Invest Cyprus: Σε ποιους τομείς επικεντρώνεται για επενδύσεις το 2020-21

Σε στοχευμένες κινήσεις σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές με τη βοήθεια επαγγελματιών του χώρου προχωρεί ο Invest Cyprus την επόμενη διετία για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, ενώ πρόσφατα προέβη και στην δημιουργία προσεγμένων εξειδικευμένων εκδόσεων για κάθε τομέα προτεραιότητας του για καλύτερη ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Διαβάστε ακόμα: 10+2 επιχειρηματίες με καταγωγή από τον Πολύστυπο

Ανάμεσα στου τομείς προτεραιότητας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Invest Cyprus στο InBusinessNews, συγκαταλέγονται το Headquartering, το ICT, ο τομέας της εκπαίδευσης, της Υγείας και φυσικά, τόνισε ο Μιχάλης Μιχαήλ, οι τρεις κύριοι πυλώνες που είναι η κύρια κινητήρια δύναμη της οικονομίας μας που είναι ο τουρισμός, ο τομέας των ακινήτων-κατασκευών και η ναυτιλία. «Γι’ αυτό το σκοπό έχουμε βάλει στόχο ότι τα επόμενα χρόνια θα πάμε ακόμα πιο στοχευμένα, δηλαδή για κάθε πυλώνα χωριστά, βοηθούμενοι από επαγγελματίες του χώρου, θα πάμε σε συγκεκριμένους επενδυτές για τα συγκεκριμένα αυτά projects και δεν θα διοργανώνουμε μια εκδήλωση για όλα. Αυτό θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε επενδυτές που ασχολούνται με τον κάθε ένα από αυτούς τους πυλώνες».

Διαβάστε ακόμα: Ο τζίρος των 10 μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση δημόσιων εταιρειών

Πέραν των εξειδικευμένων εκδηλώσεων για κάθε τομέα προτεραιότητας, ο κ. Μιχαήλ σημείωσε πως θα επιλεγούν και συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές για κάθε ένα από τους πυλώνες προτεραιότητας, με στόχο την νοτιοανατολική Ασία. «Μιλούμε για χώρες όπως είναι το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊλάνδη οι οποίες χώρες έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο απόθεμα πλούτου και βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον όπως αυτός ο πλούτος διοχετευτεί σε άλλες περιοχές υπό την μορφή επενδύσεων, είτε μεσοπρόθεσμες είτε μακροπρόθεσμες. Επίσης, η Ινδία αποτελεί μια τεράστια αγορά η οποία μας ενδιαφέρει, οι ΗΠΑ όπου κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο και φυσικά η Μέση Ανατολή όπου υπάρχουν αρκετοί που θα ενδιαφέρονταν να έχουν επενδύσεις πιθανότατα σε άλλες χώρες της Ευρώπης μέσω Κύπρου».

«Είναι μια πολυδιάστατη πολιτική θα έλεγα σε πάρα πολλές περιοχές του κόσμου, κάτι το οποίο μας ώθησε να ζητήσουμε και συμπληρωματικό προϋπολογισμό για να μπορέσουμε να βάλουμε την χώρα μας στον επενδυτικό χάρτη επενδυτών που προανάφερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαήλ.

Αναφορικά με τις γεωγραφικές περιοχές όπου θα προσεγγιστούν για επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς πέραν των ΗΠΑ για την οπτικοακουστική βιομηχανίας, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε πως «όσον αφορά την ναυτιλία έχουμε κάνει εκδηλώσεις σε Σαγκάη, σε Αθήνα και σε άλλες περιοχές. Σε ό,τι αφορά το headquartering υπάρχουν επενδυτές σε όλες τις περιοχές που θα ενδιαφέρονταν να καλύψουν χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης μέσω Κύπρου οπόταν είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη. Για τα επενδυτικά ταμεία, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ είναι δύο περιοχές όπου έχει συσσωρευτεί περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πλούτου. Μιλούμε για επενδυτικά ταμεία με τρισεκατομμύρια τα οποία θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν αλλού μέσω επενδυτικών ταμείων που είναι εγγεγραμμένα στην Κύπρο». 

Παράλληλα, ο κ. Μιχαήλ τόνισε πως δεν θα πρέπει να ξεχνούμε και το θέμα του Brexit «το οποίο φαίνεται ότι με την έξοδο της Βρετανίας θα υπάρχει μια σχετική συμφωνία η οποία μας επιτρέπει να προωθήσουμε, και το κάνουμε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, την Κύπρο, καθώς πάρα πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες για να γίνουν στην Ευρώπη θα πρέπει να γίνονται μέσω χώρας μέλος της ΕΕ. Για παράδειγμα οι ασφαλιστικές εταιρείες για να εξυπηρετούν πελάτες τους στην Ευρώπη θα πρέπει να έχουν εγγεγραμμένη εταιρεία σε χώρα μέλος της ΕΕ».

Προσεγμένες εκδόσεις
Σε μια προσπάθεια καλύτερης προώθησης και καλύτερης ενημέρωσης των επενδυτών για τους τομείς που ο Invest Cyprus επιθυμεί να προσελκύσεις επενδύσεις, ο Invest Cyprus προχώρησε στην έκδοση προσεγμένων εντύπων που αφορούν νέους τομείς. Τα εξειδικευμένα έντυπα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αναλύονται τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος όπως επίσης και τα κίνητρα που προσφέρονται για εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε συγκεκριμένους τομείς στην Κύπρο. Παράλληλα, μέσω των εντύπων δίδονται κατευθυντήριες γραμμές για τα βήματα και οργανισμούς με τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν ώστε να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα έχουν εκδοθεί τα ακόλουθα έντυπα:

Why Invest in Cyprus


Cyprus A Growing Tech Hub within the EU

Cyprus Tax Guide for Investment

Higher Education in Cyprus

Cyprus: A Natural Film Studio



Investment Funds & Asset Management Guide

Grow your Startup in Cyprus

 

A thriving Maritime Cluster

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»