ΚΕΒΕ και Ευρωεπιμελητήρια: Νέος γύρος συνομιλιών για το Brexit

Δελτίο τύπου  14/08/2020 08:30
ΚΕΒΕ και Ευρωεπιμελητήρια: Νέος γύρος συνομιλιών για το Brexit

ΚΕΒΕ και Ευρωεπιμελητήρια: Νέος γύρος συνομιλιών για το Brexit

Δελτίο τύπου  14/08/2020 08:30
Το ΚΕΒΕ και τα  Ευρωεπιμελητήρια παροτρύνουν τους διαπραγματευτές να αναζητήσουν λύσεις για τον μετριασμό του αντίκτυπου του Brexit όταν θα ξανασυναντηθούν για τον επόμενο γύρο των επίσημων συνομιλιών τη Δευτέρα. Αναγνωρίζουν ότι τα νέα εμπόδια στο εμπόριο είναι αναπόφευκτα, αλλά υπογραμμίζουν ότι αυτά πρέπει να διατηρηθούν στο ελάχιστο ρεαλιστικό επίπεδο και ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν επαρκή ευκαιρία να προετοιμαστούν.

RELATED ARTICLES


 
Με την πρόβλεψη πως η οικονομία της ΕΕ θα συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 8% το 2020 ενώ αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 20% το προηγούμενο τρίμηνο, η πανδημία έχει δημιουργήσει μια νέα προοπτική για τη διαδικασία του Brexit. Ο Πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων τόνισε ότι αυτό δεν μειώνει την ανάγκη επιδίωξης μιας ομαλής έκβασης στο τέλος της μεταβατικής περιόδου: «Το Brexit δεν βρίσκεται επί του παρόντος στην πρώτη γραμμή για τις περισσότερες εταιρείες που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον εξαιρετικά επιβλαβή αντίκτυπο της κρίσης. Αλλά η πανδημία σίγουρα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πολιτική κάλυψη για τον οικονομικό αντίκτυπο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Πρέπει να ωθήσει τους διαπραγματευτές να αναζητήσουν μια συμφωνία που θα μετριάσει την αναστάτωση για τις επιχειρήσεις και θα παρέχει τη βάση για εποικοδομητικές μελλοντικές σχέσεις».
 
Τα Επιμελητήρια υπογραμμίζουν το βάθος των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-ΗΒ και, συνεπώς, την ανάγκη ελαχιστοποίησης νέων δασμολογικών και μη δασμολογικών φραγμών. Επαναλαμβάνουν όμως ότι αυτό δεν μπορεί να είναι εις βάρος μιας εύρυθμης ενιαίας αγοράς, η οποία δέχτηκε και εξακολουθεί να δέχεται σημαντική πίεση εξαιτίας της πανδημίας.
 
Τα Επιμελητήρια θα συνεχίσουν την προσπάθεια προετοιμασίας των επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν τις πρόσθετες απαιτήσεις που αναπόφευκτα θα προκύψουν συνεπεία της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ. Οι νέες διαδικασίες θα δημιουργήσουν προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, αλλά αυτό είναι ένα τίμημα που αξίζει να καταβληθεί για να προστατευθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Δεν περιμένουμε θαύματα, αλλά οι επιχειρήσεις μας πρέπει να γνωρίζουν πού βρίσκονται και να είναι σε θέση να προετοιμαστούν. Ένα οικονομικά άτακτο Brexit θα ήταν αμοιβαία επιβλαβές.
 
Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης τόνισε πως η επίτευξη συμφωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο λόγω των στενών οικονομικών (αλλά και άλλων) σχέσεων που διατηρεί η χώρα μας με το ΗΒ. Το ΚΕΒΕ θα συνεχίσει να πληροφορεί τις επιχειρήσεις για τις εξελίξεις, πράγμα που έπραξε από την πρώτη στιγμή) και να υποβοηθά έμπρακτα την προσπάθεια προετοιμασίας τους για να αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση που θα προκύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας