powered by

Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων: Δεν πάει υφυπουργείο Ανάπτυξης τελικά

Διαφοροποιημένο κατατέθηκε εκ νέου στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο με τίτλο "Ο περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων Νόμος του 2019", με το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να ρυθμίσει το πλαίσιο εγγραφής επιχειρήσεων στο Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων. 

Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η αρμοδιότητα τήρησης του σχετικού μητρώου θα ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) και όχι στο υφυπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως είχε οριστεί αρχικά. Επιπλέον, με το νομοσχέδιο καθορίζονται κριτήρια εγγραφής για δύο κατηγορίες, των κοινωνικών επιχειρήσεων γενικού σκοπού και των κοινωνικών επιχειρήσεων ένταξης, καθώς και οι υποχρεώσεις τους.
 
Διαβάστε ακόμα: Μ. Καμμάς: Δάνεια €3.14 δις το 2018
 
Τα κριτήρια που ορίζονται
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις γενικού σκοπού θα πρέπει να επενδύουν τουλάχιστον το 70% των κερδών τους για την προώθηση της κοινωνικής τους αποστολής και να εφαρμόζουν προκαθορισμένες διαδικασίες σε ό,τι αφορά τη διανομή των κερδών τους. Επίσης, μία κοινωνική επιχείρηση γενικού σκοπού, βάσει του ιδρυτικού και καταστατικού της εγγράφου, θα έχει ως πρώτιστο σκοπό λειτουργίας της την κοινωνική αποστολή μέσω της προώθησης θετικών κοινωνικών ή περιβαλλοντικών δράσεων και θα παρέχει υπηρεσίες ή αγαθά στη βάση ενός επιχειρηματικού μοντέλου. Η επιχείρηση θα θεωρείται ότι πληροί τη συγκεκριμένη προϋπόθεση εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όσον αφορά τις κοινωνικές επιχειρήσεις ένταξης, θα πρέπει να εργοδοτούν 40% κατ’ ελάχιστο εργατικό δυναμικό που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να παρέχουν υπηρεσίες ή αγαθά με τρόπο ώστε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους να προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να είναι κρατικές.
 
Διαβάστε ακόμα: Δείτε φωτογραφίες από το ανακαινισμένο St Raphael Resort
 
Εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα
Η απουσία ορισμού σχετικά με τις κοινωνικές επιχειρήσεις στην Κύπρο αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η χώρα μας είναι από τις λίγες στην Ε.Ε. που δεν διαθέτει νομοθετικό πλαίσιο, γεγονός που έχει ως συνέπεια την αδυναμία άντλησης πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία στοχεύουν και αφορούν τις κοινωνικές επιχειρήσεις.
Επομένως, η νομοθεσία θα συμβάλει στην αναγνωρισιμότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ενώ θα ενημερωθούν και οι πολίτες για τη διαφορετικότητά τους (δεν έχουν ως πρώτιστο σκοπό το κέρδος), σε σχέση με τις συμβατικές επιχειρήσεις.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Εννέα κορυφαίες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που υιοθέτησαν εργαλεία AI
Familychef: Πλάνα...διατροφής και μια εταιρεία που έχει ως στόχο οι πελάτες της να μάθουν να τρώνε σωστά
Stoiximan και Απόλλων Λεμεσού στο πλευρό της τρίτης ηλικίας με ουσιαστική στήριξη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο
Προχωρά στη δημιουργία δικτύου εγκαταστάσεων διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων το Τμήμα Περιβάλλοντος
Επενδύει στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο ο ΣΕΛΚ-Εκδήλωση με επίκεντρο την δεντροφύτευση και την βιωσιμότητα
Πώς ενδυναμώνει τη θέση της Ελληνικής στον ασφαλιστικό τομέα η απόκτηση της CNP-Αύξηση μεριδίων αγοράς και εσόδων
Πασχαλινό μήνυμα από τον Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη...Η διαβεβαίωση που δίνει προς τα μέλη του ΚΕΒΕ(video)
Οι δηλώσεις των χορηγών του 15ου Nicosia Economic Congress (vid)
Μαρία Μαρκίδου Γεωργιάδου: Το Cyprus Seeds ανάμεσα στα κορυφαία εκκολαπτήρια startups στην Ευρώπη
Το Cyprus Forum-Cities επιστρέφει για τρίτη χρονιά στη Λεμεσό