Κομισιόν: Αναγκαίος ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής

InBusinessNews  30/03/2021 14:14
Κομισιόν: Αναγκαίος ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής

Κομισιόν: Αναγκαίος ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής

InBusinessNews  30/03/2021 14:14

Την ανάγκη για υιοθέτηση κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών στην ΕΕ επισήμανε ο Bert Zuijdendorp, επικεφαλής της Μονάδας Company Taxation Initiatives της Κομισιόν.

Μιλώντας ενώπιον του 4th Cyprus International Tax Conference ο κ. Zuijdendorp διευκρίνισε πως με την υιοθέτηση ενοποιημένης βάση φορολογίας εταιρειών θα πρέπει να επιτρέπει τον ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών – μελών σε αυτό το ζήτημα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συμβαδίζει με τις τάσεις που επικρατούν ανά το παγκόσμιο ώστε να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα και η αποτελεσματικότητα της Ενιαίας Αγοράς.

Ο κ. Zuijdendorp επισήμανε πως η ΕΕ επέδειξε αρκετή ευελιξία τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας ώστε να ξεπεραστούν με όσο το δυνατό ομαλό τρόπο τα οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Πρόσθεσε πως πέραν της πανδημίας, οι οικονομικές προκλήσεις για την Ένωση σχετίζονται με τις οικονομικές συμφωνίες λόγω brexit και με το μέχρι πρότινος ασταθές πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ.

Υπογράμμισε πως το δημόσιο χρέος των κρατών μελών αυξήθηκε και θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα δύο χρόνια λόγω των γενναιόδωρων πακέτων μέτρων στήριξης που υιοθετήθηκαν τόσο σε επίπεδο κρατών μελών όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Διευκρίνισε πως δρομολογούνται νέα φορολογικά πακέτα σε επίπεδο Κομισιόν που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Τόνισε πως η ΕΕ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με διεθνείς οργανισμούς σε θέματα φορολογίας που εδράζονται σε δύο πυλώνες – digital taxation και minimum effective taxation.

Σημείωσε πως στόχος είναι όπως οι ρύποι μειωθούν κατά 50% μέχρι το 2030 και προς το σκοπό αυτό η Κομισιόν σύντομα θα παρουσιάσει πακέτο μέτρων, θα αναθεωρηθεί η οδηγία για energy taxation.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας