powered by

Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων: Δεν πάει υφυπουργείο Ανάπτυξης τελικά

Διαφοροποιημένο κατατέθηκε εκ νέου στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο με τίτλο "Ο περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων Νόμος του 2019", με το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να ρυθμίσει το πλαίσιο εγγραφής επιχειρήσεων στο Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων. 

Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η αρμοδιότητα τήρησης του σχετικού μητρώου θα ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) και όχι στο υφυπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως είχε οριστεί αρχικά. Επιπλέον, με το νομοσχέδιο καθορίζονται κριτήρια εγγραφής για δύο κατηγορίες, των κοινωνικών επιχειρήσεων γενικού σκοπού και των κοινωνικών επιχειρήσεων ένταξης, καθώς και οι υποχρεώσεις τους.
 
Διαβάστε ακόμα: Μ. Καμμάς: Δάνεια €3.14 δις το 2018
 
Τα κριτήρια που ορίζονται
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις γενικού σκοπού θα πρέπει να επενδύουν τουλάχιστον το 70% των κερδών τους για την προώθηση της κοινωνικής τους αποστολής και να εφαρμόζουν προκαθορισμένες διαδικασίες σε ό,τι αφορά τη διανομή των κερδών τους. Επίσης, μία κοινωνική επιχείρηση γενικού σκοπού, βάσει του ιδρυτικού και καταστατικού της εγγράφου, θα έχει ως πρώτιστο σκοπό λειτουργίας της την κοινωνική αποστολή μέσω της προώθησης θετικών κοινωνικών ή περιβαλλοντικών δράσεων και θα παρέχει υπηρεσίες ή αγαθά στη βάση ενός επιχειρηματικού μοντέλου. Η επιχείρηση θα θεωρείται ότι πληροί τη συγκεκριμένη προϋπόθεση εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όσον αφορά τις κοινωνικές επιχειρήσεις ένταξης, θα πρέπει να εργοδοτούν 40% κατ’ ελάχιστο εργατικό δυναμικό που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να παρέχουν υπηρεσίες ή αγαθά με τρόπο ώστε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους να προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να είναι κρατικές.
 
Διαβάστε ακόμα: Δείτε φωτογραφίες από το ανακαινισμένο St Raphael Resort
 
Εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα
Η απουσία ορισμού σχετικά με τις κοινωνικές επιχειρήσεις στην Κύπρο αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η χώρα μας είναι από τις λίγες στην Ε.Ε. που δεν διαθέτει νομοθετικό πλαίσιο, γεγονός που έχει ως συνέπεια την αδυναμία άντλησης πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία στοχεύουν και αφορούν τις κοινωνικές επιχειρήσεις.
Επομένως, η νομοθεσία θα συμβάλει στην αναγνωρισιμότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ενώ θα ενημερωθούν και οι πολίτες για τη διαφορετικότητά τους (δεν έχουν ως πρώτιστο σκοπό το κέρδος), σε σχέση με τις συμβατικές επιχειρήσεις.

Δειτε Επισης

Προγράμματα €293 εκ. για ανάπτυξη καινοτομίας από Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων
Η PIN-UP Global υποστήριξε το Leadership & HR Management Conference
Mindset Talks 7: Ένα διήμερο συνέδριο προσωπικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης και δικτύωσης στην Πάφο
Η εξέλιξη της S. Kaniklides (Cyprus) Limited από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα
Podcast series: Ο ρόλος των τμημάτων HR στην πρόληψη προβληματικών συμπεριφορών στους εργαζομένους (video)
Podcast series: Η ενασχόληση με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας (video)
Podcast series: EAΣ και ΣΠΑΒΟ ενώνουν δυνάμεις για πρόληψη προβληματικών συμπεριφορών (video)
Podcast series ΕΑΣ: Ασφάλεια, ο αληθινός ήρωας σε κάθε παιχνίδι (video)
ΚΕΒΕ: Αδικαιολόγητη και ετσιθελική η απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια
Ανανέωσαν τη συνεργασία τους CMMI και Alexander College