Success is the only way για τις επαγγελματικές υπηρεσίες στην Κύπρο

Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες η Κύπρος αναπτύσσει με επιτυχία τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών μετατρέποντας την χώρα μας σε διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και ελκυστικό προορισμό για εγκατάσταση τόσο εταιρειών με διεθνείς δραστηριότητες όσο και για ξένους high net worth individuals. Ο τομέας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κύριους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας και θα εξακολουθήσει να ηγείται ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.

Αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών ανώτερα στελέχη από κορυφαίες εταιρείες του κλάδου στην Κύπρο μέσω του συνεδρίου «The Cyprus Professional Services Conference» που διοργάνωσε η ΙΜΗ την Πέμπτη 20 Μαΐου, σηματοδοτώντας έτσι με θετική νότα την επανέναρξη των συνεδρίων δια φυσικής παρουσίας και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι συμμετέχοντες έθεσαν επί τάπητος την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο υπηρεσιών προς διεθνείς επιχειρήσεις, ενώ κατέθεσαν και πρακτικές εισηγήσεις για το πως η Κύπρος μπορεί να ανοικοδομήσουν την φήμη και αξιοπιστία της χώρας μας μετά τα όσα ακολούθησαν τις αποκαλύψεις του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera.

Προωθώντας ποιοτικό μοντέλο
Το συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, οι αυστηρότεροι διεθνείς κανόνες, αλλά και οι εξελίξεις της πανδημίας, απαιτούν όπως η Κύπριος υιοθετήσει νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Για τον καταρτισμό της νέας στρατηγικής και με βάση τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται με βάση το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μετά τις βουλευτικές εκλογές θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση η νέα στρατηγική, σύμφωνα με το μέλος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας της Κύπρου, Ανδρέα Ασσιώτη ο οποίος τόνισε πως οι επαγγελματικές υπηρεσίες έχουν κυρίαρχο ρόλο να διαδραματίσουν παρέχοντα συμβουλευτικές υπηρεσίες και εμπειρία στους τομείς της Οικονομίας που θα ακολουθήσουν αναπτυξιακή πορεία.

Διαβάστε ακόμα: 

Αυτή είναι η συμφωνία για το συνταξιοδοτικό στο δημόσιο 

Επεκτείνεται η άδεια μητρότητας, επαναπροκηρρύσονται τα σχέδια στήριξης

Παράλληλα, μέσα από το συνέδριο πέρασε το μήνυμα πως το μέλλον, η βιωσιμότητα και ανάπτυξη όχι μόνο του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, αλλά και για αρκετούς τομείς της Οικονομίας εξαρτάται από την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας η οποία φαίνεται να καταγράφει τα πρώτα θετικά βήματα λόγω της πανδημίας και την υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων κατά την παροχή υπηρεσιών της.

Αδιαπραγμάτευτη αποτελεί και η ανάγκη για μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης ώστε να αποφεύγονται οι χρονοβόρες διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, παράγοντας που σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για επιχειρήσεις με διεθνείς δραστηριότητες να εγκατασταθούν στην Κύπρο, ενώ η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που σχετίζονται με θέματα φορολογία, που θα διατηρεί την ελκυστικότητα της Κύπρου.

Πράσινο και τεχνολογία
Η πανδημία κατέδειξε πως όσοι είχαν επενδύσει στην τεχνολογία, κατάφεραν να προσαρμοστούν άμεσα στις νέες συνθήκες, ενώ οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αλλαγές του επιχειρηματικού τους μοντέλου και σε επενδύσεις σε θέματα τεχνολογίας. Η ψηφιακή μεταμόρφωση και η αλλαγή νοοτροπίας αποτελεί συστατικό στοιχείο για βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης. Έχοντας κατά νου την ψηφιακή μεταμόρφωση απαιτούνται και οι κατάλληλες αλλαγές στη νομοθεσία που θα διευκολύνει την χρήση της τεχνολογίας για την εξ αποστάσεως διεκπεραίωση συναλλαγών και πράξεων με το Δημόσιο και άλλους φορείς.

Πέραν της τεχνολογίας, το νέο trend ακούει στο όνομα  ESG - Environment – Social – Governance. Με τις ευλογίες και της Κομισιόν υπάρχει στροφή για επενδύσεις και επιχειρήσει που θέλουν να συμβάλλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη ενσωματώνοντας το πιο πάνω τρίπτυχο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

  

  

  
 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

   

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

 

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών