελείται από την εναρμόνιση των κανονισμών της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και χρησιμεύει ως μια "γέφυρα" που προσφέρει ανταγωνιστική πρόσβαση στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και λόγω της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την ευελιξία και τη σαφήνεια των νόμων και των κανονισμών της.

Σημείωσε επίσης πως η εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία προσφέρει προστασία στους επενδυτές, ενώ το κόστος διατήρησης επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, όχι γιατί η Κύπρος προβαίνει σε οποιεσδήποτε εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά λόγω του ότι το εργατικό κόστος στην χώρα μας είναι χαμηλότερο.

Νομικό πλαίσιο
Η Κύπρος διαθέτει ένα νομικό σύστημα το οποίο βασίζεται στις αρχές του αγγλικού δικαίου, common law, ενώ ως πλήρες μέλος της ΕΕ το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει το εθνικού δικαίου, ανέφερε ο Γιώργος Ιωάννου, Συνέταιρος της Chrysostomides Advocates & Legal Consultants, επισημαίνοντας πως αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι η κυπριακή νομοθεσία παρέχει διάφορες επιλογές σε ό,τι αφορά την μορφή που θα έχει το ειδικό όχημα για το family office. Συγκεκριμένα μπορεί να έχει την μορφή της εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, trust ή επενδυτικό ταμείο.

Υπογράμμισε πως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να εγκατασταθούν και να εργαστούν στην Κύπρο χωρίς την εξασφάλιση ειδικής άδειας, ενώ βάσει της κυπριακής νομοθεσίας εταιρείες από τρίτες χώρες που αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και πέντε υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη μαζί με τις οικογένειές τους να εγκατασταθούν και να εργαστούν Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μούντης Co-Managing Partner της Chrysostomides Advocates & Legal Consultants αναφέρθηκε στο εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει η Κύπρος στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, καθώς και στην ευελιξία που παρέχει η νομική μορφή των trust στην Κύπρο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην προστασία της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών στοιχείων που παρέχει η κυπριακή νομοθεσία.

Φορολογικά πλεονεκτήματα
Η Κύπρος διαθέτει σωρεία πλεονεκτημάτων για την δημιουργία family offices ανέφερε ο Τόνυ Χατζηλούκας, Partner In charge of Private Wealth Services της PwC Κύπρου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα φορολογικά πλεονεκτήματα που και συγκεκριμένα στον μηδενικό συντελεστή για φόρο κληρονομιάς, τα χαμηλό φορολογικό συντελεστή καθώς και στα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη που εργάζονται στην Κύπρο.

Από την πλευρά της η Φρύνη Γιακουμέττη, Director, Advisory, Private Wealth Services της PwC Κύπρου τόνισε πως δεν υπάρχει one size fits all για την δημιουργία family office, υπογραμμίζοντας πως η κάθε οικογένεια θα πρέπει να προσαρμόσει την μορφή, οργάνωση και διαχείριση του family office ανάλογα με το όραμα της οικογένειας, τις ανάγκες της, καθώς και ανάλογα με το πως διαμορφώνεται η οικογένειας μέσα στο χρόνο καθώς προκύπτουν και θέματα διαδοχής. Παράλληλα, η κ. Γιακουμέττη στάθηκε στην χρήση της τεχνολογίας και στην ψηφιακή μεταμόρφωση των family offices κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα εργαλεία που διαθέτει η PwC Κύπρου.

 

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port