Κυριάκος Κόκκινος: Μονόδρομος για το μέλλον καινοτομία και ψηφιοποίηση

Το όραμα του Υφυπουργείου είναι μέσα από τα εργαλεία της έρευνας και της καινοτομίας να είναι ο καταλύτης για ένα φιλικού για τον πολίτη κράτους, ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος, μιλώντας στο Youth Empowered Program Digital Edition της Coca-Cola Cyprus.

Ο κ. Κόκκινος ανέφερε πως αποστολή του Υφυπουργείου δεν είναι η τεχνολογία την οποίαν χαρακτήρισε ως μοχλό επίλυσης προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Κύπρος, είπε, βρίσκεται στην 24η θέση στην ΕΕ σε θέματα τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος αντιμετωπίζει θέματα συνδεσιμότητας και ανθρώπινου κεφαλαίου. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η Κύπρος υστερεί σε θέματα ταχυτήτων, ακριβού ίντερνετ, ενώ δεν έχει κάνει τίποτα σε ό,τι αφορά το 5G. Aπό πλευράς ανθρώπινου κεφαλαίου, στην Κύπρο μόνο το 2,7% του πληθυσμού απασχολείται στην τεχνολογία.

Αποστολή του Υφυπουργείου, τόνισε ο κ. Κόκκινος, είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και των παρεχόμενων υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Η πανδημία, είπε, κατέδειξε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός ότι θα πρέπει γίνει με ένα διαφορετικό μοντέλο ψηφιοποίηση του κράτους. Μέσα σε 18 μήνες, εκεί όπου υπάρχει δυνατότητα, θα προσφερθούν ψηφιακά υπηρεσίες, ενώ στο πενταετές πλάνο με κονδύλι €250 εκατ. περιλαβάνεται η ψηφιοποίηση 160 κρατικών υπηρεσιών όπως εγγραφή παιδιών στο σχολείο, εγγραφή στον Έφορο Εταιρειών, κατάθεση αγωγής στο Δικαστήριο.

Αναφέρθηκε στην σημαντικότητα ψηφιοποίησης των υπηρεσιών ώστε το κράτος να καταστεί ανταγωνιστικό και ανθεκτικό, υπογραμμίζοντας πως εν καιρώ πανδημίας, μέσα σε δύο εβδομάδες ετοιμάστηκε πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολής αίτησης για την καταβολή επιδομάτων σε 220 χιλιάδες που ήταν οι δικαιούχοι από την μερική ή πλήρη αναστολή εργασιών των επιχειρήσεων. Αν δεν γινόταν ψηφιακά τότε δεν ήταν κατορθωτή η καταβολή των επιδομάτων.

Ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη για καλής ποιότητας επιστημονικού δυναμικού, να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους να εργαστούν στον τόπο τους, να γεφυρώσουμε το χάσμα των δεξιοτήτων. Στη μάχη των δεξιοτήτων, είπε, δεν είναι ανάγκη να έχεις ένα πανεπιστημιακό δίπλωμα αλλά να διαθέτεις soft skills που είναι η δημιουργική σκέψη και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Δειτε Επισης

Τερματίστηκε η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Πάνε σε συνάντηση Kition, συντεχνίες και Γ. Παναγιώτου
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, έτοιμος να συνδράμει στην επίλυση της διαφοράς ο Βαφεάδης
Συνέδριο της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ σε συνεργασία με την PWC Κύπρου
Για 8η χρονιά ΟΠΑΠ Κύπρου και Ερυθρός Σταυρός πορεύονται μαζί
Απεργίες κατά παράβαση των εργασιακών θεσμίων-Νομοθετική ρύθμιση στις ουσιώδεις υπηρεσίες
Έντονη αντίδραση ΚΕΒΕ για την απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Ρύθμιση απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες
ΟΕΒ: Απαράδεκτη η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-«Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο»
Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ: «Καθαρά με αγάπη, για τον Ερυθρό Σταυρό»
Γίνε επιστήμονας για μια μέρα στο Φεστιβάλ Επιστήμης που διοργανώνει το Paradox Museum Limassol & CP Foodlab
O Joseph Borghese ειδικός απεσταλμένος για άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI)