Σ. Σπύρου: Πρόκληση η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης

Ο Οικονομικός Διευθυντής κατέχει ηγετική θέση σε μια επιχείρηση. Είναι ο σύμβουλος εμπιστοσύνης του CEO της εταιρείας και ο αφανής ήρωας πίσω από μεγάλες συναλλαγές, έργα και επιτυχίες της εταιρείας.
 
Τον σημαντικό ρόλο του Οικονομικού Διευθυντή επιβράβευσαν για τρίτη συνεχή χρονιά τα CFO Awards που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 15th CFO Management Forum.
 
Το βραβείο «The Public Sector CFO» απονεμήθηκε στον Σπύρο Σπύρου, Financial Services Director της Αρχής Ανάπτυξης ανθρώπινου Δυναμικού.
 
O CFO της ΑΝΑΔ σε βίντεο που προβλήθηκε κατά την βράβευση του αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας CFO στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, στο σημαντικό ρόλο του CFO σε ένα οργανισμό και ποιες γνώσεις πρέπει να έχει, αλλά και πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει έναν CFO να γίνει πιο αποτελεσματικός στη διαχείριση των οικονομικών ενός οργανισμού;

Διαβάστε ακόμα: Δείτε το Amara Hotel λίγο πριν ανοίξει

Διαβάστε ακόμα: Πάτροκλος Χρυσοστόμου: Κράτα τον λόγο σου
 
Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας CFO μέσα στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον;
 
Μέσα από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, ο ρόλος και η σημασία της ορθολογικής και συνετής διαχείρισης των οικονομικών ενός οργανισμού δημόσιου δικαίου όπως είναι η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, και κατ’ επέκταση του Διευθυντή Οικονομικών, έχει ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο.
 
Πέραν από τον πρωταρχικό στόχο της διασφάλισης της βιωσιμότητας του ίδιου του οργανισμού, εξίσου σημαντικός στόχος ήταν -και συνεχίζει να είναι- η συμβολή στην επίτευξη των πολιτικών της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και, ειδικότερα, της μείωσης της ανεργίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
 

 
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του CFO σε ένα οργανισμό και ποιες γνώσεις πρέπει να έχει;
 
Με «καθαρό» ισολογισμό, χωρίς δανεισμό και άλλες επιβαρύνσεις, και με πλήρη κάλυψη όλων των υποχρεώσεών της, και παρά τη σημαντική μείωση στα έσοδά της, η Αρχή κατάφερε να βγει αλώβητη από την κρίση και να συνεχίσει απρόσκοπτα την προσφορά της.
 
Μέσω μιας διαχρονικά προσεγμένης οικονομικής πολιτικής και διατηρώντας ικανοποιητικό αποθεματικό, η Αρχή, όχι μόνο δε μείωσε τη στήριξή της στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά, τουναντίον, αξιοποιώντας την ισχυρή οικονομική της θέση, αύξησε τις παρεμβάσεις της μέσω της λειτουργίας ποικίλων Σχεδίων και Δραστηριοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, τους μακροχρόνια ανέργους και στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και χαμηλής εξειδίκευσης.
 
Παράλληλα, επιτεύχθηκε πλήρης αξιοποίηση των ευκαιριών συγχρηματοδότησης από διάφορα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων.
 
Βεβαίως, τίποτα δεν θα ήταν κατορθωτό χωρίς την καθοδήγηση και στήριξη του Διοικητικού της Συμβουλίου, αλλά και της ίδιας της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Πώς μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει έναν CFO να γίνει πιο αποτελεσματικός στη διαχείριση των οικονομικών ενός οργανισμού;
 
Μπορεί τα δύσκολα να έχουν περάσει και η οικονομία να παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης και ανάκαμψης, αλλά παραμένουν μπροστά μας αρκετές ακόμη προκλήσεις.
 
Οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου -όπως ήδη γίνεται και στην κεντρική κυβέρνηση- καλούνται να επικεντρωθούν σε θέματα που αφορούν στην εξυγίανση των οικονομικών τους και την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών, την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την υιοθέτηση καλών πρακτικών δημόσιας διακυβέρνησης, την αντιμετώπιση και την απάλειψη φαινομένων διαφθοράς, καθώς και την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων προγραμματισμού και προϋπολογισμού, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, και την ενδυνάμωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
 
Το ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από συνεχείς αλλαγές στην τεχνολογία, εισαγωγή νέων και πιο απαιτητικών νομοθεσιών πχ προστασία προσωπικών δεδομένων, καταπολέμηση της διαφθοράς και αντιμετώπιση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος, καθιστά επιτακτική την ανάγκη ο Οικονομικός Διευθυντής να είναι πλήρως ενημερωμένος και καταρτισμένος, τόσο στα θέματα που τον αφορούν όσο και σε άλλα θέματα που άπτονται της ευρύτερης λειτουργίας του οργανισμού, να συμμετέχει πιο ενεργά και ουσιαστικά στη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής και υλοποιήσιμης στρατηγικής στο πλαίσιο πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων του οργανισμού, στη διαχείριση κινδύνων, καθώς και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
 

Δειτε Επισης

Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023
Πώς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο-Πρώτη ανοικτή συζήτηση από EIMF
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των Μ.Μ.Ε
Η Bioland Energy Group καθάρισε την παραλία Βορόκληνης
Consulco: Υψηλές αποδόσεις του London Credit Fund και το πρώτο τρίμηνο του 2024
Συζήτηση για ενιαία Εθνική Χρηματοπιστωτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα