Έξι από τα πιο περιζήτητα αναδυόμενα επαγγέλματα του 2030

Η εξέλιξη των επαγγελμάτων ήταν πάντα μια μεγάλη πρόκληση αλλά και ανησυχία για όλους, και πάντα ήταν δια μέσου του χρόνου. Τα τρακτέρ που μεταμόρφωσαν για πάντα το επάγγελμα του Γεωργού μέχρι τους υπολογιστές που υποκαταστήσαν εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλους του τομείς και το email που αφανίζει σιγά-σιγά όλα τα ταχυδρομεία του κόσμου.

Το επάγγελμα του Social Media Manager δεν υπήρχε πριν από 10 μόλις χρόνια! Η ασταμάτητη αυτή διαδικασία θανάτου και γέννησης επαγγελμάτων αγγίζει φυσικά και τη δική μας εποχή και μάλιστα με τους πιο τρελούς ρυθμούς όλων των εποχών. Πάμε να δούμε κάποια από τα πολλά επαγγέλματα που έρχονται τα επόμενα χρόνια και που φαίνεται να είναι η φυσιολογική εξέλιξη της σημερινής μας εποχής.

1. Καθαριστές δικτύων από άχρηστα δεδομένα (Waste Data Administrators)
Ασύλληπτες ποσότητες δεδομένων συσσωρεύονται καθημερινά σε όλα τα δίκτυα του πλανήτη. Η ανάγκη εξειδικευμένης διαχείρισης των δεδομένων αυτών θα δώσει χώρο στο να αναπτυχθούν ειδικότητες Data Analysts που μέσα από εργαλεία και αλγόριθμους θα έχουν την ευθύνη να καθαρίζουν τα δίκτυα από ‘απόβλητα δεδομένα’. Μπορούμε να πάρουμε μια γεύση του επαγγέλματος αν δοκιμάσουμε να καθαρίσουμε λίγο τον υπολογιστή μας ή το Inbox μας και πρέπει να αποφασίσουμε τι  κρατάμε και τι διαγράφουμε. Μετά από 1-2 ώρες διαγραφών, διαπιστώνουμε ότι πολύ λίγα πράγματα καταφέραμε!! 

2. Σχεδιαστές Εικονικών Προσώπων/Ολογραμμάτων
Τα ανθρώπινα ολογράμματα, ξεκίνησαν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους σε δοκιμαστική βάση αλλά φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η εξυπηρέτηση πελατών, ψυχολογική υποστήριξη και γενικά στο κλάδο των υπηρεσιών. Ο σχεδιασμός και η διαχείριση ολογραμμάτων  εικονικών ατόμων, θα είναι πολύ ανταγωνιστικός σε θέματα design, διαδραστικών δυνατοτήτων και αισθητικής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Imperial College του Λονδίνου ανακοίνωσε την εφαρμογή καθηγητών-ολογραμμάτων σε δοκιμαστική βάση!!

3. Σύμβουλος Ευημερίας ηλικιωμένων Elderly wellbeing consultant
Αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και σε συνάρτηση με την υπογεννητικότητα στο δυτικό κόσμο σε 20-30 χρόνια εξελικτικά θα έχουμε ένα ιδιαίτερα μεγάλο πληθυσμό ηλικιωμένων που θα χρειάζονται καθοδήγηση ως προς τις επιλογές της ευημερίας τους. Αυτό περιλαμβάνει τις κατάλληλες επιλογές θεραπειών, τη καλύτερη ποιότητα ζωής, τη ψυχαγωγία και τις τεχνολογίες που θα τους υποστηρίξουν σε αυτή την ηλικία. Ένα επάγγελμα που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και επικερδές σε ομαδικό και προσωπικό επίπεδο.      

4. Σχεδιαστές Προϊόντων για Τρισδιάστατους Εκτυπωτές
Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές ξεκίνησαν να δίνουν ουσιαστικές λύσεις ανά τον κόσμο κατασκευάζοντας αντικείμενα και εμπορεύματα κατά παραγγελία των πελατών τους. Οι designers για τρισδιάστατους εκτυπωτές θα περιορίζονται μόνο από τη φαντασία του πελάτη τους. Θα αναλαμβάνουν εκ μέρους των πελατών τους τον σχεδιασμό προσωποποιημένων αντικειμένων χωρίς να εξαιρούνται κατοικίες, γλυπτά, έπιπλα, οικιακά σκεύη κτλ.  Στο παιχνίδι των τρισδιάστατων εκτυπωτών φαίνεται να μπαίνουν και οι κατασκευαστές ανθρωπίνων προσθετικών μελών!

5. Σχεδιαστής Εμπειρίας Εικονικής Πραγματικότητας
Η εικονική πραγματικότητα είναι ήδη εδώ αλλά η εξέλιξή της αναμένεται να είναι κατακλυσμιαία τα επόμενα χρόνια και η ζήτησή της θα είναι απίστευτα μεγάλη αφού δεν θα την περιορίζει τίποτα και κανείς παρά μόνο κάποια ηθικά διλήμματα. Οι σχεδιαστές των εικονικών εμπειριών, θα είναι περιζήτητοι και ακριβοπληρωμένοι. Το πεδίο εφαρμογής περιλαμβάνει τα βιντεοπαιχνίδια, επαγγελματική εκπαίδευση, στρατιωτική εκπαίδευση, εικονικό τουρισμό, θεραπευτικές εφαρμογές κτλ. Το μεγάλο στοίχημα, θα είναι ασφαλώς η εικονική εμπειρία να είναι όσο πιο ζωντανή και ρεαλιστική γίνεται.

6. Ιατρικός Τηλεφροντιστής
Με όλα τα δεδομένα και τεχνολογίες που ήδη υπάρχουν αλλά και νέες να αναδύονται συνεχώς η εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση της υγείας και ευημερίας του ανθρώπου είναι ένα φυσιολογικό επακόλουθο. Θα είμαστε συνδεδεμένοι με τον δικό μας τηλεφροντιστή που θα αναλύει όλα τα On-line ιατρικά μας δεδομένα και θα φροντίζει να μας καθοδηγεί στοχευμένα για ένα καλύτερο τρόπο ζωής, να μας προειδοποιεί για κινδύνους που παρουσιάζονται λόγω των δεδομένων μας και θα παρεμβαίνει πιθανόν σε έκτακτα περιστατικά όπως για παράδειγμα να στείλει σε εμάς το πλησιέστερο – Medical Drone!

Οι πιο πάνω επιλογές δεν είναι εξωφρενικές και βγαλμένες από ταινίες φαντασίας, αποτελούν τη φυσιολογική και προβλέψιμη εξέλιξη της σημερινής τεχνολογίας και που δείχνει και τη τάση για την εξέλιξη των επαγγελμάτων. 

Κάποιοι μπορεί να διατηρούν τις αμφιβολίες τους για τα πιο πάνω επαγγέλματα του μέλλοντος αλλά σίγουρα όλοι συμφωνούμε ως προς τις δεξιότητες που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια και που θα μας δώσουν τα εχέγγυα να μην μείνουμε ποτέ εκτός αγοράς εργασίας. Ας δούμε τις βασικότερες
• Προσαρμοστικότητα
• Κοινωνική και Συναισθηματική Νοημοσύνη
• Διεπιστημονικότητα (συνδυασμός δεξιοτήτων από διαφορετικούς τομείς)
• Εφευρετικότητα και Δημιουργικότητα

Το μόνο σίγουρο σε αυτή τη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που ζούμε σήμερα, είναι η συνεχής αλλαγή στο τρόπο που ζούμε, που εργαζόμαστε και ψυχαγωγούμαστε. Η συνεχής εκπαίδευσή μας αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε να παραμείνουμε στην αγορά εργασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 

ΑΡΘΡΟ: Τα 14 μυστικά για να τελειώνετε τις δουλειές σας κάθε μέρα  

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»