Αποκαλυπτικό: Νομοσχέδιο για κατάργηση Σχολικών Εφορειών

Νομοσχέδιο για κατάργηση των Σχολικών Εφορειών και ανάληψη των αρμοδιοτήτων τους από Δήμους και Κοινότητες ενόψει της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης ετοίμασε η κυβέρνηση.
 
Το νομοσχέδιο το οποίο εξασφάλισε το InBusinessNews προβλέπει ότι ο εκάστοτε Δήμαρχος θα προεδρεύει της Σχολικής Εφορείας, τη μείωση του αριθμού των μελών τους από 11 σε 7, τη διεύρυνση της Συμβουλευτικής Επιτροπής των σχολείων και την ανάληψη της περιουσίας των σχολείων από τους Δήμους.

Διαβάστε ακόμα: Altamira: Αναζητά επενδυτή για το εμβληματικό ΣΟΔΑΠ
 
Όπως είναι φυσικό το νομοσχέδιο αποτελεί κόκκινο πανό για την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Εφορειών.

Αναλυτικά οι πρόνοιες του νομοσχεδίου:
Καταρτισμός Σχολικής Εφορείας
Σχολική Εφορεία απαρτίζεται από 7 μέλη, τον Δήμαρχο ως Πρόεδρο και άλλα 6 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία επιλέγονται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Κατά το δυνατό τα 6 αυτά μέλη πρέπει να ανήκουν σε όλα τα αυτοτελή κόμματα, συνασπισμούς κομμάτων,, συνδυασμούς ανεξάρτητων κατ’ αναλογία.

Διαβάστε ακόμα: Τρ. Κύπρου: 20 συν ένα διαμερίσματα κάτω των €50.000


Διαβάστε ακόμα: €46 εκατ. άντλησε η Κύπρος από το Σχέδιο Γιούνκερ


Από τα 6 αυτά μέλη το Συμβούλιο διορίζει ένα από αυτά ως Αντιπρόεδρο της Σχολικής Εφορείας ο οποίος αναπληροί τον Πρόεδρο απουσιάζοντα ή κωλυόμενο.

Διαβάστε ακόμα: Σήμερα η τελετή των ΚΕΒΕ Business Leader Awards

Συμβουλευτική Επιτροπή Σχολείου
Σε κάθε σχολείο συστήνεται Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από το Διευθυντή ή από το Βοηθό Διευθυντή ή από άλλο πρόσωπο που επιλέγει ο Υπουργός Παιδείας που θα είναι άνευ αμοιβής ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπή και από τα ακόλουθα μέλη:

-Από ένα εκπρόσωπο του διδασκαλικού ή καθηγητικού συλλόγου που θα ορίζεται ανάμεσα από τα μέλη του αντίστοιχου συλλόγου του σχολείου.
-Από δύο εκπροσώπους του Συνδέσμου
-Από τον Πρόεδρο του Μαθητικού Συμβουλίου στη Μέση Εκπαίδευση
-Από ένα από τα μέλη της Σχολικής Εφορείας που ορίζεται ως εκπρόσωπος της
 
Η Συμβουλευτική Επιτροπή θα έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
-Υποβάλλει εισηγήσεις προς την οικεία Σχολική Εφορεία για τη λήψη μέτρων αναφορικά με την ευημερία και την ασφάλεια των μαθητών
-Υποβάλλει εισηγήσεις σε σχέση με τις ανάγκες για την αγορά και την εγκατάσταση και συντήρηση των υποδομών και του εξοπλισμού των σχολείων

Ειδικό κεφάλαιο στον προϋπολογισμό του οικείου Δήμου
Κάθε Σχολική Εφορεία σύμφωνα πάντα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αναλαμβάνει σύμφωνα με το ειδικό Κεφάλαιο του προϋπολογισμού του Οικείου Δήμου, την οικονομική διαχείριση των σχολείων του Δήμου που βρίσκονται στα όρια του, εποπτεύει προσωπικό που διορίζει ο Δήμος ή που της παραχωρείται από την κυβέρνηση και συνεργάζεται με τις διευθύνσεις των σχολείων και τις συμβουλευτικές επιτροπές για την καλύτερη λειτουργία τους.

Παράλληλα ετοιμάζει και υποβάλλει, κατά τον καθορισμένο τρόπο προς το Δημοτικό Συμβούλιο το κεφάλαιο του προϋπολογισμού κάθε σχολείου σε συνεργασία με τον διευθυντή και εκπρόσωπο της συμβουλευτικής επιτροπής.
Επιπρόσθετα, εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από σχετική συνεννόηση με τον Υπουργό Παιδείας την ανέγερση, επέκταση και βελτίωση των οικείων σχολικών κτηρίων με Κανονισμούς που θα εκδώσει ο αρμόδιος Υπουργός.
 
Νέοι κανονισμοί
Οι Κανονισμοί θα ισχύουν για όλες τις σχολικές εφορείες και θα αφορούν τα:
-Να εξασφαλίζει, να διαχειρίζεται και να φροντίζει για τη συντήρηση του εξοπλισμού κάθε σχολείου που βρίσκεται κάτω από την αρμοδιότητα της
-Να υλοποιεί τον προϋπολογισμό της αναφορικά με τα οικεία σχολεία μέσης και δημοτικής εκπαίδευσης
-Να υποβάλλει εισηγήσεις προς τον Υπουργό Παιδείας αναφορικά με την κατανομή των μαθητών μεταξύ των σχολείων
-Να επιλαμβάνεται, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις της οικείας Συμβουλευτικής Επιτροπής Σχολείων θεμάτων ευημερίας και ασφάλειας των μαθητών
-Να εισηγείται προς το Συμβούλιο την καταβολή οποιωνδήποτε τελών από μαθητές στο σχολείο
-Να παρέχει στο Διευθυντή του σχολείου κατά την έναρξη κάθε σχολικού έτους χρηματικό ποσό για κάθε εγγεγραμμένο μαθητή με κατώτατο ποσό τις €2.000 για την κάλυψη εξόδων που απαιτούνται για εξωραϊσμό των σχολικών χώρων και για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου

Περιουσία σχολείου
Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, κινητή ή ακίνητη περιουσία που ανήκει σε οποιοδήποτε σχολείο δημοτικής ή μέσης εκπαίδευσης ή που θα αποκτηθεί από αυτό και οποιοδήποτε άλλο συναφές δικαίωμα ή συμφέρον περιέρχεται στην κατοχή του οικείου Δήμου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η ακίνητη περιουσία θα εγγράφεται στο όνομα του οικείου Δήμου και όλες οι υποχρεώσεις των υφιστάμενων δυνάμει του περί Σχολικών Εφορειών Νόμου, αναλαμβάνονται από τον οικείο Δήμο.

Απαλλαγή από τη φορολογία.

Ο Δήμος απαλλάσσεται από την καταβολή οποιωνδήποτε τελών ή δασμών που πρέπει να καταβληθούν με βάση την ισχύουσα τελωνειακή νομοθεσία, για αντικείμενα ή υλικά που εισάγονται για χρήση από τα σχολεία. Απαλλάσσεται επίσης από τέλη χαρτοσήμων και από φόρου επί των εισοδημάτων του που αυτά αφορούν αποκλειστικά τη σχολική εφορεία και έργα που αυτή διεκπεραιώνει.  
 
Αντιδρά η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Εφορειών
Όπως ήταν φυσικό οι συγκεκριμένες μεθοδεύσεις προκαλούν την αντίδραση της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών η οποία με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της.
 
Συγκεκριμένα αναφέρει πως το νομοσχέδιο δεν μπορεί να υιοθετηθεί γιατί οι Σχολικές Εφορείες αποτελούν ένα ιστορικό θεσμό με δεδομένη προσφορά.

Σημειώνει τέλος πως μία ακόμη σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των σχολείων, το οποίο κατά κανόνα έχει περιέλθει στην κατοχή και εξουσία τους, καθώς και το ότι διαχειρίζονται καταπιστεύματα και δωρεές, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει οποιεσδήποτε ενδεχόμενες προσπάθειες για κατάργηση τους.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation