Μ. Σουρουλλά: Η πανδημία έγινε έναυσμα για αλλαγές στο δικηγορικό επάγγελμα

Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία πρέπει να αντιμετωπιστεί με δραστικά μέτρα ούτως ώστε η γυναίκα επαγγελματίας να μην επιστρέψει σε παλαιότερες εποχές αδράνειας και γενικής «απουσίας», τονίζει σε συνέντευξή της η Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος LL.B, LL.M στο «Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ματθαίου Σουρουλλά», Μαρίνα Σουρουλλά. 

Η ίδια εξηγεί ότι η κρίση που έχει προκληθεί στο δικηγορικό επάγγελμα, λόγω της πανδημίας, έγινε έναυσμα για αλλαγή και εκσυγχρονισμό του συστήματος με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταχώρησης δικογράφων.

 

Πώς σχολιάζετε τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σύμφωνα με τα οποία η κρίση του κορωνοϊού έπληξε σημαντικά την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών; Συγκεκριμένα, οι γυναίκες έχασαν τις δουλειές τους με μεγαλύτερη ταχύτητα από τους άνδρες.

Οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού, όπως και οι επιπτώσεις που είχε η παγκόσμια οικονομική κρίση προηγουμένως, οφείλονται ουσιαστικά στην κρίση των ανθρώπινων αξιών μας, όπως αυτές εσφαλμένα πιστεύαμε ότι είχαν θεμελιωθεί πολλά χρόνια προηγουμένως από τη θεμελίωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Φαίνεται δηλαδή ότι η ισότητα μεταξύ των φύλων δεν είχε θεμελιωθεί στην αντίληψη και την κουλτούρα μας, εφόσον αυτή κλονίζεται όποτε αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Τα ευρήματα αυτά πρέπει να θορυβήσουν τις Αρχές της εκάστοτε χώρας αλλά και τον καθένα μας ξεχωριστά. Η παγκόσμια κρίση που προκάλεσε η πανδημία τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδό πρέπει να αντιμετωπιστεί με δραστικά μέτρα ούτως ώστε η γυναίκα επαγγελματίας, μητέρα και σύζυγος να μην επιστρέψει σε παλαιότερες εποχές αδράνειας και γενικής «απουσίας». Η γυναίκα επαγγελματίας ως ενεργό μέλος της κοινωνίας πρέπει να αμυνθεί σθεναρά υπέρ των δικαιωμάτων της στον χώρο εργασίας της και να προστατευτεί. 

 

Ποιες οι επιπτώσεις της κρίσης στην κυπριακή οικονομία, γενικότερα, αλλά και στο δικηγορικό επάγγελμα;

Είναι εμφανές το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία έχει πληγεί τόσο που οι αρνητικές επιπτώσεις, όπως το κλείσιμο επιχειρήσεων, η μείωση εργασιών και μισθών κι άλλα θα μας ταλαιπωρούν για αρκετό διάστημα στην επαγγελματική και κατ’ επέκταση στην ιδιωτική ζωή μας ως σύνολο. Το δικηγορικό επάγγελμα έχει εξίσου επηρεαστεί από την κρίση της πανδημίας. Λόγω των αναγκαίων αναβολών εκδίκασης δικαστηριακών υποθέσεων η φυσική παρουσία των δικηγόρων στον χώρο εργασίας τους αλλά και στο Δικαστήριο περιορίστηκε σημαντικά κ.ο.κ. Τα προβλήματα του συστήματος λειτουργίας των Δικαστηρίων και η έλλειψη ηλεκτρονικού συστήματος μέχρι το 2020 προκάλεσαν περαιτέρω προβλήματα και καθυστερήσεις στην καταχώρηση των υποθέσεων. Όμως, «κάθε εμπόδιο είναι για καλό», όπως λένε, διότι η κρίση που έχει προκληθεί στο δικηγορικό επάγγελμα λόγω της πανδημίας έγινε έναυσμα για αλλαγή και εκσυγχρονισμό του συστήματος με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταχώρησης δικογράφων, που θα λειτουργήσει εντός των ερχόμενων ημερών. Το γεγονός αυτό που αποτελεί εκσυγχρονισμό του δικηγορικού επαγγέλματος και του συστήματος της κυπριακής δικαιοσύνης γενικότερα. 

Διαβάστε ακόμα:

Πανέτοιμοι για το νέο restart ξενοδοχεία και εστίαση

Πλήγμα δεκάδων εκατ. ευρώ στους τζίρους των ξενοδοχείων

Το δικηγορικό επάγγελμα προσφέρει πλεονεκτήματα σε μια γυναίκα σε σχέση με άλλα επαγγέλματα, στα οποία, ενδεχομένως, να υπάρχουν περισσότερες διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων;

Όχι, δεν θα έλεγα ότι προσφέρει πλεονεκτήματα σε μια γυναίκα, αλλά μπορώ να πω ότι η γυναίκα δικηγόρος, λόγω της επαγγελματικής της κατάρτισης, πιθανόν να ανέχεται λιγότερα. Οι διακρίσεις όμως υπάρχουν και στο δικηγορικό επάγγελμα, δυστυχώς. Ασχέτως επαγγελματικής κατάρτισης, οι διακρίσεις μεταξύ των φύλων είναι μία κοινωνική μάστιγα που πηγάζει από τις αντιλήψεις μας ως ατόμων, ανεξαρτήτως φύλου, που δημιουργήθηκαν από τα βιώματά μας και την παιδεία που λάβαμε ή δεν λάβαμε από πολύ μικρή ηλικία. Άρα οι διακρίσεις υπάρχουν και θα υπάρχουν σε διάφορους τομείς όσο ως άνθρωποι δεν μορφωνόμαστε ορθά και με την λέξη «μορφωνόμαστε» δεν εννοώ βέβαια την ακαδημαϊκή μόρφωση αλλά την παιδεία μας.

 

Πού πιστεύετε ότι πρέπει να εστιάσουμε ως κοινωνία, προκειμένου τα δύο φύλα να έχουν την ίδια αντιμετώπιση στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία;

Σε πρώτο επίπεδο, η παιδεία μας πρέπει να γαλουχήσει τους νέους με την αξία της ισότητας των δύο φύλων στην τάξη και στο σχολείο, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες και επιβραβεύοντας ισάξια όλους. Η Παιδεία οφείλει να προωθήσει καταξιωμένες γυναίκες – πρότυπα της Κύπρου και του εξωτερικού, για να ενθαρρύνει την αποδοχή της ισότητας.

Σε δεύτερο επίπεδο, η Νομοθεσία πρέπει να επιτρέψει στη γυναίκα επαγγελματία να είναι επαγγελματίας αλλά να είναι και μητέρα. Λέγοντας αυτό, εννοώ ότι η άδεια μητρότητας των 4 μηνών σε μεγάλη αντίθεση με την άδεια πατρότητας 2 εβδομάδων, είναι κατά την ταπεινή μου άποψη διάκριση μεταξύ των δύο φύλων και πρέπει να αλλάξει, καθότι προκαλεί διακρίσεις στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον των νέων γονέων. H Αμερικανίδα Ανώτατη Δικαστής, Ruth Bader Ginsburg, είπε κάποτε «Women will have achieved true equality when men share with them the responsibility of bringing up the next generation».                                                                      

Περαιτέρω, θεωρώ ότι το διάστημα των 4 μηνών είναι ελάχιστο αν κανείς αναλογιστεί ότι λίγοι βρεφοκομικοί σταθμοί λειτουργούν σε κάθε επαρχία, οδηγώντας έτσι τις νέες μητέρες (που δεν έχουν τη βοήθεια των παππούδων ή των γιαγιάδων) να περιοριστούν στο σπίτι άνευ απολαβών για τουλάχιστον ένα χρόνο και σε πολλές περιπτώσεις να απολυθούν από την εργασία τους, λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν εισαγωγή σε κάποιο βρεφοκομικό σταθμό λόγω πληρότητας. Το κράτος οφείλει να ενθαρρύνει τη δημιουργία και εξέλιξη των βρεφοκομικών σταθμών στην κάθε επαρχία, χορηγώντας τους αναλόγως για δημιουργία θέσεων εργασίας και για εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού. Περαιτέρω, το κράτος δύναται και πρέπει να δημιουργήσει προγράμματα για τη συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού και του εκσυγχρονισμό των βρεφοκομικών σταθμών, ούτως ώστε να προσφέρεται ικανοποιητική φροντίδα και προπαίδεια στα βρέφη και νήπια, που για μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας είναι μακριά από τους γονείς τους. Με τον τρόπο αυτό οι νέες μητέρες θα μπορούν να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές υποχρεώσεις και προκλήσεις ισάξια με τους άντρες, χωρίς να δημιουργούνται κενά στην επαγγελματική τους πορεία λόγω μητρότητας.

 

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Newsletter της ΚΟΓΕΕ «Σ' επαφή»

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»