Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Altamira: Αναζητά επενδυτή για το εμβληματικό ΣΟΔΑΠ

Σε αναζήτηση επενδυτή αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες μέρες η Altamira για το ΣΟΔΑΠ, ένα από τα μεγαλύτερα σε αξία ακίνητα που έχει περάσει στο χαρτοφυλάκιό της. Η αναζήτηση επενδυτή μέσα από την πρόσκληση για υποβολή προσφορών μέσα από την διαδικτυακή της πλατφόρμα.

Το ακίνητο του ΣΟΔΑΠ στη Λεμεσό αποτελεί ένα εμβληματικό σύμπλεγμα εργοστασιακών εγκαταστάσεων, που από το 1947 την έδρα του Συνεργατικού Οργανισμού Διαθέσεως Αμπελουργικών Προϊόντων (ΣΟΔΑΠ). Το συγκρότημα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα δείγματα ιστορικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της Λεμεσού.

Διαβάστε ακόμα: Αποκαλυπτικό: Νομοσχέδιο για κατάργηση Σχολικών Εφορειών

Διαβάστε ακόμα: Τρ. Κύπρου: 20 συν ένα διαμερίσματα κάτω των €50.000

Το ΣΟΔΑΠ βρίσκεται σε μία από τις πιο δημοφιλείς και κεντρικές τοποθεσίες του δήμου Λεμεσού στην ενορία Τσιφλικούδια. Συγκεκριμένα, βρίσκεται μεταξύ του νέου λιμανιού και της μαρίνας Λεμεσού ενώ απέχει λίγα μόλις λεπτά από το εμπορικό κέντρο My Mall και το υπό ανέγερση πολυθεματικό καζίνο-θέρετρο City of Dreams Mediterranean.


Η ιδιοκτησιακή μονάδα αποτελείται από δέκα συνολικά τεμάχια, δύο εκ των οποίων ανήκουν στην Συνεργατική Ένωση Διάθεσης Χαρουπιών. Τα τεμάχια εφάπτονται της θαλάσσιας ακτογραμμής με συνολική πρόσοψη γύρω στα 220 μέτρα. Εντός των ακινήτων, υπάρχουν διατηρητέα κτίρια συνολικού εμβαδού περίπου 7.500 τ.μ. Η συνολική έκταση γης είναι 38.827 τ.μ. και εμπίπτει κατά 7.300 τ.μ. στην Εμπορική Ζώνη Εβ6 και κατά 31.527 τ.μ. στη Βιομηχανική Ζώνη Κατηγορίας Β Βα4.

Διαβάστε ακόμα: €46 εκατ. άντλησε η Κύπρος από το Σχέδιο Γιούνκερ

Διαβάστε ακόμα: Σήμερα η τελετή των ΚΕΒΕ Business Leader Awards

Δημιουργία μίας νέας πόλης εντός της πόλης
Η Altamira, η οποία έχει αναλάβει την διαχείριση του εν λόγω ακινήτου, έχει ξεκινήσει διαδικασίες αναζήτησης επενδυτή που θα αναλάβει την αξιοποίησή του, δίνοντας εκ νέου πνοή στη μέχρι σήμερα εγκαταλελειμμένη βιομηχανική μονάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το προτεινόμενο Σχέδιο Περιοχής (Master Plan) της περιοχής το ακίνητο είναι εντός Παράκτιας Περιοχής και  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναπτύξεις που εμπίπτουν στους τομείς του Πολιτισμού, του Τουρισμού και της Αναψυχής, όπου μπορούν να αναγερθούν, μεταξύ άλλων, ξενοδοχεία, τουριστικές επαύλεις και κέντρα αναψυχής.

Η εν λόγω περιοχή τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία με τη ζήτηση των ακινήτων να αυξάνεται συνεχώς. Ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, είχε πρόσφατα αναφέρει σε συνέντευξή του, πως η «νέα Λεμεσός γεννάται στην περιοχή μεταξύ μαρίνας και νέου λιμανιού», γεγονός που ενισχύεται με την επικείμενη πώληση του ΣΟΔΑΠ.  Ο δήμαρχος σημείωσε επίσης, πως στην εν λόγω περιοχή υπάρχει μία μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία μιας πόλης εντός της πόλης, μίας νέας Λεμεσού με υποδειγματική και πρωτοπόρα ανάπτυξη. 
 

Ευρύ το φάσμα των επιλογών ανάπτυξης του ΣΟΔΑΠ
Σύμφωνα με πληροφορίες η περιοχή και η ζώνη στην οποία βρίσκεται το ακίνητο ενδέχεται να πληρούν τις προϋποθέσεις της πολιτικής ανέγερσης ψηλών κτηρίων, γεγονός που συνεπάγεται τη δυνατότητα ανέγερσης πολυώροφων κτηρίων.

Την ίδια ώρα, δεδομένου πως πρόκειται για ακίνητο μεγάλης κλίμακας, οι υποψήφιοι αγοραστές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το Σχέδιο Πολεοδομικών Κινήτρων, η ισχύς του οποίου παρατάθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι το 2021. Στόχος του Σχεδίου είναι η ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην Κύπρο, ενώ τα κίνητρα παρέχονται για ανάπτυξη διαφόρων τύπων τουριστικών και οικιστικών αναπτύξεων σε τουριστικές ζώνες.

Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η απόφαση για εφαρμογή του Master Plan της περιοχής που θα δώσει περαιτέρω κίνητρα για ανάπτυξη στην περιοχή.

Παρά το γεγονός πως η τιμή πώλησης του ακινήτου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα έχουν, σύμφωνα με τη διαδικασία της Altamira, τη δυνατότητα να υποβάλουν προσφορές με το ακίνητο να κατακυρώνεται στον προσφοροδότη με την υψηλότερη προσφορά.  Η περίοδος υποβολής προσφορών θα διαρκέσει ένα μήνα από την ημέρα ανάρτησης του ακινήτου στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Δειτε Επισης

Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
To κορυφαίο παγκοσμίως project της Property Gallery στο MIPIM 2024