Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Coffee with HR: Γεωργία Κυριάκου

O ευτυχισμένος και ικανοποιημένος υπάλληλος είναι η δύναμη κάθε οργανισμού, σύμφωνα με τη διευθύντρια ΗR του Πανεπιστημίου UcLan Cyprus, Γεωργία Κυριάκου. Ανάμεσα σε άλλα, μάλιστα, υπογραμμίζει πως ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον είναι πολύ πιο σημαντικό απ’ ό,τι οι απολαβές.

Διαβάστε ακόμα: Ακίνητα προς επένδυση στο χαρτοφυλάκιο της Altamira

Ποια είναι η φιλοσοφία που ακολουθείτε ως επικεφαλής του ΗR στον οργανισμό σας;
Το πανεπιστήμιό μας έχει καθαρά ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, αναγνωρίζει ότι το προσωπικό του είναι το σημαντικότερο περιουσιακό του στοιχείο και επενδύει συνέχεια σ’ αυτό. Κατ’ επέκταση και προσωπικά, ως επικεφαλής του τμήματος HR, φροντίζω να επιλέγονται τα κατάλληλα άτομα στις σωστές θέσεις και εστιάζουμε με αυτό τον τρόπο στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του κάθε ενός ξεχωριστά. Είμαστε δίπλα σε κάθε υπάλληλο για οτιδήποτε χρειαστεί και αυτή θεωρώ ότι είναι η πεμπτουσία των καθηκόντων μου.

Διαβάστε ακόμα: Θάνος Μιχαηλίδης: Ουδείς μπορεί να προβλέψει με υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης
 
Τι αποτελεί για σας ταλέντο;
Προσωπικά θεωρώ ότι το ταλέντο δεν γεννιέται, δημιουργείται. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεξιότητες, που εάν αναγνωριστούν και αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να ξεδιπλώσουν και να αναδείξουν ικανότητες που σε άλλη περίπτωση θα παρέμεναν κρυμμένες και αναξιοποίητες. Αυτός είναι και ο δικός μας ρόλος. Να αναγνωρίζουμε τα ταλέντα, να τα τοποθετούμε στις κατάλληλες θέσεις και να τα επιβραβεύουμε.
 
Πόσο εύκολα προσλαμβάνετε;
Ως νεοσύστατο πανεπιστήμιο, αλλά και ως το μοναδικό βρετανικό πανεπιστήμιο της Κύπρου, έχουμε συχνά κενές θέσεις εργασίας, γιατί προσθέτουμε καινούργια προγράμματα κι έτσι όλα τα τμήματα ολοένα διευρύνονται και μεγαλώνουν. Μέλημα μας, όμως, είναι να γίνεται πολύ προσεκτική επιλογή προσωπικού, τόσο ακαδημαϊκού όσο και διοικητικού, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια που σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο δεν παρακάμπτονται.
 
Πώς χειρίζεστε ένα δύσκολο τύπο εργαζόμενου;
Για εμάς δεν υπάρχει δύσκολος τύπος εργαζόμενου. Θα μου επιτρέψετε να δηλώσω ότι η επιτυχία μας έγκειται στο γεγονός ότι μπορούμε να εντοπίσουμε τις ιδιαιτερότητες του καθενός και να χειριστούμε σωστά όλο το προσωπικό μας. Δεδομένο είναι ότι με τον διάλογο επιλύονται πολλά ζητήματα, αλλά και μέσα από μια αμφίδρομη σχέση αλληλοτροφοδότισης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το προσωπικό πρέπει και να ακούγεται και να λαμβάνεται υπόψη.
 
Εργασιακό περιβάλλον ή απολαβές: Ποιο είναι πιο σημαντικό;
Ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον είναι πολύ πιο σημαντικό απ’ ό,τι οι απολαβές. Όσα χρήματα και αν παίρνει κάποιος, εάν το περιβάλλον δεν είναι γόνιμο είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει. Και αυτό είναι κάτι που μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να το κρίνουν. Συνεπώς, είναι ταυτόχρονα πολύ σημαντική η παράμετρος του τρόπου αντιμετώπισης από τους διευθυντές και τη διοίκηση και κατά πόσο ισχύουν ή τηρούνται σε κάθε οργανισμό απαραίτητες έννοιες, όπως ο σεβασμός, η δικαιοσύνη και η συναδελφικότητα. Τέτοιες βασικές αρχές και έννοιες δεν μπορούν απλώς να αποτελούν ευχολόγιο.
 
Ποια είναι η χειρότερη ατάκα που έχετε ακούσει σε συνέντευξη;
Μετά από 18 χρόνια εμπειρίας, σίγουρα έχω να θυμάμαι πολλά. Αυτό, όμως, που με ενοχλεί ιδιαίτερα είναι όταν οι υποψήφιοι δεν έρχονται προετοιμασμένοι και δεν μελετούν επαρκώς τον οργανισμό που απευθύνονται.
 
Πώς διατηρείτε έναν εργαζόμενο ικανοποιημένο;
Αυτός είναι και ο σημαντικότερος μας στόχος. Ικανοποιημένος εργαζόμενος σημαίνει καλύτερη διαφήμιση του οργανισμού και υψηλότερη απόδοση, αφού αυξάνεται η παραγωγικότητα. Είναι απαραίτητο το εργασιακό περιβάλλον να εμπνέει τους υπαλλήλους και να λειτουργεί σαν κίνητρο με ό,τι συμπεριλαμβάνεται σε αυτό, όπως, ευελιξία, εμπιστοσύνη και σεβασμός. Θέλουμε και επιδιώκουμε να έχουμε ευτυχισμένους και ικανοποιημένους υπαλλήλους.
 
Πώς χαρακτηρίζετε τη νέα τάση που θέλει το HR να είναι πιο ευέλικτο και αποδοτικό βάσει του agile HR;
Οι δύσκολες συνθήκες που ζήσαμε, με τις γρήγορες και αναπάντεχες αλλαγές, μας ανάγκασαν να κινηθούμε με ευελιξία και ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε επερχόμενη κατάσταση και να εγκαινιάσουμε τη νέα νοοτροπία agile. Η αναδυόμενη έννοια του agile HR έχει αρχίσει να μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι των σύγχρονων επιχειρήσεων που θέλουν να ενισχύσουν την αφοσίωση των εργαζομένων τους, να τους παρέχουν κίνητρα για να εργάζονται αποδοτικά και αποτελεσματικά και να ενισχύουν τη μάθηση και την ανάπτυξή τους. 

Δειτε Επισης

Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Freedom24 Super Grand Χορηγός για τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου Παύλο Κοντίδη