«Έχω σφαγιαστεί… Πρόστυχα επεξεργασμένο και μονταρισμένο βίντεο»

InBusinessNews  07/05/2021 23:41
«Έχω σφαγιαστεί… Πρόστυχα επεξεργασμένο και μονταρισμένο βίντεο»

«Έχω σφαγιαστεί… Πρόστυχα επεξεργασμένο και μονταρισμένο βίντεο»

InBusinessNews  07/05/2021 23:41

Δεν έχω κάνει οποιαδήποτε παρανομία, δήλωσε ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών, ενώ χαρακτήρισε το βίντεο του Αλ Τζαζίρα «πρόστυχα επεξεργασμένο και μονταρισμένο», λέγοντας ότι το συγκεκριμένο ειδησεογραφικό Δίκτυο το κρατούσε και το επεξεργαζόταν για ένα χρόνο.

«Προσκαλώ και προκαλώ το Αλ Τζαζίρα να στείλει τα πραγματικά βίντεο» είπε, λέγοντας πως αν τα έστελναν ίσως να μην αντιμετώπιζε αυτούς τους «βομβαρδισμούς ερευνών, ούτε να έχω σφαγιαστεί στο Κολοσσαίο σφαγής των ΜΜΕ εδώ και επτά μήνες», ενώ πρόσθεσε ότι «έκοβαν και έραβαν για ένα χρόνο».

Διαβάστε ακόμη: 

«Όχι» από την PwC Κύπρου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτογραφήσεων

Σ. Έλληνας: Προσαρμοστήκαμε στα κριτήρια που έθεσε η Κ.Δ. για το ΚΕΠ

«Δυστυχώς έχω ήδη καταδικαστεί στο πιο σκληρό δικαστήριο, αυτό της κοινής γνώμης», πρόσθεσε.

Ο κ. Πιττάτζης, η κατάθεση του οποίου διήρκησε γύρω στις δύο ώρες και ολοκληρώθηκε στις 20:30, ανέγνωσε γραπτή του δήλωση και ζήτησε να μην απαντήσει σε ερωτήσεις της Επιτροπής γιατί οι αιτήσεις πολιτογράφησης που υπέβαλε δεν ήταν μόνο υπό τον μανδύα του παρόχου, όπως είπε, «αλλά και τον μανδύα του δικηγόρου και ως δικηγόρος εμποδίζομαι από το δικηγορικό απόρρητο στην περίπτωση που απαντήσω σε ερώτηση της Επιτροπής που σχετίζεται έμμεσα ή άμεσα» με τις αιτήσεις πολιτογράφησης που υπέβαλε το γραφείο του.

Ο κ. Πιττάτζης είπε ότι μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο από τον Αλ Τζαζίρα «δυστυχώς, με βάση τη νομοθεσία μας δεν είχα ούτε έχω το δικαίωμα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου» και να δημοσιοποιήσει τις ενέργειες που προέβη σε ανύποπτο χρόνο και οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την αναφορά που υπέβαλε στην Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ).

«Μετά από επτά μήνες και μετά που έλαβα άδεια από την Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), επιθυμώ να σας παραθέσω τα πραγματικά γεγονότα», ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής. 

Είπε ακόμη ότι δεν γνώριζε τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη με τον οποίο μίλησε για πρώτη φορά στη ζωή του στις 22 Σεπτεμβρίου του 2020, στις 5 το απόγευμα, ένα χρόνο μετά που πήραν επιστολή από τον Αλ Τζαζίρα, όπως είπε, ότι τα δύο πρόσωπα που τον πλησίασαν ήταν δημοσιογράφοι του Δικτύου και όχι Wealth Managers και ένα χρόνο μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο που έγινε στις 12 Οκτωβρίου του 2020.

Γνωρίστηκα τηλεφωνικώς με τον κ. Συλλούρη και μίλησα για πρώτη φορά στη ζωή μου μαζί του στις 22 Σεπτεμβρίου του 2020, πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, αναφέροντας ότι επειδή δεν έχει τίποτε να φοβηθεί αλλά και τίποτε να κρύψει, παράδωσε πληρεξούσια δικά του και της συζύγου του και της εταιρείας του, με τα οποία εξουσιοδοτεί τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής να προβούν σε οποιεσδήποτε έρευνες στην Κύπρο και στο εξωτερικό για να ερευνήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και συναλλαγές για να διαπιστώσουν αν έλαβε ή έδωσε έστω και ένα σεντ που σχετίζεται με παρανομία ή διαφθορά.

Τα πληρεξούσια είναι και προς τα τέσσερα μέλη της Επιτροπής, σημείωσε.

«Τα πληρεξούσια αυτά είναι η μοναδική έμπρακτη δήλωση ότι όχι μόνο δεν είμαι αυτός που παρουσίασε το πρόστυχα μονταρισμένο βίντεο του Αλ Τζαζίρα αλλά ούτε ποτέ μου ενεπλάκηκα σε παρανομίες», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το Αλ Τζαζίρα γνώριζε ότι έκανε καταγγελία εναντίον του καναλιού και ότι δεν μπορούσε να υπερασπιστεί δημόσια τον εαυτό του και να δημοσιοποιήσει τις ενέργειες του στη ΜΟΚΑΣ λόγω του περιορισμού στη νομοθεσία και «παρά το γεγονός ότι γνώριζαν επέλεξαν να δημοσιεύσουν τα βίντεο και να διασύρουν το όνομα μου και το όνομα του γραφείου μου».

«Γιατί το Αλ Τζαζίρα κρατούσε αυτά τα βίντεο και τα μοντάριζε για ένα χρόνο και επέλεξαν να τα δημοσιεύσουν ανήμερα της κατάληψης ξανά της Αμμοχώστου και γνωρίζοντας ότι είχαν καταγγελθεί και γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσα να απαντήσω και να τους αντιμετωπίσω», διερωτήθηκε ο κ. Πιττάτζης.

Αναφερόμενος στα γεγονότα, ο κ. Πιττάτζης είπε ότι κατόπιν σύστασης κτηματομεσιτικής εταιρείας με την οποία συνεργάζεται για πέραν των 20 ετών συναντήθηκε στο γραφείο του με δύο πρόσωπα τα οποία του συστήθηκαν ως Wealth Managers στις 24 Οκτωβρίου του 2019 και τις επόμενες δύο ημέρες, στις 25 και 26 Οκτωβρίου και πρόσθεσε πως οι εν λόγω, που ένα χρόνο μετά διαφάνηκε ότι ήσαν υπό κάλυψη πράκτορες του Αλ Τζαζίρα, μιλούσαν για πάρα πολλούς πελάτες, εκ των οποίων ο ένας αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα και άδικη καταδίκη.

«Από την στιγμή που είπαν ότι έστω και ένα πρόσωπο αντιμετώπιζε ποινική καταδίκη όφειλα να ενεργοποιήσω και να εφαρμόσω τις διαδικασίες που προβλέπονται», από τη νομοθεσία, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι αμέσως μετά τη συνάντηση στις 24 Οκτωβρίου 2019 προέβη σε εσωτερική αναφορά και στις 25 Οκτωβρίου σε ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων με τον υπάλληλο της κτηματομεσιτικής εταιρείας του ανέφερε τις υποψίες του και ότι προσπαθούσε να αλιεύσει πληροφορίες.

Είπε ακόμη ότι στις 29 Οκτωβρίου του 2019 που ήταν η πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την τελευταία συνάντηση του με τα δύο άτομα του Αλ Τζαζίρα επικοινώνησε τηλεφωνικώς με το Τμήμα Συμμόρφωσης του Δικηγορικού Συλλόγου και τους ενημέρωσε και την ίδια μέρα υπέβαλε γραπτώς αναφορά στην ΜΟΚΑΣ ότι του ζήτησαν να εξασφαλίσει διαβατήριο για κάποιο που αντιμετώπιζε ποινική καταδίκη.

Επιπλέον, ο κ. Πιττάτζης είπε ότι μερικά λεπτά μετά την υποβολή της αναφοράς του έλαβε γραπτή επιβεβαίωση ότι αυτή έγινε αποδεκτή και πρόσθεσε ότι την 1η Νοεμβρίου του 2019 η ΜΟΚΑΣ όρισε ανακρίτρια, ενώ σε επικοινωνία του με την ανακρίτρια αυτή του είπε να ενημερώσει την Μονάδα εάν ο εν λόγω επενδυτής έρθει στην Κύπρο για επενδύσεις.

Ανέφερε επίσης ότι ένα χρόνο μετά, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2020 έλαβε επιστολή από το Αλ Τζαζίρα, από το οποίο ενημερώθηκε ότι τα δύο άτομα ήταν δημοσιογράφοι του Δικτύου.

Πρόσθεσε ότι την ίδια μέρα απάντησε στον Αλ Τζαζίρα, το οποίο ενημέρωσε για τις ενέργειες που έκανε πριν ένα χρόνο ενώ στις 23 Σεπτεμβρίου του 2020 ενημέρωσε την ΜΟΚΑΣ και την ανακρίτρια ότι τα δύο πρόσωπα ήταν δημοσιογράφοι του Δικτύου.

Είπε ακόμη ότι στις 5 Οκτωβρίου του 2020 του απέστειλε επιστολή η ΜΟΚΑΣ ότι το ζήτημα δεν ενέπιπτε στις αρμοδιότητες της και τον καλούσαν να ενημερώσει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Πιττάτζης είπε ακόμη ότι μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο στις 12 Οκτωβρίου του 2020 διατάχθηκε έρευνα από την πολιτεία για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων και πρόσθεσε ότι στις 29 Οκτωβρίου του 2020 υπέγραψε οικειοθελώς συγκατάθεση για διενέργεια έρευνας στα γραφεία του και παρέδωσε οικειοθελώς δύο υπολογιστές του, το κινητό του τηλέφωνο και αντίγραφα των φακέλων των πελατών που εκπροσώπησε σε αιτήσεις πολιτογραφήσεων.

Ανέφερε επίσης ότι στις 21 Νοεμβρίου παρέδωσε στο Αρχηγείο Αστυνομίας πληρεξούσια, εξουσιοδοτώντας τον Αρχηγό Αστυνομίας αλλά και τον εξεταστή της υπόθεσης να προβεί σε έρευνες σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές του ιδίου, της συζύγου του και του γραφείου του.

Σε σχέση με το επίμαχο βίντεο του Αλ Τζαζίρα, ο κ. Πιττάτζης είπε ότι «είναι πρόστυχα επεξεργασμένο και μονταρισμένο» και «δεν αντικατοπτρίζει επ’ ουδενί την ορθή εικόνα» και πρόσθεσε ότι «μετά την δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ ρίχθηκα στο Κολοσσαίο σφαγής των ΜΜΕ και διατάχθηκε ποινική έρευνα εναντίον μου».

Ανέφερε ότι ζήτησε την ετοιμασία έκθεσης για το ντοκιμαντέρ του Αλ Τζαζίρα από ειδικό Έλληνα εμπειρογνώμονα γιατί ο Αλ Τζαζίρα, όπως είπε, «διαφοροποίησε τα γεγονότα και ετοίμασε επεξεργασμένο κείμενο, εντελώς διαφορετικό από τα διαμειφθέντα, το οποίο προετοίμαζε για ένα χρόνο σε σημείο που ακόμα και εγώ ο ίδιος συγκλονίστηκα με αυτά τα οποία φερόμουν να έλεγα».

Πρόσθεσε ότι στην έκθεση του Έλληνα εμπειρογνώμονα, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από την ίδια την Δημοκρατία για μελέτη οπτικοακουστικού υλικού και κατέθεσε και στην γνωστή υπόθεση του πενταπλού φονικού στην Αγία Νάπα, αναφέρεται πως «παρατηρείται σύντμηση σκηνών, δηλαδή τα αποσπάσματα που παρουσιάζονται δεν εντοπίζεται να έχουν συνεχή ροή» και ότι «αυτό αποτελεί συρραφή επί του περιεχομένου και κατευθύνει τον τηλεθεατή προς δημιουργία συμπερασμάτων ανάλογα με τις ενέργειες του μοντάζ καθώς δύναται να παραληφθούν κρίσιμοι διάλογοι επί του συνόλου των συζητήσεων».

Ο κ. Πιττάτζης είπε ακόμη, επικαλούμενος το περιεχόμενο της έκθεσης, ότι παρουσιάζονται δύο καρέ σε διαφορετικές χρονικά στιγμές όπου ο εμφαινόμενος Ανδρέας Πιττάτζης φέρεται να φορά τα ίδια ακριβώς ρούχα, ενώ μεταξύ αυτών των σκηνών έχουν μεσολαβήσει άλλες όπου ο εμφαινόμενος Ανδρέας Πιττάτζης φορά διαφορετικά ρούχα σε παραπλήσιες χρονικές στιγμές της ημέρας.

Ερωτηθείς για την αναφορά του «this is Cyprus», ο κ. Πιττάτζης είπε ότι δεν λέχθηκε όπως το έχουν παρουσιάσει, προσθέτοντας ότι «με ρώτησαν `μπορεί κάποιος να αλλάξει το όνομά του` και τους είπα βεβαίως».

Ανέφερε ότι τους είπε ότι πρέπει πρώτα να γίνει η επένδυση, να πάρει κάποιος το διαβατήριο και μετά η αλλαγή του ονόματος και πρόσθεσε ότι μετά που τους είπε αυτό "σε μεταγενέστερο χρόνο τους είχα πει το `this is Cyprus`".

«Αυτοί το παρουσίασαν ότι θα παίρναμε έναν παράνομο, να του αλλάξουμε το όνομα του και να του δώσουμε κυπριακό διαβατήριο», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας