BDO: Σύμμαχος σας ενάντια στις ψηφιακές απειλές

Η BDO αποτελεί έναν παγκόσμιο κολοσσό παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών που απασχολεί 90.000 επαγγελματίες και διαθέτει παρουσία σε 167 χώρες. Στην Κύπρο διαθέτει γραφεία στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, μέσω των οποίων εξυπηρετεί τις ανάγκες των πελατών της σε ολόκληρο το νησί. Συναντηθήκαμε με τον επικεφαλής των υπηρεσιών τεχνολογικού κινδύνου της BDO Κύπρου, δρα Αλέξη Μιχαήλ, για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.

Διαβάστε ακόμα:
Στα περίπτερα το ΙΝ Βusiness 1000+ Oι Μεγαλύτερες Εταιρείες της Κύπρου!
Νίκος Ιωάννου: Η πανδημία έδωσε ώθηση για πλήρη εφαρμογή της ψηφιακή εργασίας

Κύριε Μιχαήλ, πέστε μας καταρχάς, τι είδους υπηρεσίες προσφέρει το δικό σας τμήμα;
Το τμήμα μας παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, καλύπτοντας ένα ευρύ και πολυεπίπεδο φάσμα σύγχρονων τεχνολογικών αναγκών. Ουσιαστικά, προσφέρουμε στήριξη και εμπειρογνωμοσύνη σε όσους οργανισμούς συνειδητοποιούν την αδήριτη ανάγκη της ψηφιακής μεταμόρφωσης είτε με την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων η/και εφαρμογών είτε με την αναδιαμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μεθόδων.

Υπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους νιώθετε πως υπερτερείτε;
Αν και η ομάδα μας διαθέτει προσόντα και εμπειρία σε διάφορους τομείς, για μας ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι ο πυρήνας αυτής της ομάδας θα πρέπει να αποτελείται από επαγγελματίες που ειδικεύονται στους τομείς της ασφάλειας πληροφοριών και της ιδιωτικότητας. Με τις κυβερνοεπιθέσεις να μην αποτελούν πλέον είδηση, αλλά μέρος της καθημερινότητάς μας, θεωρούμε πως η ασφάλεια αποτελεί το Α και το Ω μιας επιτυχημένης επιχειρηματικής στρατηγικής.

Συνεπώς, προσφέρουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε «ομοϊδεάτες» οργανισμούς, που αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της ασφάλειας σε κάθε έκφανση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Ενδεικτικά, κάποιες από τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν ελέγχους πληροφοριακών συστημάτων και ασφάλειας πληροφοριών (IT/IS Audit), υπηρεσίες συμμόρφωσης με νομοθεσίες, κανονισμούς και διεθνή πρότυπα (π.χ. PSD2, GDPR, ISO 27001), υπηρεσίες ολικής διαχείρισης ασφάλειας πληροφοριών και ιδιωτικότητας (Information Security Officer as a Service & Data Protection Officer as a Service), υπηρεσίες σχεδιασμού πλάνων ανάκτησης από καταστροφή και επιχειρησιακής συνέχειας και πολλές άλλες που μπορείτε να βρείτε αναρτημένες στην ιστοσελίδα μας.

Πλάνο ανάκτησης από καταστροφή και επιχειρησιακής συνέχειας. Πρώτη φορά ακούω τον όρο. Τι ακριβώς σημαίνει;
Πρόκειται περί ενός ολοκληρωμένου, άρτια σχεδιασμένου πλάνου, που υπαγορεύει λεπτομερώς την κάθε ενέργεια που θα πρέπει μια επιχείρηση να ακολουθήσει σε περίπτωση ενός καταστροφικού συμβάντος, όπως μια πυρκαγιά, μια πλημμύρα, ένας σεισμός ή ακόμη και μια πανδημία.

Δυστυχώς, η εμπειρία μας δείχνει ότι οι πλείστες επιχειρήσεις στην Κύπρο θεωρούν τα αντίγραφα ασφαλείας (backup) των δεδομένων τους επαρκή για σκοπούς επιχειρησιακής συνέχειας. Αυτό, πόρρω απέχει, όμως, από την πραγματικότητα. Τι γίνεται σε περίπτωση απώλειας προσωπικού, εγκαταστάσεων, συστημάτων και δικτύων; Πώς θα μπορεί η επιχείρηση να δουλέψει από την επόμενη κιόλας μέρα; Με τον δικό μας αναλυτικό σχεδιασμό φροντίζουμε η επιχείρηση να είναι έτοιμη για επαναλειτουργία με τάχιστες και προδιαγεγραμμένες διαδικασίες, ενώ ως μέρος των συμβουλευτικών μας υπηρεσιών φροντίζουμε επίσης να λαμβάνουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, που εξ αρχής και στο μέγιστο δυνατό βαθμό θα περιορίσουν την πιθανότητα πρόκλησης μιας τέτοιας καταστροφής.

Πώς βλέπετε, γενικά, το μέλλον των κυπριακών επιχειρήσεων; Έχει επηρεάσει η πανδημία το επιχειρηματικό μοντέλο;
Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπως αυτό που ζούμε σήμερα, είμαι ένθερμος θιασώτης της προσέγγισης “adjust or perish”.

Βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται σιγά σιγά στη νέα πραγματικότητα που έφερε η πανδημία. Αναντίλεκτα, οι επιχειρήσεις που είχαν ενσωματωμένη την τεχνολογία στη φιλοσοφία και στην κουλτούρα τους τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα. Γενικά όμως θεωρώ πως επιτυχημένες επιχειρήσεις είναι αυτές που δύνανται να προβλέψουν τόσο τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς όσο και τις δυσκολίες. Σήμερα είναι ο κορωνοϊός, αύριο θα είναι κάτι άλλο. Εμείς στην BDO επενδύουμε συνεχώς στην έρευνα και την καινοτομία, προσπαθώντας τόσο να εντοπίσουμε τις μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων όσο και να θωρακιστούμε από τυχόν νέες «διακυμάνσεις» και «αναταράξεις». Εν κατακλείδι, θεωρώ πως επιχειρήσεις που συνειδητά ή ασυνείδητα επιλέγουν να συντηρούν ένα μονοδιάστατο επιχειρηματικό μοντέλο έχουν βραχεία ημερομηνία λήξης.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα, για να αντιληφθούμε πώς η BDO επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία;
Ασφαλώς. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, η BDO επενδύει εκατομμύρια κάθε χρόνο στην ανάπτυξη ελπιδοφόρων νέων τεχνολογιών. Στην Κύπρο, έχουμε αναπτύξει μια πρωτοποριακή πλατφόρμα καταχώρησης συμβάντων ασφάλειας πληροφοριών, βασισμένη στην τεχνολογία blockchain, την πρώτη του είδους της σε παγκόσμια κλίμακα. Η σχετική πλατφόρμα προσφέρει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στους χρήστες της, σε σχέση με τις υφιστάμενες, εμπορικά διαθέσιμες πλατφόρμες και δύναται να «λύσει τα χέρια» πολλών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις συμβατικές πλατφόρμες.

Καινοτομία επίσης θεωρώ τη δημιουργία της δικής μας εκπαιδευτικής πλατφόρμας “Cyber Academy”, μέσω της οποίας παρέχουμε εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο σε ανεξάρτητη βάση όσο και σε συνάρτηση με τις συμβουλευτικές μας υπηρεσίες. Δίνουμε, δηλαδή, στον πελάτη, την επιλογή να λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση για το προϊόν/υπηρεσία που προμηθεύεται, δημιουργώντας άρτιους επαναληπτικούς μηχανισμούς σχεδιασμού, διαχείρισης και παρακολούθησης, μειώνοντας συνεπώς, μεσοπρόθεσμα, το ύψος της συνολικής του επένδυσης.

Στα πλάνα μας περιλαμβάνεται, επίσης, η ενασχόληση με έργα τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence), μηχανικής μάθησης (Machine Learning), διαχείρισης μαζικών δεδομένων (Big Data) και διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things), τομείς/τεχνολογίες που θεωρούμε ότι θα μπουν για τα καλά στη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
 
Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα μας έχετε αναφέρει. Θα θέλατε να κάνετε κάποιο γενικό καταληκτικό σχόλιο;
Θα ήθελα να παροτρύνω τις επιχειρήσεις να μην φοβηθούν τις ψηφιακές προκλήσεις και την όποια αβεβαιότητα προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η εν εξελίξει πανδημία. Πολύ πρόσφατα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ επεσήμανε πως «μπορεί μεν η πανδημία να επιβράδυνε πολλές πλευρές της φυσιολογικής ζωής μας, όμως, δυστυχώς, επιτάχυνε την εγκληματική δραστηριότητα στο διαδίκτυο». Αν μη τι άλλο, οι τελευταίοι μήνες μας έδειξαν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων τόσο στην τεχνολογία όσο και στην ασφάλεια των δεδομένων μας. Στην BDO είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την κάθε σας ανάγκη.

Δειτε Επισης

Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης