Μόνικα Ι. Πολεμίτης: Περιορίστηκαν οι δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες

Ο κλάδος της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών έδειξε ευελιξία από τις πρώτες κιόλας μέρες της πανδημίας, καθώς αρκετές επιχειρήσεις, λόγω και της ψηφιακής ετοιμότητάς τους, μπόρεσαν να συνεχίσουν σχεδόν απρόσκοπτα τις εργασίες τους με τηλεργασία, αναφέρει σε συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύθηκε στο Newsletter της ΚΟΓΕΕ «Σ' επαφή» , η CEO της MAP Innovation, Μόνικα Ιωαννίδου Πολεμίτης.

Όσον αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Κύπρου, η ίδια τονίζει ότι για να έχουμε επιτυχίες ως χώρα, «θα πρέπει να δημιουργηθεί αυτό που ονομάζουμε οικοσύστημα».

Πώς μπορεί να βοηθήσει την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιων Επαγγελματιών(ΚΟΓΕΕ); 

Τα επαγγελματικά δίκτυα υπό τη μορφή οργανώσεων, ενθαρρύνουν την ανταλλαγή συμβουλών και βασικών πληροφοριών, τα οποία είναι απαραίτητα στοιχεία για την επαγγελματική ανέλιξη. Παρόλα αυτά, μελέτες δείχνουν ότι πολλές γυναίκες αδυνατούν ή είναι επιφυλακτικές στο να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις δικτύωσης που πραγματοποιούνται από (ανδροκρατούμενες κυρίως) επαγγελματικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στο επαγγελματικό τους περιβάλλον. Οπότε οργανώσεις όπως η ΚΟΓΕΕ, οι οποίες ενθαρρύνουν συγκεκριμένα τις γυναίκες να συμμετάσχουν και να δικτυωθούν και να συνεργαστούν επαγγελματικά, είναι εξαιρετικά σημαντικές. 

Διαβάστε ακόμα: 

Μ. Κασάπης: Ο τουρισμός κρίνει λουκέτα και απολύσεις στο HORECA

Χρίστης Λοϊζίδης: Είμαι πάντα έτοιμος για τα πάντα

 

Αυτή η δικτύωση λειτουργεί πολλές φορές και ως αφύπνιση. Σε πολλούς τομείς της οικονομίας, οι γυναίκες επαγγελματίες περιβάλλονται ως επί το πλείστον από άνδρες συναδέλφους και συνεργάτες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντιλήψεις όπως ότι οι γυναίκες δεν πετυχαίνουν σε συγκεκριμένους κλάδους, ότι δε μπορούν να ανελιχθούν κοκ. Φέρνοντας μαζί όλες τις επαγγελματίες στην Κύπρο, η ΚΟΓΕΕ μας υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι ηγέτιδες και πρωτοπόρες σε πολλούς τομείς. 

Πέραν από αυτά που ήδη ανάφερα όμως, η ΚΟΓΕΕ, όπως και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις γυναικών ανά το παγκόσμιο, φέρνουν μαζί πολλές γυναίκες επαγγελματίες, με αποτέλεσμα μαζί ενωμένες να μπορούν να σπρώξουν για καλύτερες πολιτικές σε επίπεδο κυβερνήσεων οι οποίες να οδηγούν στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας. 

Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να ανελιχθείτε επαγγελματικά και να φτάσετε στο σημερινό σημείο;

Αν ήθελα να απεικονίσω την επαγγελματική μου πορεία, σίγουρα θα ζωγράφιζα ένα δρόμο με σκαμπανεβάσματα και πολλές στροφές! Είμαι όμως τυχερή επειδή όλα αυτά τα χρόνια δούλεψα με χαρισματικούς ανθρώπους από τους οποίους κέρδισα πολλά και οι οποίοι πίστεψαν σε μένα από την αρχή της καριέρας μου. Λέω συχνά ότι νιώθω ότι δεν έχω δουλέψει ούτε μια μέρα στη ζωή μου, επειδή αυτό με το οποίο ασχολούμαι με ευχαριστεί ιδιαίτερα. Αυτό μάλλον βοήθησε και στην ανέλιξη μου αφού ήμουν πάντα πρόθυμη να μάθω και να αναλάβω περισσότερα απ’ όσα προνοούσε η εκάστοτε θέση μου. 

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα κατά καιρούς προκύπταν κυρίως από το γεγονός ότι δυστυχώς το γενικό επαγγελματικό περιβάλλον έχει δημιουργηθεί από άνδρες με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αλλά και τις αξίες πάνω στις οποίες είναι κτισμένο. Η ανέλιξη στις περισσότερες εταιρείες, ιδιαίτερα στα ψηλότερα δώματα της ιεραρχίας προϋποθέτει να συμμετέχεις σε δραστηριότητες εκτός των ωρών εργασίας, να είσαι διαθέσιμος οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και πολλά άλλα που για μια γυναίκα που είναι επιφορτισμένη και με τα οικογενειακά της «καθήκοντα» (τα οποία επιβάλλει η κοινωνία στις πλείστες περιπτώσεις) είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Η ανέλιξη λοιπόν θεωρώ ότι είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων (και κάποιες φορές ακόμα και συγκυριών). Είχα την τύχη να μεγαλώσω με γονείς που από μικρή με ενθάρρυναν να στοχεύω ψηλά και να μην συμβιβάζομαι ούτε με τους περιορισμούς που θέτει η κοινωνία, αλλά ούτε και με τη μετριότητα. 

Παράλληλα, συνειδητοποίησα νωρίς ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω το γεγονός ότι είμαι γυναίκα ως πλεονέκτημα αντί μειονέκτημα. Αυτό το τονίζω όταν καλούμαι να μιλήσω σε κορίτσια ή σε νεαρές γυναίκες στην αρχή της καριέρας τους: η διαφορετική άποψη και οπτική γωνία που μπορεί να προσφέρει μια γυναίκα, η ικανότητα να κάνει ταυτόχρονα πολλαπλές εργασίες, το multitasking δηλαδή, η ενσυναίσθηση και η διαίσθηση είναι σημαντικά εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιούνται από γυναίκες επαγγελματίες αντί να καταπιέζονται. 

Σημαντικός παράγοντας για τη δική μου πορεία ιδιαίτερα κατά την περίοδο που είχα μικρά παιδιά, ήταν και το γεγονός ότι με το σύζυγο μου έχουμε ίση κατανομή των οικογενειακών υποχρεώσεων μας. Συχνά λέγεται ότι η ισότητα αρχίζει από το σπίτι. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει για πολλές γυναίκες για πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων και οι προσδοκίες της κοινωνίας, της ευρύτερης οικογένειας αλλά και του ίδιου του συντρόφου. Είναι και για το λόγο αυτό που η πανδημία είχε και συνεχίζει να έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στην επαγγελματική ανέλιξη πολλών γυναικών τόσο στην Κύπρο όσο και ανά το παγκόσμιο. 

Πώς επηρέασε τον κλάδο σας η πανδημία; 

Ο κλάδος της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον οποίο δραστηριοποιούμαι πρέπει να πω ότι έδειξε ευελιξία από τις πρώτες κιόλας μέρες της πανδημίας. Αρκετές επιχειρήσεις λόγω και της ψηφιακής ετοιμότητας τους, μπόρεσαν να συνεχίσουν σχεδόν απρόσκοπτα τις εργασίες τους με τηλεργασία. Αυτό που άλλαξε άρδην ήταν οι προτεραιότητες των πελατών μας, που όπως ήταν αναμενόμενο, περιόρισαν τις δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες στα απολύτως απαραίτητα. Όσες εταιρείες μπόρεσαν να προσαρμόσουν τις προσφερόμενες τους υπηρεσίες για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, θεωρώ ότι θα βγουν νικήτριες από την κρίση που έχει δημιουργηθεί. 

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις της Κύπρου έχουν τα απαιτούμενα εφόδια για να ανελιχθούν και να συναγωνιστούν ξένες startups;

Στην Κύπρο είχαμε περιπτώσεις νεοφυών επιχειρήσεων που ήταν πετυχημένες. Όμως, η επιτυχία τους ήρθε παρ’ ότι ήταν στην Κύπρο και όχι επειδή ήταν στην Κύπρο. Για να μπορούμε να έχουμε επιτυχίες που να μπορούν να αποδίδονται στο περιβάλλον που επικρατεί στη χώρα μας, θα πρέπει να δημιουργηθεί αυτό που ονομάζουμε οικοσύστημα. Ένα περιβάλλον δηλαδή που είναι υποστηρικτικό και ενθαρρυντικό για νέους επίδοξους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν επιχειρήσεις τεχνολογιών αιχμής, ή και άλλων τύπων startups. Αυτό το οικοσύστημα πρέπει να περιλαμβάνει εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση διαφόρων τύπων (επενδυτικά ταμεία, δάνεια, χορηγίες), σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλών ικανοτήτων και τεχνική υποδομή (γρήγορο ίντερνετ για παράδειγμα), σε συμβουλευτικές υπηρεσίες με εξειδίκευση στις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και την καλλιέργεια του επιχειρείν και της επιχειρηματικής κουλτούρας από τα σχολικά χρόνια. Τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια παρατηρώ ότι έχουν υπάρξει αρκετές εξελίξεις και έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν για να μπορούμε να αποκαλούμε την Κύπρο ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον μέσα στο οποίο να δημιουργούνται startups που θα ανταγωνίζονται αντίστοιχες επιχειρήσεις από το εξωτερικό.

Δειτε Επισης

Η πρώτη δικαστική απόφαση στην Κύπρο που επέτρεψε τη λήψη μαρτυρίας μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης σε αστική υπόθεση
Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού