ACI Europe: Η άποψη των επενδυτών για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αεροπορικού κλάδου

Με τις απόψεις των επενδυτών  ξεκίνησε η σημερινή δεύτερη και καταληκτική μέρα της 29ης Γενικής Συνέλευσης και Συνεδρίου του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI Europe), το οποίο φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Κύπρο η Hermes Airports.  
 
Το πάνελ κάλυψε μια ευρεία θεματολογία, όπως οι τρέχουσες εξελίξεις στις επενδύσεις αεροδρομίων, η σχέση μεταξύ των τάσεων στη βιωσιμότητα και το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών μεταξύ άλλων.
 
Ο Holger Linkweiler, Managing Director της Avialliance GmbH και συντονιστής του πάνελ των επενδυτών, ήγειρε ερωτήματα σχετικά με την μακροπρόθεσμη προοπτική της επένδυσης σε σχέση με τη βιωσιμότητα, τις επιπτώσεις του πολιτικού περιβάλλοντος στην αεροπορική βιομηχανία, τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα καθώς και τις ασταθείς αγορές.
 
Ο Sami Teittinen, Chief Financial Officer της Vantage Airport Group, επισήμανε ότι στις επενδύσεις σε αεροδρόμια είναι σημαντικό να λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με το περιβάλλον και την στρατηγική βιωσιμότητας. «Εμείς κάνουμε μόνο μακροπρόθεσμες επενδύσεις έχοντας κατά νου την περιβαλλοντική στρατηγική», είπε, προσθέτοντας ότι βελτιώνοντας τη συνδεσιμότητα των αεροδρομίων με κάθε πόλη, μπορεί να μειωθεί η κίνηση και επομένως να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
 
Σύμφωνα με τον Anthony Martin, Development Director Airport Operation & Maintenance της Egis, «το πιο σημαντικό είναι να βρεις ντόπιους συνεργάτες-κλειδιά να επενδύσουν στο έργο», προσθέτοντας ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός, προπάντων σε αγορές όπως η Ινδία και η Βραζιλία. Συζητώντας το κεφάλαιο της πολιτικής, ανέφερε: «Ίσως υπάρχουν χώρες στις οποίες δεν θα αναπτυσσόμασταν για πολιτικούς λόγους, αλλά πρέπει πάντα να δείχνεις σεβασμό στην επιχειρηματική ηθική και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ο κ. Martin συνέχισε δίνοντας το παράδειγμα ενός από τα αεροδρόμια του ομίλου του στην Αφρική, όπου χρειάστηκε να ξεπεράσουν κάποιες δύσκολες καταστάσεις.
 
Ο Werner Kerschl, εκτελεστικός διευθυντής της IFM Investors, ξεκαθάρισε ότι «το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να είναι ελκυστικό για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, προκειμένου να έχουμε αεροδρόμια που να είναι σε θέση να επενδύουν στις υποδομές τους, στη χωρητικότητα και τη βιωσιμότητα». Τόνισε ακόμη την ανάγκη για διάλογο ανάμεσα στους ρυθμιστές και την επενδυτική κοινότητα, κάνοντας επίσης αναφορές στη χρηματοδότηση, τον ανταγωνισμό της αγοράς και την κλιματική αλλαγή.
 
Σύμφωνα με τον Andy Carlisle, Επικεφαλής του Portfolio Management της Ferrovial Airports, το ζήτημα της βιωσιμότητας είναι στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας τα τελευταία τρία χρόνια. Η εξειδίκευση και η καινοτομία είναι ουσιαστικά στοιχεία, την ώρα που ορισμένοι μέτοχοι εστιάζουν σε αριθμούς και χρηματοοικονομικά ζητήματα και άλλοι σε κατασκευές και τη λειτουργία της ομάδας. Πρόσθεσε ότι η τεχνολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του κάνοντας μια αναφορά στην κλιματική αλλαγή: «Παίρνουμε πολύ σοβαρά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής – πέρα από τους περιβαλλοντικούς λόγους, έχει σημαντικές επιπτώσεις και στις υποδομές μας».
 
ΑCI Europe
Περισσότεροι από 300 στελέχη της αεροπορικής βιομηχανίας από 40 και πλέον χώρες συναντιούνται στη Λεμεσό αυτή τη βδομάδα για την 29η Γενική Συνέλευση και Συνέδριο του ACI Europe, που φιλοξενεί η Hermes Airports. Η διοργάνωση που λαμβάνει χώρα από τις 25 ως τις 27 Ιουνίου, είναι μια από τις σημαντικότερες στην ατζέντα του κλάδου, φέρνοντας σε επαφή την ηγεσία της αεροπορικής βιομηχανίας, CEOs από αεροδρόμια και αερογραμμές σε ένα πραγματικά δημιουργικό πρόγραμμα με ανώτερους αντιπροσώπους των κατασκευαστών αεροσκαφών, επενδυτών και φορέων του τουρισμού, καθώς και σημαντικούς θεσμικούς και πολιτικούς φορείς.
 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών