John Σεργίδης: Η Κύπρος προσφέρει ολοκληρωμένη λύση στον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων

Με αφορμή τη διεξαγωγή του 6ου «International Funds Summit» ο John Σεργίδης CEO της MUFG Investor Services, μοιράζεται τις σκέψεις του με τον Ανδρέα Γιασεμίδη, Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) και Συνέταιρο, Υπεύθυνο του τμήματος Επενδυτικών Ταμείων στην PwC Κύπρου. Ο κ. Σεργίδης αποδέχτηκε την πρόσκληση της PwC να συμμετέχει στο συνέδριο και να μιλήσει για τις εμπειρίες του.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Σεργίδης μοιράζεται με τον κ. Γιασεμίδη τις απόψεις του για το μέλλον του κλάδου, για την Κύπρο ως βάση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επεξηγεί τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η χώρα μας να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το επιχειρηματικό της περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα:
Στο 20% οι ξένοι φοιτητές αποφάσισε το Δικαστήριο, πλήγμα στα κολλέγια
GRECO: Καμπανάκι για κώδικα δεοντολογίας με φόντο την διαφθορά
Penthouse διαμέρισμα πωλείται έναντι €7.65 εκατ. στη Λεμεσό
 
Α.Γ.: Πώς αξιολογείτε την Κύπρο ως βάση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων;
J.Σ: Η αύξηση της εξωτερικής ανάθεσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε “εξυπνότερα” ευρωπαϊκά κέντρα υπήρξε τεράστια, με την Ανατολική Ευρώπη να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή. Ωστόσο, σήμερα εισερχόμαστε σε μία νέα φάση της εξωτερικής ανάθεσης των επιχειρηματικών λειτουργιών (Business Process Outsourcing), η οποία εκτείνεται πέρα ​​από τη διαχείριση Επενδυτικών Ταμείων. Η Κύπρος προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση καθώς αντιπροσωπεύει τη χρυσή τομή μεταξύ κόστους, υποδομής, δεξαμενών ταλέντου, ρυθμιστικής σταθερότητας, επαγγελματισμού, πλεονεκτημάτων σε σχέση με τη ζώνη ώρας και ποσοστού παρακρατήσεων.
 
Οι δυνατότητες της χώρας επεκτείνονται πέρα ​​από την εξυπηρέτηση μόνο των Κυπριακών τοπικών Επενδυτικών Ταμείων. Ως εκ τούτου, δημιουργείται μία άμεση ευκαιρία αξιοποίησης την ζώνης ώρας της Ευρασίας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα επιχειρησιακό κέντρο και να ενισχύσουμε το παγκόσμιο αποτύπωμά μας εξυπηρετώντας μια παγκόσμια βάση πελατών.
 
Α.Γ.: Με ποιους τρόπους θα μπορούσε η χώρα να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το επιχειρηματικό της περιβάλλον;
J.Σ: Αν και η Κύπρος εξελίσσεται ως ένας εναλλακτικός προορισμός επενδυτικών ταμείων, κάποια στιγμή ο τομέας θα φτάσει στο απόγειο των δυνατοτήτων του, καθώς ορισμένοι φυσικοί παράγοντες περιορίζουν την ανάπτυξή του. Σε σύγκριση με το Δουβλίνο ή το Λουξεμβούργο στην Ευρώπη, ή τα νησιά Κέιμαν ως υπεράκτιοι προορισμοί, η έλλειψη δομών και η ταχύτητα διεκπεραίωσης θα περιορίσουν την ανάπτυξη.
 
Τα μεγαλύτερα ταμεία τείνουν να εστιάζουν στη συνεργασία λίγων παρόχων υπηρεσιών, για να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας και να μειώσουν τα γενικά έξοδα διαχείρισης των παρόχων. Επί του παρόντος υπάρχει έλλειψη παρόχων υπηρεσιών που μπορούν να ενοποιήσουν τις υπηρεσίες τους για την επίτευξη περαιτέρω βελτιώσεων στον τομέα.
 
Επιπλέον, απαιτείται συνεχής προώθηση και ενημέρωση όσον αφορά τα κυπριακά domicile και του οράματος της χώρας σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, με την κυβέρνηση να πρωτοστατεί σε αυτήν την προσπάθεια. Ο στόχος δεν είναι η προσέλκυση ενός μικρού αριθμού θέσεων εργασίας πολύ υψηλών αποδοχών, αλλά ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού βιώσιμων θέσεων εργασίας με καλές αμοιβές και αξιόπιστες προοπτικές σταδιοδρομίας καθώς και η δημιουργία οικοσυστημάτων που να συνδέονται με πανεπιστήμια, FinTechs και νεοσύστατες επιχειρήσεις για τη δημιουργία ενός προορισμού για προσωπικό εξωτερικής ανάθεσης.
 
Για να ενισχυθεί αυτή η πρωτοβουλία, η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει τη δέσμευσή της. Οι κρατικές οντότητες έχουν ενώσει συνταξιοδοτικά ταμεία δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι χωρίς μια συγκεκριμένη εναλλακτική πολιτική κατανομής των περιουσιακών στοιχείων, η αναντιστοιχία μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων θα αυξηθεί.
 
Ένας αυξανόμενος αριθμός Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο είναι ελκυστικός από πλευράς δομής, ιστορικού και απόδοσης. Εάν πρώτη η κυβέρνηση δεν τα στηρίξει με την κατανομή κεφαλαίων και επιμένει ότι υπάρχει πρόοδος τόσο για αυτά τα Επενδυτικά Ταμεία όσο και για άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο, θα είναι πιο δύσκολο να πείσει τον ιδιωτικό τομέα. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται τα χρήματα όλη η διαδικασία πρέπει να γίνει από την Κύπρο. Δεν υπάρχουν οποιαδήποτε εμπόδια για μια τέτοια διαδικασία και επιπρόσθετα όταν οι εργασίες διαδραματίζονται στην Κύπρο αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για τους παρόχους υπηρεσιών ώστε να αναπτυχθούν.
 
Α.Γ.: Πώς βλέπετε τον τομέα επενδυτικών ταμείων να εξελίσσεται στο μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο;
J.Σ: Μετά την άνοδο του τομέα, κατά την περίοδο των τελευταίων δέκα με είκοσι ετών, παρατηρήθηκε μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των περιουσιακών κεφαλαίων και του πληθωρισμού.
 
Πολλά περιουσιακά κεφάλαια έχουν μεταφερθεί από τον τομέα των εναλλακτικών επενδύσεων σε αμοιβαία κεφάλαια ή σε κεφάλαια μακροπρόθεσμης επένδυσης. Δεν έχει νόημα να πληρώνουμε για ένα μοντέλο 2/20 όταν μπορούμε να έχουμε καλύτερες αποδόσεις στο πεδίο των “αμοιβαίων κεφαλαίων εισηγμένων στο χρηματιστήριο” (ETF). Καθώς υπήρξε εξαργύρωση και ανακατανομή κεφαλαίων, ο κλάδος προσαρμόστηκε, και υλοποιήθηκαν η αύξηση των ιδιωτικών κεφαλαίων, των ακινήτων, του ιδιωτικού χρέους και των υποδομών. Οι μακροπρόθεσμες, “κολλώδεις”(“sticky”), καλής απόδοσης κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων έχουν αυξηθεί απίστευτα γρήγορα και τώρα εκτιμάται ότι περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ βρίσκονται υπό διαχείριση.
 
Καθώς οι αγορές των μετοχών γίνονται πιο ασταθείς και η απόδοση μειώνεται, τα κεφάλαια θα μεταφέρονται για άλλη μια φορά σε πιο ρευστές στρατηγικές. Την ίδια στιγμή ωστόσο, δημιουργείται μια τεράστια ευκαιρία. Η άνοδος των μη ρευστών στρατηγικών απαιτεί νέες τεχνολογίες, μεθόδους, διαδικασίες και επενδύσεις. Η εξωτερική ανάθεση αυτού του τομέα, ο οποίος είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τον παραδοσιακό χώρο των αντισταθμιστικών κεφαλαίων (hedge funds) , μόλις έχει ξεκινήσει. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο τομέας των εναλλακτικών επενδύσεων απασχολεί συνολικά πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα παγκοσμίως και ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, το μέγεθος της ευκαιρίας για τους παρόχους υπηρεσιών εδώ είναι απτό. Αυτοί, οφείλουν να εντάξουν στο δυναμικό τους ταλαντούχους ανθρώπους, να τους παρέχουν εκπαίδευση και να επενδύσουν δημιουργώντας λύσεις για τα επόμενα 20 χρόνια και μετά.

Δειτε Επισης

Η επένδυση 1,2 δις της Eurobank στην Ελληνική και τρία deals που βάζουν πέραν των 750 εκατ. σε κυπριακές τσέπες
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες