Ιδανικός προορισμός για επενδυτικά ταμεία η Κύπρος

Success story για την Κύπρο αποτελεί ο τομέας των επενδυτικών ταμείων ο οποίος καταγράφει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ενώ στο πλαίσιο του 5ου International Funds Summit, που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στη Λευκωσία στις 10-12 Νοεμβρίου και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια του τομέα που πραγματοποιείται στην Ευρώπη, επισημάνθηκαν από τους ίδιους τους σύνεδρους τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Κύπρος για επενδυτικά ταμεία και διαχειριστές επενδυτικών ταμείων έναντι άλλων ανταγωνιστικών δικαιοδοσιών.

Διαβάστε ακόμα:
M. Περδίος: Νέα συνεργασία στα σκαριά που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον

Altamira: Πουλά φιλέτο €5 εκατ. στον Στρόβολο (photos)

Τεράστιο ήταν πάντως το ενδιαφέρον από πλευράς συμμετοχών αφού το συνέδριο προσέλκυσε γύρω στους 580 συνέδρους, εκ των οποίων οι 200 από το εξωτερικό, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του CIFA, Άγγελου Γρηγοριάδη στο InBusinessNews.


Ιδιαίτερη σημασία για τον κ. Γρηγοριάδη αποτελεί η συμμετοχή περίπου 20 Ινδών στο συνέδριο, καθώς, όπως είπε, η Κύπρος, ως μία πύλη προς την Ευρώπη, δίνει έμφαση στην αγορά της Ινδίας, θέλοντας να προσελκύσει τις δραστηριότητες επενδυτικών ταμείων της χώρας.

Εξάλλου, οι ομιλητές και το περιεχόμενο των παρουσιάσεων τους απέσπασαν πολύ θετικά σχόλια από τους σύνεδρους, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, υπογραμμίζοντας ότι θετικά σχόλια έγιναν για τις παρουσιάσεις που αφορούσαν την Κύπρο και τα πλεονεκτήματα της.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη στις 25 Νοεμβρίου ο CIFA θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση και ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για νέες εγγραφές μελών όσο και για συμμετοχή στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που θα διαμορφωθεί την ίδια ημέρα.

Πλέον, συζητούνται και ζητήματα παγκόσμιας εμβέλειας
Από πλευράς του, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Μάριος Τανούσης, χαρακτήρισε το συνέδριο ως πολύ πετυχημένο και στοχευμένο, εστιάζοντας στις συμμετοχές ηχηρών ονομάτων, από οργανισμούς όπως η UBS, ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (EFAMA) και το Investment Company Institute (ICI) Global, δηλαδή τον μεγαλύτερο σύνδεσμο επενδυτικών ταμείων στις ΗΠΑ, ο οποίος δραστηριοποιείται και διεθνώς.
 
Μάλιστα, όπως είπε στο InBusinessNews o κ. Τανούσης, ο Γενικός Διευθυντής του EFAMA, Tanguy van de Werve, όπως και η αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος του ICI Global, Eva Mykolenko, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι με την πρόοδο που έκανε η Κύπρος στον τομέα των επενδυτικών ταμείων και την συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους ενώ από μέρους του ICI δόθηκαν και δημόσια συγχαρητήρια στον CIFA για την ένταξη του, τον περασμένο Απρίλιο, στο International Investment Funds Association (IIFA) και εκφράστηκε η πρόθεση για στενότερη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ.
 
Πλέον, στο συνέδριο συζητούνται και ζητήματα που αφορούν τα επενδυτικά ταμεία παγκοσμίως, με τους συμμετέχοντες να το κατατάσουν ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης.
 
Στα κρατούμενα του συνεδρίου είναι και το ότι διαμέσου αυτού δόθηκε το μήνυμα ότι ως χώρα προχωρούμε σωστά, μεθοδευμένα, με στρατηγική και οδικό χάρτη για την ανάπτυξη του τομέα και ότι οι αδυναμίες εντοπίζονται για να αντιμετωπιστούν και να υπάρχει εναρμόνιση με τις βέλτιστες πρακτικές.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Τανούσης, σήμερα το 60% των επενδύσεων παγκοσμίως γίνονται από επενδυτικά ταμεία, στοιχείο το οποίο είναι ενδεικτικό της σημασίας του να καταφέρει μία χώρα να μπει στο διεθνή χάρτη του τομέα των επενδυτικών ταμείων.
 
Αναγνωρίζονται οι προοπτικές ανάπτυξης στην Κύπρο
Μέσα από το International Funds Summit, που διοργανώνουν οι CIFA και Invest Cyprus, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για τα πλεονεκτήματα της Κύπρου, όπως είναι το κόστος, το ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο και η ευελιξία που προσφέρει, τα οποία της δίνουν τη δυνατότητα να καταστεί ένας εναλλακτικός προορισμός για επενδυτές που θέλουν να εγκατασταθούν σε προορισμούς με προοπτική συναλλαγών με την ευρωπαϊκή αγορά.

Τονίστηκε επίσης πως η Κύπρος διαθέτει νομοθετικό καθεστώς βασισμένο στο αγγλικό δίκαιο και ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο- ενόψει Brexit- καθώς και ότι ο τομέας των funds λειτουργεί σε ένα σωστά ρυθμισμένο και ελεγχόμενο πλαίσιο.

Το σαφέστατο μήνυμα που στάλθηκε μέσω του συνεδρίου είναι ότι μερίδα επενδυτών αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης στην Κύπρο, με τομέα των funds να καταγράφει μεγάλη ανάκαμψη και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα τελευταία χρόνια.

Διπλάσια τα υπό διαχείριση funds σε μία τετραετία
Αξίζει να σημειωθεί πως σε παρέμβαση της η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου υπογράμμισε ότι ο εν λόγω τομέας ανέκαμψε τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια, περίοδο κατά την οποία διπλασιάστηκαν τα υπό διαχείριση funds, με αξία αρκετών δισ. Τόνισε ότι υπάρχει η προοπτική δημιουργία μίας ισχυρής βιομηχανίας για τα επενδυτικά κεφάλαια, με εγχώρια αλλά και ευρωπαϊκά επενδυτικά ταμεία να βρίσκονται κάτω από μία ομπρέλα. Όσον αφορά τις εξελίξεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κ. Καλογήρου σημείωσε ότι όλες οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές είναι σε κατάσταση ετοιμότητας για αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Peter Moll: Οι υπηρεσίες cloud αλλάζουν τον τομέα της υγείας
Ξεκινά ο κύκλος δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων του #YouthEmpowered της Coca-Cola HBC Κύπρου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής μέλος της επιτροπής οικονομικών θεμάτων του CCBE
Εννέα καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Το Hope For Children τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοηθείας για Παιδιά