Στο 20% οι ξένοι φοιτητές αποφάσισε το Δικαστήριο, πλήγμα στα κολλέγια

Να απορρίψει την προσφυγή των κυπριακών ιδιωτικών κολλεγίων, για έκδοση προσωρινού διατάγματος αναστολής εκτέλεσης των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με τους ξένους φοιτητές τρίτων χωρών, αποφάσισε το Διοικητικό Δικαστήριο, στις 9 Νοεμβρίου. 

Πρόκειται για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που, μεταξύ άλλων, έθεσαν στο 20% της χωρητικότητας κάθε Ιδιωτικής Σχολής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το όριο εισδοχής αλλοδαπών φοιτητών ανά έτος- το κύριο ζήτημα της πλευράς των κολλεγίων.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στο Διοικητικό Δικαστήριο, βάσει των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, οι αιτήσεις των υποψηφίων αλλοδαπών φοιτητών πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό επιτυχίας σε εξετάσεις για διαπίστωση γνώσης της αγγλικής γλώσσας ή σε περίπτωση που δεν είναι κάτοχοι τέτοιου πιστοποιητικού, να προηγηθεί προσωπική συνέντευξη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Διαβάστε ακόμα:
John Σεργίδης: Η Κύπρος προσφέρει ολοκληρωμένη λύση στον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων
GRECO: Καμπανάκι για κώδικα δεοντολογίας με φόντο την διαφθορά
 
Το Δικαστήριο δεν εντόπισε πρόδηλα αναγνωρίσιμη παρανομία
«Οι αιτητές προβάλλουν ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις, ήτοι οι δύο προαναφερθείσες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι έκδηλα παράνομες, καθότι περιορίζεται σημαντικά το δικαίωμα στην εργασία που κατοχυρώνεται εκ του Συντάγματος και εκ του ενωσιακού δικαίου, ενώ παραβιάζεται το δικαίωμα των αλλοδαπών φοιτητών στην εκπαίδευση. Για να ενασκήσει το Δικαστήριο την εξαιρετική του αυτή δικαιοδοσία, η παρανομία πρέπει να είναι πρόδηλα αναγνωρίσιμη, χωρίς να χρειάζεται να διερευνηθούν αμφισβητούμενα γεγονότα και χωρίς να χρειάζεται να εκφραστεί γνώμη επί των επίδικων θεμάτων εκκρεμούσης της διαδικασίας», αναφέρει το Δικαστήριο στην απόφαση του.

Το Δικαστήριο δεν πείστηκε ότι «υπάρχει τέτοια παρανομία η οποία να αναδύεται αυτόματα, από την πρώτη ματιά και να είναι πρόδηλα αναγνωρίσιμη ή έστω να προκύπτει στη βάση του τιθέντος υλικού, ως αντικειμενικά αναντίλεκτη και μη υποκείμενη σε στάθμιση αμφισβητούμενων γεγονότων για σκοπούς κρίσης», προστίθεται στην απόφαση. 

«Τα ζητήματα τα οποία εγείρονται από τους αιτητές, δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά χρήζουν προσεκτικής μελέτης, εμβάθυνσης και απόφασης. Δεν μπορούν να επιλυθούν στα στενά πλαίσια της διαδικασίας αυτής, αλλά οδηγούν σε αμφισβητούμενο υλικό, υποκείμενο σε στάθμιση για έκφραση γνώμης από το Δικαστήριο», αναφέρεται ακόμα στην απόφαση, με την οποία το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση της πλευράς των κολλεγίων, με έξοδα εναντίον τους.

Αιτητές της υπόθεσης ήταν οι 13 ακόλουθες Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: AMERICAN COLLEGE (AC) LIMITED, "ALEXANDER" COLLEGE EDUCATION LTD, ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΘΩΜΑΣ ΛΙΜΙΤΕΔ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΧΡ. Κ.ΣΑΒΕΡΙΑΔΗΣ ΛΙΜΙΤΕΔ, CHRYSAKO EDUCATIONAL CENTRE LIMITED, C.D.A. COACHING CENTRE LIMITED, MC MESOYIOS COLLEGE LTD, G. TAKKAS EDUCATIONAL COLLEGE LIMITED, LENIA EDUCATIONAL CENTRE LIMITED, C.N. Ε. EDUCATIONLINE LTD, GLOBAL COLLEGE LIMITED, LEDRA COLLEGE CYPRUS LTD και CITY UNITY COLLEGE (NICOSIA) LIMITED.

Οι αιτήτριες εταιρείες καταχώρησαν την προσφυγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας (μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου και του Υπουργείου Παιδείας).
 
Μίλησε για λουκέτα ο Μάριος Αμερικάνος
Σύμφωνα με ένορκη δήλωση του Μάριου Αμερικάνου, διευθυντή του American College και προέδρου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, «με τη θέσπιση του ορίου εισδοχής αλλοδαπών φοιτητών που ανέρχεται στο 20% της χωρητικότητας της κάθε σχολής, οι τελευταίες δε θα μπορέσουν να διαβιώσουν, αφού το κύριο εισόδημα για τη λειτουργία τους, προέρχεται από τους αλλοδαπούς φοιτητές».

Ο ίδιος σημείωσε ότι με τέτοιες συνθήκες τα ιδιωτικά κολλέγια «θα υποστούν τεράστιες και ανεπανόρθωτες ζημίες, αφού θα απωλέσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έως και εκατομμύριο» για το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021 ενώ «εάν συνεχίσει αυτή η απαγόρευση και/ή περιορισμός για την εγγραφή νέων αλλοδαπών φοιτητών, οι σχολές των αιτητών θα καταρρεύσουν οικονομικά και θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, ενώ μεγάλο μέρος ατόμων θα μείνει άνεργο».

Ο κ. Αμερικάνος αναφέρθηκε σε ζημιές των αιτητών ύψους €1.000.000 μέχρι σήμερα, που συνολικά ανέρχεται στα €13.000.000 και οι οποίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Διαβάστε ακόμα:
Penthouse διαμέρισμα πωλείται έναντι €7.65 εκατ. στη Λεμεσό
 
Κ. Χαραλάμπους: Για άδεια εισόδου φοιτητή στην Κύπρο τα δίδακτρα
Σε δική του ένορκη δήλωση ο Ανώτερος Λειτουργός Εκπαίδευσης Κ. Χαραλάμπους είπε ότι η πρόνοια του επιτρεπόμενου ποσοστού του 20% της εγκεκριμένης χωρητικότητας των σχολών προϋπήρχε σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Ιούλιο του 2015.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο αριθμός των φοιτητών από τρίτες χώρες, σε συγκεκριμένες σχολές των αιτητών, που εν τέλει αποφοιτούν, σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών που εγγράφονται, είναι πολύ λιγοστός.

«Τα δίδακτρα καταβάλλονταν από τους αλλοδαπούς φοιτητές μόνον για την εξασφάλιση της άδειας εισόδου ως φοιτητή στην Κυπριακή Δημοκρατία και όχι για τη συμπλήρωση της διάρκειας των σπουδών τους, αφού από το σύνολο των δεδομένων, προκύπτει ότι ένας μεγάλος αριθμός αλλοδαπών φοιτητών, δεν έχουν πρόθεση να λειτουργήσουν ως φοιτητές, ενώ στερούνται ακόμα και της δυνατότητας κάλυψης των βασικών τους αναγκών», ήταν η αναφορά που έκανε.
 

Δειτε Επισης

Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023
Πώς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο-Πρώτη ανοικτή συζήτηση από EIMF
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των Μ.Μ.Ε
Η Bioland Energy Group καθάρισε την παραλία Βορόκληνης
Consulco: Υψηλές αποδόσεις του London Credit Fund και το πρώτο τρίμηνο του 2024
Συζήτηση για ενιαία Εθνική Χρηματοπιστωτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα