Κατηγορία Υπηρεσίες powered by

Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων: Δεν πάει υφυπουργείο Ανάπτυξης τελικά

Διαφοροποιημένο κατατέθηκε εκ νέου στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο με τίτλο "Ο περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων Νόμος του 2019", με το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να ρυθμίσει το πλαίσιο εγγραφής επιχειρήσεων στο Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων. 

Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η αρμοδιότητα τήρησης του σχετικού μητρώου θα ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) και όχι στο υφυπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως είχε οριστεί αρχικά. Επιπλέον, με το νομοσχέδιο καθορίζονται κριτήρια εγγραφής για δύο κατηγορίες, των κοινωνικών επιχειρήσεων γενικού σκοπού και των κοινωνικών επιχειρήσεων ένταξης, καθώς και οι υποχρεώσεις τους.
 
Διαβάστε ακόμα: Μ. Καμμάς: Δάνεια €3.14 δις το 2018
 
Τα κριτήρια που ορίζονται
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις γενικού σκοπού θα πρέπει να επενδύουν τουλάχιστον το 70% των κερδών τους για την προώθηση της κοινωνικής τους αποστολής και να εφαρμόζουν προκαθορισμένες διαδικασίες σε ό,τι αφορά τη διανομή των κερδών τους. Επίσης, μία κοινωνική επιχείρηση γενικού σκοπού, βάσει του ιδρυτικού και καταστατικού της εγγράφου, θα έχει ως πρώτιστο σκοπό λειτουργίας της την κοινωνική αποστολή μέσω της προώθησης θετικών κοινωνικών ή περιβαλλοντικών δράσεων και θα παρέχει υπηρεσίες ή αγαθά στη βάση ενός επιχειρηματικού μοντέλου. Η επιχείρηση θα θεωρείται ότι πληροί τη συγκεκριμένη προϋπόθεση εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όσον αφορά τις κοινωνικές επιχειρήσεις ένταξης, θα πρέπει να εργοδοτούν 40% κατ’ ελάχιστο εργατικό δυναμικό που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να παρέχουν υπηρεσίες ή αγαθά με τρόπο ώστε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους να προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να είναι κρατικές.
 
Διαβάστε ακόμα: Δείτε φωτογραφίες από το ανακαινισμένο St Raphael Resort
 
Εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα
Η απουσία ορισμού σχετικά με τις κοινωνικές επιχειρήσεις στην Κύπρο αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η χώρα μας είναι από τις λίγες στην Ε.Ε. που δεν διαθέτει νομοθετικό πλαίσιο, γεγονός που έχει ως συνέπεια την αδυναμία άντλησης πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία στοχεύουν και αφορούν τις κοινωνικές επιχειρήσεις.
Επομένως, η νομοθεσία θα συμβάλει στην αναγνωρισιμότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ενώ θα ενημερωθούν και οι πολίτες για τη διαφορετικότητά τους (δεν έχουν ως πρώτιστο σκοπό το κέρδος), σε σχέση με τις συμβατικές επιχειρήσεις.

Δειτε Επισης

Κεντρική ομιλία από τον Διοικητή της ΚΤΚ στο Credit Risk Management Conference
Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού IN Business: Το επιχειρείν εκτός πόλης-Road trip σε δήμους και κοινότητες
ΚΝΕ: Μέτρα για να διασφαλιστεί το βιώσιμο μέλλον της ναυτιλίας-Να συμπεριληφθεί στο Green Industrial Deal
Στην έκθεση υπηρεσιών «GEWINN-Messe 2024» με πληροφοριακό περίπτερο το Υπουργείο Εμπορίου
Καταδικάζει τις επιθέσεις κατά ντελιβεράδων και ζητά μέτρα από την Αστυνομία το ΚΕΒΕ
Επιχειρήσεις: Η βιωσιμότητα και η επιτυχία περνά από τα ESG
19 μέρες ακτιβισμού ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών από το Hope For Children
London Credit Fund της Consulco: Υψηλές αποδόσεις και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024
Ν. Πετρίδης: Κρισιμότερο μέτρο για την Ellinas Finance ο ικανοποιημένος πελάτης
Η Πετρολίνα μεγάλος χορηγός της εκστρατείας «Let’s do it! Cyprus-Καθαρίζω την Κύπρο»