Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο: Ευρωμεσογειακή Συνεργασία για την προώθηση της “Γαλάζιας Οικονομίας”

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο μέσω του Βοηθού Γενικού Διευθυντή του, κ. Αλέξανδρου Ιωσηφίδη, συμμετείχε σαν μέρος της ομάδας του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, στην 4η Συνάντηση της Πρωτοβουλίας BLUEMED που διοργανώθηκε μεταξύ 15-16 Οκτωβρίου στα γραφεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο στη Βαρκελώνη. 

Η Πρωτοβουλία BLUEMED η οποία χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., αποσκοπεί στην δημιουργία ενός κοινού στρατηγικού πλαισίου, μεταξύ των εμπλεκόμενων μελών, στους τομείς της Έρευνας & Καινοτομίας, για την αντιμετώπιση κοινών κοινωνικών προκλήσεων που αφορούν τη Μεσόγειο Θάλασσα και τις παράκτιες περιοχές της. Η Πρωτοβουλία στοχεύει σε δραστηριότητες που αφορούν στη θαλάσσια, ναυτιλιακή και παράκτια βιώσιμη ανάπτυξη και στην υλοποίηση ενός κοινού οράματος, με επίκεντρο την αειφορία της περιοχής, την ασφάλεια και ευημερία των υφιστάμενων και μελλοντικών γενιών και στην ενίσχυση της “Γαλάζιας” κουλτούρας, μέσω της υλοποίησης κοινής Στρατηγικής Ατζέντας, ονομαζόμενης “BLUEMED SRIA”. 

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης, αντιπρόσωποι από τις Μεσογειακές χώρες, κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μη, αντάλλαξαν ιδέες και συζήτησαν τις μελλοντικές ενέργειες αυτής της Πρωτοβουλίας. Η συζήτηση αφορούσε κυρίως τη δημιουργία του στρατηγικού σχεδίου για τις δεκατρείς θεματικές προτεραιότητες, που αφορούν τομείς της “Γαλάζιας Οικονομίας” και οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, τις επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης, τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής, τον τουρισμό, τον αποτελεσματικό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα “γαλάζια” επαγγέλματα και την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ της επιστήμης, της βιομηχανίας, της πολιτείας και της κοινωνίας.

Το BLUEMED SRIA αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2020.

Δειτε Επισης

Τερματίστηκε η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Πάνε σε συνάντηση Kition, συντεχνίες και Γ. Παναγιώτου
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, έτοιμος να συνδράμει στην επίλυση της διαφοράς ο Βαφεάδης
Συνέδριο της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ σε συνεργασία με την PWC Κύπρου
Για 8η χρονιά ΟΠΑΠ Κύπρου και Ερυθρός Σταυρός πορεύονται μαζί
Απεργίες κατά παράβαση των εργασιακών θεσμίων-Νομοθετική ρύθμιση στις ουσιώδεις υπηρεσίες
Έντονη αντίδραση ΚΕΒΕ για την απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Ρύθμιση απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες
ΟΕΒ: Απαράδεκτη η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-«Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο»
Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ: «Καθαρά με αγάπη, για τον Ερυθρό Σταυρό»
Γίνε επιστήμονας για μια μέρα στο Φεστιβάλ Επιστήμης που διοργανώνει το Paradox Museum Limassol & CP Foodlab
O Joseph Borghese ειδικός απεσταλμένος για άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI)