Invest Cyprus: Αξιοποιώντας το ΥΠΕΞ στη προσέλκυση επενδυτών

Ένα καθοριστικό βήμα για την περαιτέρω προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο θεωρείται η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ορίσει τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ως το μέλος του Invest Cyprus που θα ενεργεί εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Επί της ουσίας, με την εν λόγω απόφαση, από την 1η Ιανουαρίου 2021 ο υπουργός Εξωτερικών θα αντικαταστήσει τον υπουργό Εμπορίου, ο οποίος διατηρούσε μέχρι σήμερα το ρόλο αυτό. Μια κίνηση, η οποία κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος της Οικονομικής Διπλωματίας, μέσα και από την αξιοποίηση των Πρεσβειών που διατηρεί η Κύπρος στο εξωτερικό, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο ευρύτερος στόχος για περαιτέρω προβολή της χώρας μας και προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
 
 
«Η απόφαση αναμένεται να επιφέρει θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών για αναβάθμιση και ενίσχυση της Οικονομικής Διπλωματίας, μέσω του συντονισμού των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό με τον Invest Cyprus, αλλά και μέσω της αξιοποίησης των Διπλωματικών Αποστολών, για διευκόλυνση της πρόσβασης σε στρατηγικά σημαντικές αγορές», ανέφερε μιλώντας στο InBusinessNews ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Οι διεργασίες του Υπουργείου Εξωτερικών για καθορισμό Στρατηγικής Οικονομικής Διπλωματίας, σε συνεργασία με σύμβουλους από το εξωτερικό, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, βρίσκονται στα τελικά στάδια και αναμένεται πολύ σύντομα να ξεκινήσει η υλοποίηση της. Παράλληλα, συμπλήρωσε, έχει ήδη αρχίσει η εκπαίδευση του συνόλου του διπλωματικού προσωπικού για τα θέματα αυτά. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση ενισχύει την προσπάθεια της Κυπριακής Κυβέρνησης για συντονισμό των προσπαθειών μας στο εξωτερικό», κατέληξε ο ΥΠΕΞ.
 
Διαβάστε ακόμα: Αυτό είναι το μεγαλύτερο κατάστημα Lidl της Κύπρου (Video)

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του o Invest Cyprus, Μιχάλης Μιχαήλ, τόνισε ότι η εν λόγω απόφαση πάρθηκε, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι με το Υπουργείο Εμπορίου δεν υπήρχαν συνέργειες ώστε να βοηθηθεί ο Οργανισμός. «Θεωρήσαμε ότι είχαμε πολύ περισσότερες συνέργειες με το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω των διπλωματικών αποστολών των πρεσβειών, διότι οι εμπορικοί ακόλουθοι διοικητικά υπάγονται στο Υπουργείο Εξωτερικών», υπογράμμισε.
 
Εξάλλου, συμπλήρωσε ο κ. Μιχαήλ, οι συνέργειες με το ΥΠΕΞ συνάδουν  και με τη νέα οικονομική διπλωματία, την οποία και θέλουμε να εξελίξουμε.
 
Παράλληλα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, με αυτό τον τρόπο, καθίσταται ευκολότερη η πρόσβαση του Invest Cyprus σε κάποιες χώρες μέσω των εκεί πρεσβειών. «θέλουμε να ενισχύσουμε τις πρεσβείες μας εκεί που χρειάζεται, όπως πχ στην Ινδία. Η συγκεκριμένη πρεσβεία καλύπτει όλη τη νοτιοανατολική Ασία, δηλαδή Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Ταϊλάνδη. Ενισχύοντας τον πρέσβη μας στην Ινδία, θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαήλ.
 
Μετάφερε εξάλλου την εκτίμηση του ότι ειδικά οι εμπορικοί ακόλουθοι έχουν πολλά να προσφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί για το θέμα μια μακρά συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο της οποίας τέθηκαν στόχοι και τρόποι δράσεις. «Αμέσως μετά τις διακοπές θα δούμε πως χειριζόμαστε τις υποδομές που έχει το ΥΠΕΞ μέσω και της οικονομικής διπλωματίας για να βοηθηθεί η χώρα μας στην προσπάθεια για προώθηση και προσέλκυση νέων επενδύσεων», υπογράμμισε ο κ. Μιχαήλ.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Invest Cyprus δίδει ιδιαίτερη έμφαση αυτή την περίοδο σε νέες αγορές, όπως αυτές της Ινδίας, του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης, του Βιετνάμ, των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και του Καζακστάν, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν και οι παραδοσιακές  αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας και του Ισραήλ.
 

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά