Χ. Ιωαννίδης: Πρόκληση η δημιουργία και διατήρηση μιας ταλαντούχου ομάδας

Ο Οικονομικός Διευθυντής κατέχει ηγετική θέση σε μια επιχείρηση. Είναι ο σύμβουλος εμπιστοσύνης του CEO της εταιρείας και ο αφανής ήρωας πίσω από μεγάλες συναλλαγές, έργα και επιτυχίες της εταιρείας.
 
Τον σημαντικό ρόλο του Οικονομικού Διευθυντή επιβράβευσαν για τρίτη συνεχή χρονιά τα CFO Awards που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 15th CFO Management Forum.
 
O CFO των Thanos Hotels and Resorts, Χρίστος Ιωαννίδης σε βίντεο που προβλήθηκε κατά την βράβευση του αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας CFO.
 


Διαβάστε ακόμα: Lawrence Ho: Το καζίνο στοχεύει στους premium επισκέπτες

Διαβάστε ακόμα: Τράπεζα Κύπρου: Μειώνει το λειτουργικό κόστος

Διαβάστε ακόμα: Νέο πρόσωπο αποκτά το εμπορικό τρίγωνο της Λευκωσίας


Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας CFO μέσα στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον;
 
Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον αντιμετωπίζω αρκετές προκλήσεις, όπως η επένδυση στην τεχνολογία. Υπάρχουν αρκετές επιλογές  και κίνδυνοι στην επιλογή του σωστού software & hardware εργαλείου που θα είναι καλύτερο για την εταιρεία. Συνήθως για την τελική απόφαση δεν είναι αρκετή μια κανονική ανάλυση κόστους-οφέλους.
 
Πρόκληση είναι και η δημιουργία-διατήρηση μιας ταλαντούχου ομάδας. Η ομάδα μου αποτελείται από 20 άτομα. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσεις μια ομάδα που θα δουλεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί.  Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να παρέχεις συνεχώς κίνητρα στους εργαζόμενους και να είσαι μέντορας τους.
 
Επίσης το υψηλό εποπτευόμενο περιβάλλον δημιουργεί υψηλά κόστη στην εταιρεία, όπως ο πρόσφατος κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα
 
Πρόκληση είναι και μετατροπή των πολύπλοκών δεδομένων σε απλές μορφές ώστε να γίνονται πιο κατανοητά σε άτομα που δεν αποτελούν μέρος των οικονομικών.
 
Και τέλος, μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζω ως CFO ενός Ομίλου Εταιρειών που λειτουργεί από την Κύπρο, είναι το θέμα της συγκέντρωσης των απαραίτητων κεφαλαίων για μια νέα επιχείρηση ή εξαγορά. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα επιχειρηματικό κεφάλαιο. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου είναι πολύ επιφανειακό και παρατηρούμε ότι όλο και περισσότερες εταιρείες διαγράφονται. Για να μην αναφέρουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Κυπριακές Τράπεζες, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στους καλούς πελάτες!
 
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του CFO σε ένα οργανισμό και ποιες γνώσεις πρέπει να έχει;
 
Ο ρόλος του CFO είναι πιο προχωρημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όπου ασχολείτο περισσότερο με αριθμούς. Στις μέρες μας αποτελεί μέρος του Διοικητικού Συμβουλίου και κύριος σύμβουλος του. Εκτός από οικονομικές και λογιστικές ικανότητες θα πρέπει να έχει και δεξιότητες στην ηγεσία, την επικοινωνία, και την καθοδήγηση.
 
Είναι αυτός που βλέπει τη «μεγάλη εικόνα» συνεχώς! Για να το επιτύχει αυτό  χρησιμοποιεί τις γνώσεις του και ανεξάρτητες μελέτες ώστε η διοίκηση να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις της με συμπαγή οικονομικά κριτήρια.
 
Πώς μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει έναν CFO να γίνει πιο αποτελεσματικός στη διαχείριση των οικονομικών ενός οργανισμού;
 
Η τεχνολογία διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο για τον CFO, αλλά η αποτελεσματικότητα  της εξαρτάται από την ακρίβεια, τη διαθεσιμότητα και τη συνοχή των δεδομένων.

Η τεχνολογία καταργεί χειροκίνητες εργασίες και επιτρέπει την απομακρυσμένη επικοινωνία. Στην Thanos Hotels and Resorts η ταυτόχρονη  εργασία εξ αποστάσεως στο ίδιο project είναι κανόνας. Δημιουργήσαμε dashboards που αποστέλλονται καθημερινά στις κινητές συσκευές του προσωπικού.

Οι περισσότερες από τις λειτουργίες διαχείρισης μετρητών γίνονται αυτόματα με διαδικασίες εξαγωγής και πληρωμές και εισπράξεις μέσω διαδικτυακών λογαριασμών. Προσπαθούμε να βελτιστοποιήσουμε όλες τις διοικητικές λειτουργίες, καταθέτοντας όλα τα έγγραφα ηλεκτρονικά και χρησιμοποιώντας κινητές συσκευές για την επιλογή δεδομένων όπως παραγγελίες και τιμολόγια.
 
Τέλος, επενδύουμε σε αυτοματοποιημένο λογισμικό λογιστικής, το οποίο επιτρέπει την εκτέλεση αυτόματων εργασιών όπως η δημοσίευση λογιστικών εγγραφών και η εισαγωγή δεδομένων!
 
Τα παραπάνω εξοικονομεί χρόνο και επιτρέπει στους ανθρώπους μας να κοιτάνε μπροστά.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)